„Bejött egy vevő, azt mondta, 250 ezerért a pályázatot elintézi nekem”

Belpol

Szabados Katalin a Facebookon szervezi a trafiktender károsultjainak mozgalmát, ami egy-két nap alatt túllépte az ezres tagszámot. Ma tizenkét pontos petíciót adnak át Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszternek a trafikkoncesszió átláthatóságát, visszavonását kérve. Céljairól, tapasztalatairól, a trafikozásról kérdeztük.

magyarnarancs.hu: Szakboltból van több, vagy olyan üzletből, ahol csak kiegészítésképpen árulnak dohányt?

Szabados Katalin: Ha a benzinkutakat, kisközérteket is hozzávesszük, akkor biztos, hogy kimondottan szakboltból van kevesebb.

magyarnarancs.hu: Hány trafikos lehet az országban?

SZK: Erről nincs nyilvántartás. Azt tudjuk, hogy 15 ezer pályázó jelentkezett, abból vagy tízezer feltehetően dohányáruval foglalkozik.

magyarnarancs.hu: Mekkora hányaduk fog eltűnni?

SZK: Szerintem a kilencven százalékuk.

magyarnarancs.hu: Ez az szabályozási eszköz végül is megfelel annak a célnak, hogy kevesebb helyen lehessen hozzájutni cigarettához.

SZK: Persze, meg annak is, hogy még inkább a feketepiacról lehessen beszerezni.

 


Fotó: Németh Dániel

 

 

magyarnarancs.hu: Ön megpályázta a koncessziót?

SZK: Nem adtam be.

magyarnarancs.hu: Úgy érezte, esélytelen?

SZK: Nem vagyok hajlandó olyanra pályázni, aminek nem ismerem az árréstartalmát, magyarul: nem tudom, mennyit fogok keresni. Akkor minek pályázzak?

magyarnarancs.hu: És a 4 százalékos árrés, amit most aztán felemelnek 10-re? (Az interjú készítése után már 12 százalékról szóltak a hírek.) Az nem volt a kiírásban?

SZK: A kiírásban árréstartalom nem szerepelt, 3-4 százalékot kevésnek tartottam, a tízzel viszont tönkreteszik a dohányipart.

magyarnarancs.hu: A feketekereskedelem miatt?

SZK: Nyilvánvalóan. Már most érezni a hatását, hogy újraindulóban van. Kelet-Magyarországon eddig is köztudottan nagy mennyiségben áramlott be a fekete cigaretta.

magyarnarancs.hu: Ennek a boltnak mekkora az árrése?

SZK: 3,5–4,5 között.

magyarnarancs.hu: Akkor a 4 százalék mégis elegendő lett volna.

SZK: Csak ha forgalmas helyen lévő boltról vagy több boltról van szó. Egy bolt nem elég, hogy megfelelő jövedelmet biztosítson.

magyarnarancs.hu: Önnek is több üzlete van?

SZK: Nekem ez az egy. Ez is bőven elég.

magyarnarancs.hu: Miért nem lenne elég egy üzlet forgalma 4 százalékkal?

SZK: A koncesszió szerint mindent ki kellene raknom, nem árulhatnék édességet, ajándéktárgyakat, játékokat. Lottót viszont nem tudnék tartani, mert 500 méteres körzetemben van egy lottózó. Maradna az újság, amin 5 százalék a haszonkulcs, és az üdítő. Abból elvisznek ötöt naponta, 30 forintos árréssel. Meg a szesz. De én nem fogok kocsmába átmenni, most is csak prémium termékeket tartok. És meg kellene szüntetni a kirakatomat.

magyarnarancs.hu: Miért?

SZK: Mert a nemzeti dohányboltnak nem lehet kirakata. Ezt aztán végképp nem nevezném biztonságos megoldásnak, így üzemeltetni egy ekkora méretű üzlethelyiséget. Be se lehet látni az utcáról, azt csinálnak velem, amit akarnak.

magyarnarancs.hu: A forgalmának mekkora részét adja a dohány?

SZK: Több mint hetven százalékát. Csináltam egy számítást. Egy közepes forgalmú bolt, 10 százalékos árrés esetén 1,8 millió forint tiszta hasznot fog hozni. Alapul vettem a megnövekedett forgalmat (hisz kevesebb lesz a bolt), nem sokat, óránként hatvan doboz cigarettát. Így jött ki ennyi, annak ellenére, hogy a szombati-vasárnapi forgalmat nem számítottam bele, azt mondtam, az a bolt rezsije, húsz nappal, tizenkét órás nyitva tartással kalkuláltam.

(Közben érkezik a szállítmány. 4-5 kartont raknak a pultra.)

magyarnarancs.hu: Ezekért most kell fizetni?

SZK: Mindig az előző tételt szoktam fizetni. A Philip Morrisnál az aznapi számlát kell. Készpénzzel vagy utalással, amennyiben a forgalom eléri az egymillió-ötszázezret. A 3 százalékos árrésbe nem igazán fér bele az utalás, úgyhogy a készpénznél maradtam.

magyarnarancs.hu: Mit szólnak a trafikosok a pályázathoz?

SZK: Az egyik kollégám azt mondta, olyan, mintha a lakását vitték volna el a feje fölül egy rendelettel. Az eredményhirdetés után néhány nappal 530-ra nőtt a mutyigyanús koncessziók száma négyezerből. Külön weboldal gyűjti.

magyarnarancs.hu: Ő pályázott?

SZK: Igen. Ő lett az V. kerületi koncessziók eredményhirdetésének nagy vesztese. Ott ugye a Cs.–K. páros nyert, kilenc bolttal.

magyarnarancs.hu: De ők legalább értenek a dohánykereskedelemhez, visznek egy üzletet a Kempinskiben.

SZK: Ők azt mondták, tizenkét üzletük van, én úgy tudom, csak ez az egy. Ismerem őket, dolgoztam nekik franchise-rendszerben. Ez kb. nyolc évvel ezelőtt volt.

magyarnarancs.hu: Mennyi pénzt kellett letenni a koncesszióért?

SZK: Százezer forintot, amit visszakapnak, plusz 25 ezer forint a koncesszió elbírálásának díja. Ez utóbbi nem jár vissza. 90 nap a százezer forint visszautalásának határideje. Gondoljon bele, 15 ezer pályázó szorozva százezerrel, eredményhirdetés egy hónappal elhalasztva. Nem zárom ki, hogy a befizetett díjat valaki befektette arra az egy hónapra.

magyarnarancs.hu: Strómanokról is hallani, akik akár húsz feletti üzletet is tartanak majd a kezükben a háttérben.

SZK: Efelől kétségem nincs. Azzal nem számoltak csak, milyen súlyos következményei lehetnek, ha buknak. Milliós nagyságrendű bírságokat kaphatnak, ha bármilyen hibát vétenek a működés során. Pedig tudjuk, aki dolgozik, az hibázik is. A fogyasztóvédelemnek megvannak a huszonéves kinézetű, de még nem nagykorú próbavásárlói. Két-háromszor megcsinálják velük, és bukik a koncesszió. És a saját vagyonukkal felelnek.

magyarnarancs.hu: Nyilván tudták, mire vállalkoznak.

SZK: Ezzel az egésszel az a gond, hogy mindenki kapzsi és mohó volt. Itt mindenki sokat akar markolni. Ha pályáznék, és megkapnám a tízszázalékos árrést, a hajam szála égnek állna, mert annyira eltúlzott. Látszik rajta, nem szakember találta ki.

magyarnarancs.hu: Valaki minden valószínűség szerint Lázár János fülébe súgta.

SZK: Feltehetően. Öt-hat százalék lett volna reális, az is 50-60 forintos emelést hozott volna. Az egésznek nem látom az értelmét. A költségvetésbe egy fillérrel több nem fog bejutni, mint amennyi eddig. Viszont szétzilálnak egy szakmát, tönkreteszik az itt dolgozók lelkét, és megélhetését, tulajdonképpen semmiért. Működő dohányboltosoknak ajánlották fel, hogy maradhatnak az üzletükben fizetett trafikosként, de az üzletet már a strómanok irányítják. Ha ki kellene állnom koldulni, akkor se adnám oda senkinek. Hozzám is bejött egy vevő, azt mondta, 250 ezerért a pályázatot elintézi nekem. De van tudomásom egymillió forintos meg forgalomtól függő ajánlatokról is.

magyarnarancs.hu: A 250 ezer forint nem is sok.

SZK: Valóban nem sok, de úgy gondoltam, ha saját jogomon nem tudok szerezni, akkor nem is szeretnék. Nekem már a pályázat indulása büdös volt.

Hozzászólások

Egy magát baloldalinak valló vásárló:

„Ilyen mocsok, szemét, alávaló banda. Nemrég nyilatkozott a Lázár. Hogy ezek mit nem mernek még megcsinálni?”

­Egy magát jobboldalinak valló vásárló:

„Itt nem az a baj, hogy a trafikosok 90 százaléka fideszes lesz, hanem az, hogy olyanok kapnak engedélyt, akiknek közük nincs a szakmához, most keresnek üzletet."

Érdekvédelmi szervezet:

„A Nemzeti Dohány-szakkereskedők Egyesületének nem feladata, hogy véleményezze a dohány-kiskereskedelemre való pályáztatást. Mi a jelenlegi és jövőbeni dohány-kiskereskedők érdekképviselete vagyunk, és az ő munkájukat kívánjuk segíteni.”

 

magyarnarancs.hu: A dohánygyárak miért nem szólalnak meg?

SZK: Nem tudom. Itt mindenki be van sz...va. Azt mondja a kolléga, itt nem messze, ő nem mer elmenni a mai petícióátadásra, majd elküldi a feleségét. Hallani, hogy dohánygyárak kivonulni készülnek az országból. Ezresével lesznek munkanélküliek: szállítók, raktározók, adminisztrátorok, a kellékeket forgalmazók. Fogalmuk sincs róla, hány ember dolgozik a háttérben, akik a logisztikát csinálják.

magyarnarancs.hu: A Nemzeti Dohánybolt Szakkereskedések Egyesülete sem lép fel a trafikosok védelmében.

SZK: Nem csodálkozom, mivel az egyesület elnöke maga is benne volt a koncessziós bizottságban, a felügyelőbizottság tagja volt. Ha jól tudom, hozzá köthető személyekkel együtt 10-13 koncessziót nyertek el.

magyarnarancs.hu: Mi a baj azzal, hogy más trafikosok vagy pályakezdők is kapjanak lehetőséget, ne csak azok, akik régóta trafikoznak?

SZK: Ezzel semmi gond nem lenne, rengeteg az üres üzlethelyiség, bárki nyithat trafikot, pénz és elhivatottság kérdése. Ez eddig is így volt. De egy jól működő, prosperáló trafikos, aki ellen se a fogyasztóvédelem, se az adóhatóság nem lépett fel, akit kedvelnek a vevők, miért nem maradhat tovább az üzletben?

magyarnarancs.hu: Azt is mondják, ez egy szakma. Ön mióta csinálja?

SZK: Tizenegy éve viszem ezt az üzletet, ami 1948 óta dohányboltként működik. Egészen júliusig. Korábban dohány-nagykereskedésnél dolgoztam.

magyarnarancs.hu: Mi az a tudás, amit emlegetni szoktak, amit meg kell szerezni?

SZK: Elsősorban a dohányfinomáruk, a pipák, szivarok, a cigarettapapírok és ezek kellékeihez köthető tudás.

magyarnarancs.hu: És az árukészlet kialakítása?

SZK: Az nem annyira bonyolult. Az elején nyilván létrehoz egy alapárukészletet, és aztán a kereslethez igazodva módosít rajta. Ez legfeljebb egy hónap tanulás.

magyarnarancs.hu: Bezárja a boltot júliustól?

SZK: Nem! Dehogy. Édességgel, ajándéktárgyakkal működöm tovább, abban reménykedem, hogy nem marad így. Mi a végsőkig elmegyünk. Harminc napon belül kell szerződést kötniük a nyertesekkel. Nekik is és nekünk is sürgős az ügy.

magyarnarancs.hu: A fogyasztók rosszabbul fognak járni?

SZK: Egyértelműen. Kevesebb, zsúfoltabb helyen tudnak majd vásárolni, ráadásul egyszerre többet kell venniük. Az ezerforintos árról nem beszélve. Ugyanazt kapják drágábban Lázár úr lázálmának köszönhetően. Százhúsz-százharminc forinttal többet fizetnek majd egy dobozért, miközben jelenleg is a vásárlók egy része tíz-húsz forintokért cirkuszt csinál. A drágulás miatt a prémium kategóriás, egészségesebb cigaretták fognak eltűnni a piacról, az egészségtelenebb termékek meg terjednek majd. Ezerkétszáz forint: van, akinek ez egész napos munkabére. A dohánygyárak nem fogják elbírni. A cigaretta ára tovább nem emelhető.

magyarnarancs.hu: Új kiírást szeretnének.

SZK: Pontosan. Bele szeretnénk látni a pályázatok elbírálásába, megtekinteni az elbukott pályázatokat, valamint az összes feljegyzést, jegyzőkönyvet, döntést előkészítő anyagot. Továbbá a pályázat elbírálásában részt vevő személyek névsorát. Egyáltalán: azt átgondolni, szükség van-e erre a koncesszióra.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.