Bíróság: El kell ismernie a külföldön kötött azonos nemű házasságot a magyar államnak

  • narancs.hu
  • 2017. április 27.

Belpol

Egy amerikai–magyar leszbikus pár indított pert.

Első fokon, nem jogerős ítéletben mondta ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, hogy a külföldön kötött azonos neműek közötti házasságokat Magyarországon bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerni. A pert egy Belgiumban élő amerikai–magyar leszbikus pár indította. A pár ott kötött házasságot, de a hazai anyakönyvezést a magyar hatóságok megtagadták.

Az azonos nemű párok jelenleg a világ 22 országában házasodhatnak, Magyarország nem tartozik közéjük. A párok 2009 óta viszont bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthetnek, ami a házassághoz hasonló családjogi intézmény. A magyar hatóságok mégsem ismerték el idáig a külföldön kötött házasságot élettársi kapcsolatként. Ez pedig ahhoz vezethet, hívja fel a figyelmet a Háttér Társaság közleménye, hogy itthon bejegyzett élettársi kapcsolatot sem köthetnek, „mivel ha a külföldi fél személyes joga az azonos neműek házasságát elismeri, akkor házasemberként Magyarországon nem köthet bejegyzett élettársi kapcsolatot”.

Egy amerikai–magyar leszbikus pár nem fogadta el a magyar hatóságok diszkriminatív gyakorlatát, és közigazgatási pert indított a házasságuk hazai anyakönyvezését megtagadó hatósági döntés ellen. Április 25-i – nem jogerős – ítéletében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a párnak adott igazat.

(Háttér)

Figyelmébe ajánljuk