Botrány a kiskunhalasi városházán - Erre varrjunk gombot!

  • Kohout Zoltán
  • 2008. szeptember 11.

Belpol

"Se pénz, se telek: jó irányba mennek a dolgok!" - ironizált a múlt hétfőn Kiskunhalas polgármestere, amikor a Halasi Városgazda Zrt. ügye került a városi képviselő-testület elé. Arról kellett dönteni, hogy az ügyészségnél tett feljelentés után hogyan lehetne rendet tenni az egy éve alakított "városi csúcstársaságnál".
"Se pénz, se telek: jó irányba mennek a dolgok!" - ironizált a múlt hétfőn Kiskunhalas polgármestere, amikor a Halasi Városgazda Zrt. ügye került a városi képviselő-testület elé. Arról kellett dönteni, hogy az ügyészségnél tett feljelentés után hogyan lehetne rendet tenni az egy éve alakított "városi csúcstársaságnál".

A Halasi Városgazdát (HV) 2007 nyarán alapította a várost vezető jobboldali többség azzal az ambiciózus céllal, hogy európai szintű, integrált városi vagyonkezelő és -üzemeltető céget hozzanak létre. A HV-tól elsősorban hatékonyabb, takarékosabb működtetést és az EU-pályázatok fogadására alkalmas koordinációt, tőkeberuházások előkészítését várták. A baloldali kisebbség és a baloldali polgármester kezdettől ellenezte a HV létrehozását, mert gazdasági alapú hatalomkoncentrációtól, a holding alá vont üzemrészeknél politikai tisztogatásoktól, a közpénzkezelés nyilvános kontroll alóli kivonásától tartottak. Nyilván az sem tompította aggályaikat, hogy a városi csúcscég felügyelőbizottságába (fb)

csak a többségi oldal

delegálhatott tagokat. Miközben a jobboldal általában a 205 ezer lakosú Debrecen sikeres városgazda-cégével példálózott, a 30 ezres Kiskunhalason a baloldal azt is firtatta: mitől lesz nyereséges az a helyi "önkormányzati topcég", amelybe csupa támogatásra szoruló ágazatot (közművelődés, helyi média, termálfürdő) és a városi vagyont kezelő volt céget olvasztották be. Mások, például a jobboldal ma már kritikus része is, arra emlékeztet, hogy az fb operatív és személyi ügyekben is beleszólásra tartott igényt.

A kisebbségi gyanút eleinte olyan banális momentumok táplálták, mint például az, hogy a városgazda élére kiszemelt vezérigazgatót, Valaczkai Lászlót sokáig be sem mutatták nyilvános fórumokon. A vezetőség tagjait halasi szakmai körökben szinte senki sem ismerte. Szakértelmükről saját magukon és a többségi frakció vezetőin kívül senki nem tudott nyilatkozni. Igaz, ők nem fukarkodtak a szuperlatívuszokkal: "hét számjegyű bért is megérdemelnének", "a megye legjobb menedzserei" - mondták róluk. Az internetes blogjában hírhedten keményen fogalmazó fideszes Lukács László alpolgármester közben az obligát kommunistázás mellett városellenességgel vádolta meg a második ciklusát töltő szocialista polgármestert, Várnai Lászlót, amiért az tavaly nyáron két hétre "átgondolásra" visszaadta a jobboldal zrt.-alapítási előterjesztését.

A városgazdáról az első nyugtalanító hírek tavasszal keltek szárnyra, amikor kiderült, hogy a cég 76 millió forintért kíván új telephelyet vásárolni magának - ráadásul éppen attól a Szabó Tibor vállalkozótól, aki nemcsak a Fidesszel ápol jó és állítólag magas szintekig nyúló kapcsolatokat, de akivel a vezérigazgató és a városgazda több igazgatója is közeli viszonyban van. Az új telephely kiválasztásával megbízott üzemeltetési igazgató tíz nap alatt "talált rá" Szabó Harangos téri ingatlanára, és az ügyletet tüstént el is indították. A Szabó-telek megvételét maga az fb is támogatta: a Fidesz egyik kiemelt városfejlesztési terve a régi üzemi állomás helyére egy sokmilliárdos konferencia-központot álmodott.

A városban eleinte csak a magas vételár ütötte ki a biztosítékot. Számos forrásunk szerint még a jobboldali érzelmű helyi vállalkozók is dühödten csóválták a fejüket, s az sem nyugtatta meg őket, hogy két, a zrt. által felkért banki és igazságügyi ingatlanszakértő is hasonló értéket állapított meg. Az ingatlant 11,6 milliós előleggel meg is vették.

Ez már felébresztette az ellenőrzésért felelős városi vezetőket. A nyár elején a városgazda felügyelőbizottsága és a városháza megpróbálta ellenőrizni a közpénzfelhasználást. Ez nem járt sikerrel, mert - mint a polgármester a minapi testületi ülésen türelmét veszítve elszólta magát - a zrt. vezetése elszabotálta a revíziót. Ekkor már világos volt, hogy a HV Zrt.-ben az első fél évben történtekről rendszeres ellenőrzés, tényleges önkormányzati fennhatóság és hatékony fb-kontroll híján csak átfogó vizsgálattal lehet tudomást szerezni.

Az újabb nekifutás sikerrel járt: július végén az fb javaslatára Várnai célzott revíziót rendelt el a Harangos téri ingatlan ügyében, valamint a HV számviteli rendjére vonatkozóan. Ekkor már sokan - még a helyi média internetes honlapjának jobboldallal rokonszenvező főszereplői is - ráéreztek, hogy szeptemberre a (szintén halasi) Zuschlag János ügyéhez hasonló botrány kerekedhet a városban.

A vizsgálatot a városházi revizorokon túl egy tekintélyes, ráadásul a jobboldalhoz kötődő külső könyvvizsgáló végezte el, és egy helyi jogásziroda értékelte. A vizsgálati jelentés megállapításai rendkívül súlyosak. A cégnél számlarend jószerivel nem is létezett; a házipénztárt ugyanaz a személy kezelte, aki egyben az ellenőre is volt; de még a belső ellenőr hiánypótlásra felszólító utasításait sem végezték el. A vizsgálatnak része volt egy igazságügyi szakértői értékbecslés is: eszerint a Harangos téri telek értéke a 76-tal szemben a 33 millió forintot sem éri el. Ráadásul a városgazdák eljárása eleve szabálytalan volt: a zrt.-nek sem önkormányzati hozzájárulása, sem pénzügyi fedezete nem lett volna a vásárlásra, és az önkormányzati vagyonrendeletet sem tartották be. A legsúlyosabb megállapítás szerint a HV Zrt.-nek nemcsak saját közbeszerzési szabályzata, de még üzleti terve sem volt. Amit a laikus testületi többséggel az év elején elfogadtattak, az legfeljebb hevenyészett cash-flow-kimutatásnak fogható fel - írja a jelentés. Egy országos hírű szakértő forrásunk röviden úgy jellemezte a halasi városi topcéget, mint egy "nagyon hanyagul vezetett kis szatócsvállalkozást", amelyben a cégszerű működésnek, a vállalati kultúra alapjainak nyoma sincs.

Mindezek tükrében furcsa, hogy például Valaczkai László a Halas Tv élő beszélgetőműsorában így foglalta össze cizellált véleményét a revízióról: "Aki engem vagy a zrt.-t támadja, az olyan, mintha

meleg fingra akarna gombot

varrni." A súlyos megállapításokat eredményező vizsgálat elkészültekor Lukács László fb-elnök, alpolgármester pedig oda nyilatkozott, hogy "az előzetes politikai hecckampány a rombolást szolgálja, a Zuschlag-utódpárt MSZP és az SZDSZ előre szeretne farkast kiabálni, de még nem tudják, lehet, hogy csak nyulat fogtak". A fideszes Krammer Balázs ügyvéd-képviselő viszont bírálta Lukács befolyásolási kísérleteit, és az alpolgármestert tette felelőssé a kialakult helyzet politikai következményeiért. A fideszes belharcok következtében akár el is olvadhat a városházi többség (lásd keretes anyagunkat).

Múlt hétfőn a polgármester javaslatára hosszú vita után az erőtlenül védekező többségi jobboldal is igent mondott, így az önkormányzat hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes(ek) ellen. Időközben a zrt. elállt a Harangos téri ingatlan megvételétől, de az előleg már az eladónál van. (Ezt kommentálta ironikusan a polgármester a bevezetőben idézett szavakkal.)

A Halasi Városgazda ügyének, úgy tűnik, van egy másik vonulata is. Az esetet jól ismerő szakértők szerint az üzleti terv és a vállalati közbeszerzési szabályzat hiánya nemcsak a zrt. eddigi intézkedéseit támogató jobboldali többség képviselőinek közvetlen - politikai, de akár jogi - felelősségét veti fel, hanem kínosan érintheti a tágabban vett önkormányzati vezetést is. Nem csoda, hogy a napokban egy májusban felkért tekintélyes helyi vállalkozói trió visszautasította Lukács alpolgármester korábbi felkérését, amellyel a baloldali Várnai polgármester is egyetértett. Nem titkolják: nem kívánnak a városgazda munkájában részt venni addig, míg a cég működését közvetlen politikai befolyás és tisztázatlan ügyek terhelik.

Biankó

Lukács László alpolgármester, frakcióvezető és Krammer Balázs képviselő, városi tanácsnok ellentéte tavaly ősztől közismert: ekkor javasolta Krammer, hogy Lukács mellé állítson a jobboldal újabb alpolgármestert annak érdekében, hogy (erélyesebben) érvényesüljön a többségi akarat a városvezetésben. A majd' egyéves csendet követően Krammer - túl azon, hogy hatalomkoncentrációval, a zrt. esetében befolyásolással és egyben felkészületlenséggel vádolta Lukácsot - azzal állt elő, hogy az alpolgármester súlyosan becsmérlő támadásaival ki akarja őt űzni a Fideszből. Lukács, tőle nem szokatlan módon, a blogján orvosi esetnek, beteges képzelgésnek minősítette a kritikát.

Hétfőn aztán váratlanul előkerült Krammernek a képviselői mandátumáról lemondó februári keltezésű nyilatkozata, amit Lukácsnak annak idején elküldött. A lemondás akkor nem lépett hatályba: gentlemen's agreement született róla, hogy tárgytalannak tekintik a hirtelen felindulásból írt levelet. A Fidesz-frakció vezetése most mégis elővette és átadta a levelet a polgármesternek: Krammer ügyében a helyi választási bizottság dönt, távozása és Lukács eljárása tovább rombolhatja a városi Fideszt.

Figyelmébe ajánljuk