Csak az számított, hogy eltűnjenek

Belpol

A kilakoltatási moratórium előtt egy héttel került az utcára egy család Kőbányán. Az anya és három gyereke gyakorlatilag hajléktalanná vált.

Három gyermeket és az őket egyedül nevelő anyát tette az utcára tegnap délelőtt a Kőbányai Önkormányzat egy héttel a téli kilakoltatási moratórium előtt. A családot a X. kerületi önkormányzat abból a szociális bérlakásból lakoltatta ki elhelyezés nélkül, amelyben évek óta éltek. A Város Mindenkié (AVM) csoport szervezésében 15 ember – a kilakoltatás alatt álló nő ismerősei és szimpatizánsai, köztük hajléktalan aktivisták – erőszakmentes élőlánccal próbálták megakadályozni a kilakoltatást. Ám a végrehajtó hétfőn a kitűzött 10 órai időpontban megjelent a lakásnál, majd a család támogatóit látva rendőri segítséget hívott. A helyszínen nagy számban megjelenő készenléti rendőrség egységei dél körül eltávolították a tiltakozó embereket, és szabálysértési eljárást indítottak ellenük. A végrehajtók pedig kilakoltatták a családot: bútoraikat és személyes tárgyaikat azonnal elszállították.

Cél: a kiürítés

Kilakoltatás

Kilakoltatás

Fotó: A Város Mindenkié, Udvarhelyi Tessza

Petróhai Melindával az önkormányzat még 2007-ben bontott szerződést egy kisebb összegű (41 ezer forintos) lakbérelmaradás miatt. A szerződés felbontása után az anyának és gyerekeinek nem volt hova mennie, ezért nem költöztek ki a Maglódi úti lakásból, így a kőbányai önkormányzat bírósági eljárást indított. A bírósági eljárás azonban nem a tartozás miatt folyt, hanem a lakás kiürítése céljából. Mivel a bírósági eljárás során nem volt vitás, hogy valóban keletkezett 3 havi bérletidíj-elmaradás, és ezért jogos volt az önkormányzat részéről a szerződés felmondása, a bíró helyt adott az önkormányzat kérelmének, és elrendelte a lakás kiürítését – úgy, hogy a családnak esélyt sem adtak a tartozás rendezésére.

Ezek után a család „lakcím nélkül” élt a lakásban, amiért a szerződésbontás után is fizetett ún. lakáshasználati díjat – ami a rendes bérleti díj akár többszöröse is lehet –, amely a nehéz helyzetben lévő családra súlyos terhet rótt. Az önkormányzat hét éven keresztül ezt a megemelt díjat szedte be a lakásért, miközben nem adott lehetőséget az adósság vagy a szerződéses körülmény rendezésére – ezzel folyamatosan kiszolgáltatott helyzetben tartva a családot.

A X. kerületi önkormányzat persze másik szociális bérlakást sem biztosított a hátrányos helyzetű háromgyerekes családnak – pedig a városnak ezen a részén több mint 300 önkormányzati bérlakás üresen áll –, mert a kőbányai önkormányzat lakásrendelete kimondja, hogy azzal a személlyel, akivel az önkormányzati lakás bérleti szerződése nem fizetés miatt megszűnt, az önkormányzat 10 évig nem köthet új bérleti szerződést.

A család rezsi-, illetve lakbérhátraléka a magyarországi viszonyokhoz képest nem nagy: a lakbérelmaradásuk a novemberi hónappal együtt kb. 100 000 forint (ez is csak a kilakoltató határozat kézhezvétele után keletkezett, addig a lakbérfizetéssel nem maradtak el), közműtartozásuk pedig legfeljebb 400 000 forint – informálta a Narancsot az AVM, amely jogi segítséget is nyújtott a mára már kilakoltatott család számára Utcajogász programján keresztül. A tartozás összege (még) könnyedén kezelhető lett volna akár a Hálózat Alapítványon – mely a fővárosban lakó, szociálisan rászorult emberek számára nyújt segítséget a közüzemi díjakat tartalmazó számlák kiegyenlítésében –, akár az önkormányzat adósságkezelő szolgáltatásán keresztül, csakhogy a szerződésbontás miatt a család nem jogosult ezekre a támogatásokra.

Kezelés alatt álló gyerekek

Bár mindhárom gyerek „anyának” szólítja az asszonyt, ő csak a legnagyobbnak vér szerinti édesanyja; a másik két gyerek az édestestvére, akiket hosszú évek óta gyámként nevel. A két testvér ugyanis súlyos pszichiátriai beteg – ezt a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai szakvéleménye tanúsítja –, akiket folyamatos kezelés alatt tartanak. A testvérpár szülei mindketten öngyilkosok lettek, egyikük a nagyobb fiú (aki ekkor kb. négyéves volt) szeme láttára. A kisfiú és a kislány először nevelőszülőkhöz kerültek, akik bántalmazták őket, ezért a nővérük (Petróhai Melinda) vette magához őket. A gyerekek nem tudták kiheverni a szüleikkel történteket: a kislány tavaly nyáron az iskolai napközis táborban ugrókötéllel akarta magát felakasztani egy fára, így kerültek a kicsik (a kislány 8, a fiú 11 éves) a pszichiátriára. Az anya a gyerekeket egyedül neveli, de mivel pszichés állapotuk miatt állandó felügyeletet igényelnek, nem tud elmenni dolgozni, így gondozási díjat kap.

Mivel az anya, Petróhai Melinda 2017-ig nem juthat szociális bérlakáshoz a kerületben, a végrehajtási eljárás viszont a nyáron abba a szakaszba jutott, hogy a végrehajtó kitűzte az október 20-i dátumot a lakás kiürítésére – amelyet A Város Mindenkié közbenjárásával sikerült egy hónappal meghosszabbítani –, az utcára kerülés veszélye világosan fennállt. Ám az önkormányzat a tárgyalások során az AVM elmondása szerint kifejezetten jelezte, hogy csak olyan határidő-hosszabbítást hajlandóak kommunikálni a végrehajtó felé, amivel még biztosan nem esnek bele a moratórium idejébe. Mert december 1-jétől a téli hidegre tekintettel a végrehajtó már nem jogosult kitenni a családot a lakásból egészen jövő áprilisig – ez az opció jelen esetben a hatóságok együttműködő intézkedése miatt fel sem merült.

false

 

Fotó: AVM, Udvarhelyi Tessza

 

A kőbányai önkormányzat számára teljes mértékben ismert volt a család háttere, a gyerekek pszichés állapota – az anya a bírósági eljárás során és azt követően is minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, kérelmezte a végrehajtás felfüggesztését is –, de mindez cseppet sem számított. A végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmet ugyanis a bíróság azért utasította el, mert a bíró megkereste az önkormányzatot, amely kifejezetten nem járult hozzá ahhoz, hogy a család a lakásban maradhasson – értesültünk az AVM-től.

A X. kerületi önkormányzatnak vélhetőleg a kezdetektől az volt a célja, hogy a „problémás” családot kitegyék a szociális bérlakásból – mindent megtettek azért, hogy távozzanak a kerületből. Így Petróhai Melinda hiába gyűjtött volna össze annyi pénzt, hogy minden tartozását ki tudja fizetni, az önkormányzatnak nem a pénz kellett, hanem az üres lakás, és hogy eggyel kevesebb „nehéz eset” legyen a hatáskörében.

Így tegnap utcára került egy négytagú család. Magyarországon a törvény tiltja, hogy pusztán anyagi okok miatt (például ha a szülő nem tudja fizetni a lakhatásukat) emeljenek ki gyermekeket a családjukból. Az elhelyezés nélküli kilakoltatás során mégis fennáll ennek a veszélye. (Ráadásul az intézményi gondozásba vétel sokkal többe kerül az államnak, mint a család szociális támogatása. Pszichiátriai kezelésre szoruló gyerekek esetében pedig a lelki sérülés még nagyobb lehet; a személyes odafigyelés és gondoskodó közeg elvesztése különösen súlyos következményekkel járhat.) A lakás, ahol a család eddig élt, ezután üresen fog állni, ugyanis az épület bontásra vár. A kilakoltatási tilalom kezdete előtt egy héttel tehát a kőbányai önkormányzat azért tett utcára egy családot, amelynek semmilyen más lakhatási lehetősége nincsen, hogy aztán a lakás, amiben éltek, több hónapig vagy akár évekig üresen álljon. Ezért is követeli az AVM, hogy „az önkormányzat biztosítson megfelelő alternatív lakhatási lehetőséget a család számára, és adjon lehetőséget nekik arra, hogy rendezzék a bérleti jogviszonyukat és az adósságukat, és ismét szociális bérlők lehessenek Kőbányán”.

Figyelmébe ajánljuk