Cseh Katalin: Azonnal csatlakoznunk kell az Európai Ügyészséghez, ez kerüljön a jogállamisági feltételek közé!

  • narancs.hu
  • 2024. március 26.

Belpol

A Varga Judit-féle hangfelvétel előkerülésére reagált a Momentum EP-képviselője.

A Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin az Európai Bizottsághoz fordult Magyar Péter hangfelvétele után. Ahogy írja: azonnal csatlakoznunk kell az Európai Ügyészséghez, ez kerüljön a jogállamisági feltételek közé!

A Momentum EP-képviselője levélben szólította fel az Európai Bizottságot, hogy

az új bizonyítékok fényében vizsgálja felül a magyar igazságügyi rendszer, és benne az magyar ügyészség működését, és kösse az uniós források kifizetését az Európai Ügyészséghez való csatlakozáshoz.

„A ma reggel nyilvánosságra került hangfelvételen a volt igazságügyi miniszter kimondja, hogy kormányzati szintről manipuláltak ügyészségi iratokat a Völner-Schadl-ügyben. Ez a felvétel a hatalmi ágak szétválasztása helyett, azok gyökeres összefonódásáról tanúskodik Magyarorszagon. Itthon az emberek nem egyenlőek a törvény előtt, ez pedig alapjaiban sérti a jogállamisággal kapcsolatos alapelveket itthon és Európában egyaránt.”

Cseh szerint az Európai Unióban erre a problémára már van több eszköz is: „a jogállamisági mechanizmus, a költségvetéshez csatolt megengedő feltételek és a szupermérföldkövek, amelynek célja, hogy az emberek alapvető jogait és a jogállamiságot megfelelően védje, akár saját korrupt kormányukkal szemben is. De ez csak akkor működik, ha az Európai Bizottság következetesen végigviszi, és betartatja a jogállamisági feltételeket a tagállamokkal.”

„A törvény előtti egyenlőség tényleges biztosításához pedig meggyőződésem, hogy mielőbb csatlakoznunk kell az Európai Ügyészséghez - hogy valóban kivizsgálhatók és elszámoltathatók legyenek a kormánytagok. Ez az egyetlen megoldás a magyarországi korrupciós válságra! Magyarország nem jogálllam, az igazságszolgáltatás nem független. Ezt eddig is tudtuk, de már bizonyítékunk van a legközelebbi körökből. Sem mi, sem a Bizottság nem nézhet félre!” – zárja közleményét a Momentum politikusa.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk