Csók Abszurdisztánból! Orbán Viktor átadott egy olyan utat, amelyet az apja cégének betonelemeiből építettek

  • Magyar Krisztián
  • 2018. március 13.

Belpol

A miniszterelnök ki is próbálta a várpalotai elkerülőt, megnézte, jó anyagot szállított-e a papa.

Az ország kormányfője igazi hazafi, amit a rengeteg ellenséggel szembeni árnyékbokszon kívül az is bizonyít, hogy nem bízza másra a nemzet építését, boldogan szemléli, ahogy édesapja és testvérei bányavállalkozásai folyamatosan beszállítanak nagy állami beruházásokba. Tavaly a Direkt36 és lapunk tárt fel több olyan állami és többször uniós forrásból finanszírozott építkezést is, ahová Gántról, az Orbán-vállalkozások telephelyéről szállítottak zúzott követ és/vagy betonelemeket.

A papa fedett üzletei

Hatalmas állami beruházások beszállítói a miniszterelnök családjához köthető vállalkozások. Több olyan építkezést azonosítottunk, ahová Orbán Győzőék bányájából viszik a követ vagy a betonelemeket. Gánt közelében nemrég új bányát nyitottak, Hahóton pedig lassan versenytársak nélkül termelheti ki az értékes tőzeget az Orbán-érdekeltség.

Azt, hogy az Orbán-cégek állami beruházásokhoz szállítanak, nehéz kideríteni, ugyanis hivatalosan nem pályáznak közbeszerzésekre, az építkezések kivitelezői általában nem alvállalkozóként foglalkoztatják őket – bár ennek az ellenkezőjére is volt már példa –, hanem szimpla beszállítók, így a kötelezően közzétett adatok között nem szerepelnek a miniszterelnök családjához tartozó cégnevek. Az újságírók így a legtöbb esetben informátoroktól, saját oknyomozásaik révén akadhatnak olyan nagyberuházásokra, ahová beszállítanak Orbánék. Ezeket vagy úgy tudják bizonyítani, hogy saját maguk látják, hová hordanak árut a családi cégek kamionjai, vagy hosszas adatigénylések után átvizsgálhatják az építkezések dokumentációját, amelyek között megtalálhatók azok a számlák, amelyeket a miniszterelnök családjának valamely cége állított ki.

Orbán Győző leszállította, Orbán Viktor átadta

Korábban a Fejér megyei Gántról több olyan teherautót is követtünk, amelyek végül a bányától nagyjából 40 kilométerre található Várpalota mellett álltak meg és rakodtak le. A Nehéz Kő Kft. – ennek jelenlegi tulajdonosa Orbán édesapja, de korábban a miniszterelnök két testvére is benne volt a cégben – teherautója betonelemeket szállított a várpalotai elkerülő út munkálataihoz. A munkákhoz beton- és csatornaelemekre is jócskán szükség volt, egyebek közt a közúti felüljárók építésénél, a közműkiváltásoknál, továbbá a szegélyek és vízelvezetők kialakításánál is beépítik azokat.

Arról, hogy a Nehéz Kő Várpalotára is szállít, amatőr fotókat is készítettünk, ezen például látható, hogy az éppen ott dekkoló kamionon ott van a cég logója:

false

 

Fotó: narancs.hu

Itt pedig ugyanaz a kamion látható és az, hogy az éppen a rajta található betonelemek lerakodására vár:

false

 

Fotó: narancs.hu

Előző hét pénteken személyesen Orbán Viktor is meggyőződhetett arról, hogy milyen minőségű betonelemeket szállított az útépítéshez a családi cég, ugyanis a miniszterelnök adta át a 28 milliárd forintba kerülő, közel hat kilométer hosszú elkerülő utat. Ráadásul a kormányfő próbálhatta ki először, ismét volán mögé pattant, maga mellé ültette a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, Kontrát Károlyt, és mentek egy kört. Az első út jogáról is beszélt a kormányfő, amelyre egy kicsit sokat kellett várni, hiszen az út állítólag már közel két hónapja készen volt, de az átadót elhúzták a kampányfinisig, az sem számított, hogy közben a várpalotaiak nem használhatták az elkerülőt.

Közben Orbán Viktor egy családi sztorit is elmesélt, miszerint apjával sokszor keresztülment Várpalotán, amikor az országos ralibajnokság egy gyorsasági szakaszát mentek megnézni a Veszprémhez közeli Márkóra. A videón érdemes figyelni Kontrát Károlyt is, aki az elején meg is köszöni, hogy a jóságos Orbán Viktor utat vitt a várpalotaiaknak. Majd később biztos Orbán Győzőnek is hálát ad a remek minőségű betonelemekért.

Családbarát kormány

Hogy nagyon megéri mostanság az Orbán családnak vállalkozni, azt az utóbbi évek árbevételei is jól mutatják. A miniszterelnök családjához, szüleihez és két testvéréhez köthető cégek a kormányváltás előtt sem aprópénzzel játszottak, de látványos gyarapodásnak 2010 után indultak. Legnagyobb vállalkozásaik elsősorban bányászattal, betonelemek előállításával és szállítmányozással foglalkoznak, ezek közül a Dolomit Kőbányászati, a Nehéz Kő Kereskedelmi, Logisztikai és Szállítmányozó, valamint a Gánt Kő és Tőzeg Kft. 2015-ös nettó árbevétele átlépte az 5,2 milliárd forintot, miközben ugyanez a mutató a 2010-es kormányváltás évében még „csak” 1,9 milliárd forint volt. A három cégből a 2015-ös eredmények után 2,2 milliárd forint osztalékot vehettek ki Orbánék.

A 2016-os év sem volt rossz a miniszterelnök családjának, bár a 2015-ös eredményektől két cég jelentősen elmaradt. A legnagyobbnak számító Dolomit Kőbányászati Kft. tavaly közel 1 milliárd forinttal kevesebbet termelt, mint az azt megelőző évben, de így is összehoztak majdnem 2,2 milliárd forint nettó árbevételt. A szintén Orbánékhoz köthető Nehéz Kő Kft. is visszaesett: a 2015-ben elért 1,6 milliárd forintos árbevétel 2016-ban „csak” 872 millió forint volt. Osztalékot a Dolomit Kft.-ből vettek ki, 500 millió forintot, bár ebből jutott a cég más, nem az Orbán családhoz tartozó tagjainak is.

A Zala megyei Szévíz-völgyben tőzeget bányászó Gánt Kő és Tőzeg Kft. jobb eredményt ért el a 2016-os évben az egy évvel korábbihoz képest: tavaly 464 millió forint volt a nettó árbevételük, amelyből 52 milliót külföldi értékesítésből szedtek össze. De ami ennél érdekesebb, hogy ebből a cégből, pontosabban a felhalmozott tartalékokból is kiszedtek egy jókora osztalékot, a taggyűlési jegyzőkönyvük szerint 730 millió forintot.

Figyelmébe ajánljuk