Cyber hírek

  • 2000. március 16.

Belpol

Elfogták az Elender hackereitAZ ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya múlt szerdán négy tizenévest állított elő az Elender internetszolgáltató szerverein történt januári betöréssorozat miatt. Az ORFK egy 15 és egy 19 éves fiatalt gyanúsít, és bár nem tervezi a hackerek előzetes letartóztatását, számítógépes csalás miatt eljárást indít ellenük.
A másik két fiatalt bűnsegédi közreműködéssel vádolják. A számítógépkalózok beismerő vallomásukban azt állítják, hogy nem anyagi haszonszerzés céljából hackeltek, de az Elender becslése szerint több tíz millió forint kárt okoztak. Ha ez bebizonyosodik, a maximális büntetési tétel öt év is lehet. Jogi szakértők szerint a számítógépes csalásról szóló törvénycikk a jogtalan számítógépes haszonszerzést és károkozást szankcionálja, és nem egyértelmű, hogy a számítógépkalózokra is alkalmazható. Így az ügyben szakmai vita várható, és a bíróság ítélete a későbbiekben precedensértékű lehet.

Üstökös helyett láncfűrész Két vezető ökológus, Stuart Pimm és Peter Raven az University Science News hasábjain úgy vélekedik, hogy az esőerdők irtása a dinosaurusok kihalásához vezető krétakori meteoritbecsapódáshoz hasonló mértékű fajpusztulást és természeti katasztrófát okoz majd a 21. században. A kutatók becslése szerint a jelenlegi fajpusztulás ezerszer gyorsabb az átlagosnál, mivel a hétmillió növény- és állatfaj 85 százaléka az eltűnésre ítélt trópusi esőerdőkben él. Az esőerdők területe az emberi tevékenység nyomán tizenhatmillió négyzetkilométerről nyolcmillióra csökkent. Jelenleg 5-10 év alatt tűnik el egymillió négyzetkilométer esőerdő. A fajok kihalása, a földművelés és a környezetszennyezés együttes hatása felboríthatja az ökológiai egyensúlyt. Az utolsó nagy kihalás 65 millió évvel ezelőtt zajlott le, amikor a fajok 40 százaléka tűnt el egy kozmikus katasztrófa miatt, és tízmillió évbe telt, míg a Föld kiheverte a becsapódást.

Repülő vonat A New Scientist szerint a japán Tohoku egyetemen olyan vasutat terveztek, amely a mágnesesen lebegtetett vonat üzemeltetéséhez szükséges energiának mindössze negyedrészét használja. A vonat lebegtetése a talajeffektuson, vagyis a hidrodinamikai kenésen alapul: amikor egy sík felület gyorsan halad el közvetlenül egy másik sík felület felett, légpárna keletkezik közöttük. A szerelvény kocsijai olyan U alakú betonpályán haladnak, ahol nemcsak a vonat alatt képződhet légpárna, hanem a rászerelt függőleges szárnylapok mellett is - a tesztek során a jármű 50 km/óra sebességnél emelkedett el a talajtól. A prototípus egy hatszemélyes, 300 km/óra sebességű szerelvény lesz. 2020-ra egy 335 személy szállítására képes, 500 km/óra sebességgel száguldó lebegő vonatot kívánnak előállítani.

Internet elektromos hálózaton és műholdon Németországban száztíz háztartásban már kísérleti fázisban működik az EnBW és a Siemens által kifejlesztett Powerline Communication (PLC) technológia, amely telefonálásra és 1 Mbps sebességű internetkapcsolatra teszi alkalmassá az elektromos hálózatot. A felhasználónak csak egy hálózati csatlakozót kell telepítenie az elektromos alközpontba, ami olcsóbb, mint egy új telefonvonal bevezetése. A Novacom (amelynek tulajdonosai között az EnBW is szerepel) Magyarországon is tesztelni kívánja a rendszert a Budapesti Elektromos Művek hálózatán. Magyarországon elsőként átalánydíjas műholdas internetszolgáltatást kezdett SatStream néven az Infotechna Microelectronics Kft. Az Astra műholdakról szolgáltatott széles sávú internetszolgáltatás igénybevételéhez szükség van egy hagyományos (modemes vagy LAN) internet-kapcsolatra, egy dekóder PCI-kártyára (amely az Astra digitális tévé- és rádióadásainak vételére is alkalmassá teszi a számítógépet) és egy univerzális fejjel ellátott Astra parabolaantennára. A SatStream az internetböngészés mellett más interaktív, multimédiás szolgáltatásokat is biztosít, és mindössze havi 15 euró (körülbelül négyezer forint) átalánydíj ellenében, forgalmi díj nélkül használható.

Egy kézben az UPC és a TV 2 Európa legnagyobb széles sávú szolgáltatója, a kontinens 12 országában és Izraelben több mint tízmillió háztartásban jelen levő, összesen 6,8 millió kábeltévé-, negyedmillió telefon- és 130 ezer internet-előfizetőt számláló United Pan-Europe Communications (UPC) bejelentette, hogy mintegy 700 milliárd forintnak megfelelő összegért felvásárolja a tíz európai országban tíz tévé- és tizenhét rádióállomást működtető Scandinavian Broadcasting System (SBS) részvényeinek 44 százalékát. A már meglévő 23 százalékos tulajdonhányadával együtt így az UPC az SBS többségi, irányító részvényesévé válik, és Európa vezető tartalomszolgáltatója kíván lenni. Szakértők szerint Magyarországon a médiatörvény monopóliumellenes rendelkezései kizárják a kereszttulajdonlást. Az SBS azonban a TV 2 kereskedelmi televízió meghatározó tulajdonosa, az UPC Magyarország (az UPC leányvállalata) pedig 35 településen több mint félmillió háztartást szolgál ki kábeltelevízióval. Az SBS-nek ezért 25 százalék alá kellene csökkentenie jelenlegi 49 százalékos tulajdonrészét a TV 2-ben.

Magyar szuperszámítógép Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatási Intézete (SZTAKI) elkészítette Magyarország legnagyobb teljesítményű számítógépét. A 28 PC összekapcsolásával kifejlesztett gép a nyugati szuperszámítógépek árának töredékéből készült, mégis közel harmincezer megaflops számítási teljesítményre képes, így ár/teljesítmény arányát tekintve világelsőnek tekinthető.

Morze

Magyarságlista Magyar szervezetek a világban címmel az MTI az interneten is hozzáférhetővé teszi azt a név- és címgyűjteményt, amely öt földrész 140 országából mintegy 2500 külföldön működő magyar szervezet, sajtótermék, rádió és televízió, valamint a tiszteletbeli konzulok és a külföldi magyar tanszékek elérhetőségének adatait tartalmazza. Az 1992-ben létrehozott és azóta folyamatosan frissített gyűjteményt a www.magyarsag.mti.hu címen érhetjük el.

Hacker a NASA-nál A bostoni Northeastern egyetemen letartóztattak egy diákot, mert illegálisan hozzáfért a NASA és a Pentagon számítógépeihez, és kárt okozott egy washingtoni internetszolgáltatónak. Az FBI szerint a 28 éves Ikenna Iffih már háromszor volt letartóztatva hackelés miatt, de az elmúlt hetek DoS-támadásaival nem hozható kapcsolatba.

1 GHz-es processzorok Néhány nappal a konkurens AMD után az Intel is bemutatta 1 GHz órajellel futó processzorát. A két chipgyártó több hónappal előrehozta az új csúcskategóriás processzorok premierjét, hogy megelőzzék a másikat - ezúttal az AMD volt gyorsabb.

Betiltották az iMac-klónokat Az Apple egy előzetes bírósági végzés segítségével megtiltotta az iMac-klónok gyártását a Daewoonak és az Emachinesnek. Az Apple tavaly szeptemberben perelte be a két céget, amiért azok az iMac egyedi, formatervezett külsejét egy az egyben lemásoló PC-ket hoztak forgalomba. A Dell és a Compaq is szakított a hagyományos, bézsszínű dobozzal, de új házaikat saját formatervezéssel dobták piacra.

Stephen King e-regényben Stephen King az interneten, e-book formátumban árulja Riding the Bullet című kisregényét. A 66 oldalas klasszikus szellemtörténetet 2,5 dollárért tölthetik le a vásárlók számítógépükre, kéziszámítógépükre vagy elektronikus könyvükre. A tavaly nyáron súlyos balesetet szenvedett író az első keresett szerző, aki próbát tesz az elektronikus könyv piacán.

Védőkesztyűk Nintendóhoz Mintegy 1,2 millió védőkesztyű szétosztására kényszerül a Nintendo egy peren kívüli megállapodás értelmében, mert New York államban több mint száz beadvány érkezett olyan szülőktől, akiknek gyerekei kézsérüléseket szereztek a Mario Party című játéktól a Nintendo 64-es konzolon.

Figyelmébe ajánljuk