Cyber hírek

  • 2000. május 25.

Belpol

Feltörték a Külügyminisztérium honlapjátMúlt csütörtök este ismeretlen számítógépkalózok feltörték a magyar Külügyminisztérium weboldalát, és egy infantilis, a miniszterelnököt kritizáló versikét helyeztek el rajta. Az akciót a magát Diablónak nevező hacker, a PentaGuard hackercsoport tagja vállalta.
A hacker elmondta az Indexnek, hogy politikai okok miatt törte fel a minisztérium szerverét, és vállalja a Miniszterelnöki Hivatal, illetve több amerikai kormányzati honlap meghackelését is.

Az olaj ára Az Amnesty International a napokban nyilvánosságra hozott jelentése szerint Szudánban az olajtermelő területek biztonságának védelmére hivatkozva, a biztonsági erők és a kormánybarát milíciák, sőt a fegyveres ellenzéki csoportok is támadják az olajlelőhelyeken és azok közelében élő civil lakosságot. Erőszakos kitelepítés, kibombázás, helikopteres gépfegyvertámadások, kínzások, erőszak és emberrablások kísérik a kitermelést, a helyszínen tevékenykedő külföldi és multinacionális vállalatok pedig elhallgatják a jogsértéseket. "A vállalatok felelősek tevékenységüknek a helyi közösségekre gyakorolt hatásáért" - áll a jelentésben, mely szerint egyértelmű kapcsolat van az újonnan talált olajból származó bevételek és a kormány fegyvervásárlásai között. További részletek a www.amnesty.org/news/ címen olvashatók.

Japán: tízmillió mobilinternetező A mobiltelefonról internetezők száma Japánban május végére várhatóan meghaladja a tízmilliót. A Yomiuri című napilap adatai szerint a múlt hét végén a négy vezető mobilcég internetszolgáltatásainak összesen 9,84 millió előfizetője volt. Az NTT DoCoMo mobilcég tavaly februárban vezette be I-mode szolgáltatását, mely a nagyméretű folyadékkristályos képernyővel felszerelt mobiltelefonok számára viszonylag olcsó, folyamatos internet-hozzáférést biztosít. A cég azóta több mint hatmillió I-mode telefont adott el.

Szerzői jogdíj a printerek árában Az interneten közzétett alkotások magáncélú kinyomtatása miatt a nyomtató árában is megjelenik a szerzői jogdíj. A gépforgalmazók lobbizása miatt egyéves csúszással, őszre készül el annak a kormányrendeletnek a tervezete, amely meghatározza: milyen készülékek után kell reprográfiai jogdíjat fizetni. Míg az új szerzői jogi törvény legtöbb rendelkezése már tavaly szeptemberben hatályba lépett, a reprográfiai díjat bevezető szabály csak ez év szeptemberétől érvényesül a gyakorlatban. A magyar jogban eddig ismeretlen díj azért illeti meg az irodalmi, a zenei és a képzőművészeti alkotások szerzőit s kiadóit, mert műveikhez most már nemcsak az üzletekben lehet hozzájutni, hanem magáncélú sokszorosítással is.

Kockázatos kukoricafajták A biotechnológiai termékek ökológiai hatásvizsgálatára szakosodott EcoStrat svájci tudományos tanácsadó cég álláspontja szerint a Novartis által kifejlesztett génmanipulált kukoricafajták kockázatelemzése hiányos, elnagyolt és módszertanilag kifogásolható. A Greenpeace emiatt a vetőmag azonnali betiltását követeli. Részletes információ a www.greenpeace.org/"geneng/ címen olvasható a neten.

Fellőtték az Atlantist Vasárnap reggel összekapcsolódott az Atlantis űrrepülőgép a Nemzetközi Ûrállomás első két moduljával. Az Atlantist háromszori halasztás után, múlt pénteken indították el a floridai Cape Canaveral űrközpontból. Az űrrepülőgépen hétfőnyi legénység tartózkodik, köztük egy orosz űrhajós. A legénység javítási munkákat végez az űrállomás felszínén, antennát és darut szerelnek fel, majd az űrrepülőgép magasabb, biztonságosabb keringési pályára állítja az űrállomást.

Atombomba a Holdon? Leonard Reiffel, az amerikai atomprogram 72 éves, veterán fizikusa meglepő kijelentést tett a New York Times hasábjain. Enrico Fermi és Carl Sagan egykori munkatársa szerint a hidegháború éveiben az USA atombomba robbantását fontolgatta a Holdon, válaszul a Szputnyikra, mintegy PR-akció gyanánt. Az ő feladata az lett volna, hogy megvizsgálja: az atomrobbantás után szétáramló porfelhőben kimutathatók-e szerves molekulák. A tervek szerint az atomrobbanásnak a Földről is jól láthatónak kellett volna lennie. Az Egyesült Államok légierejének szóvivője nem kívánta kommentálni a nyilatkozatot.

Ujjlenyomat-azonosító PC-hez A Sony a korábbiaknál biztonságosabb adatforgalmú ujjlenyomat-azonosítót dob piacra Windows 98 és 2000 környezethez. A hitelkártya-méretű Sony FIU-700 készülék USB-csatolóval kapcsolódik a PC-khez, amiken különféle alkalmazások használhatják jelszóként az ujjlenyomatokat. A gép a felhasználók ujjlenyomatait belső memóriájában tárolja, így gyakorlatilag lehetetlen a hálózati forgalmon kereszül hozzáférni a jelszavakhoz.

Megújuló energiaforrások Az USA denveri körzetében működő állami vállalatok évi 10 megawatt áramot fognak vásárolni a coloradói szélerőművektől. Arizona állam napenergia-előállításhoz szükséges felszereléseket rendelt, és rendeletet hozott, mely adókedvezményt nyújt a megújuló energiatermelő berendezéseket alkalmazó vállalatoknak - 2007-re az arizonai áramellátás 1,1 százaléka kötelezően napenergiából kell hogy származzék.

Morze

Digitális művészeti díj Múlt szerdán, a távközlés világnapján átadták a Novacom Kortárs Művészeti Díjat, amit az alternatív távközlési társaság a digitális alkotói kultúra elismerésére alapított mintegy 3 millió forintos összdíjazással. Az elismerést Eperjesi Ágnes, KissPál Szabolcs, Kristic Milorad és St. Auby Tamás vehette át a városligeti Olof Palme Házban tartott ünnepségen, ahol kiállítás is nyílt a legjobb munkákból.

Harcosok Klubja DVD-n Az Index értesülése szerint a Harcosok Klubja június 6-án jelenik meg DVD-n Amerikában. A dobozban két lemez található, ezek közül az első tartalmazza a filmet, négy audiokommentárral, a második pedig extrákkal van tele. Az Interaktív menüvel felszerelt második lemezen találjuk a Making of... werkfilmet, a képgalériákat, kivágott jeleneteket, forgatási feljegyzéseket, színészéletrajzokat, mozis és tévébemutatókat.

Génmanipulált kecskék Pókhálószálakat tartalmaz azoknak a kecskéknek a teje, amelyekbe kanadai kutatók pókgéneket ültettek. A québeci Nexia Biotechnologies által kidolgozott módszerrel a jövőben nagy mennyiségű pókselymet tudnak előállítani, amelyet sebvarrócérnaként használhatnak szemműtéteknél, illetve mesterséges ínszalagot állíthatnak elő belőle.

Jemen Offline Az ország egyesítésének tízéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek előtt egy héttel "biztonsági megfontolásokból" lekapcsolták Jemen egyetlen mobiltelefon-hálózatát. A távközlési minisztérium tájékoztatása szerint az arab ország mobilhálózata üzemen kívül marad egészen május 24-ig.

Debütált a Graphisoft Piacra lépett a Budapesti Értéktőzsdén az építészeti tervezőprogramjairól világszerte ismert magyar szoftvergyár, a Graphisoft. A részvény értéke az első kereskedési nap végén hatezer forint körül alakult.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?