Cyber hírek

  • 2000. november 30.

Belpol

Porton Down: emberkísérletekA New Scientist értesülése szerint angol politikusok és tudósok vizsgálatra szólították fel a védelmi minisztériumot, hogy valóban történtek-e embereken végzett vegyifegyver-kísérletek. A beadvány közvetlenül egy könyv megjelenése után született, amely a Wiltshire-ben található Porton Down nevű intézményről közöl megdöbbentő adatokat.
A szerző, Rob Evans szerint, aki több mint száz kísérleti alany beszámolójára és több korábbi titkos dokumentumra alapozva írta meg a könyvet, több mint harmincezer katona vett részt mérgesgáz-kísérletekben. Az intézet állítólag 73 éven át végzett mustárgáz-, ideggáz- (pl. szarin és szomán), könnygáz- és tudatmódosítódrog-kísérleteket, melyek a nürnbergi egyezmény egyértelmű felrúgását jelentik. Rex Watson, a Porton Down korábbi igazgatója szerint indokoltak voltak a kísérletek, mivel a Szovjetunióval ezen a téren is fel kellett venni a versenyt. A finoman szólva megkérdőjelezhető kísérletsorozat 1989-ben ért véget.

Biztosítások a netről Az Index értesülése szerint a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél (http://www.generali.hu) és a Hungária Biztosítónál (http://www.hbrt.hu) is meg lehet kötni az interneten keresztül a jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. Az ügyfelek a biztosítók honlapjain megnézhetik, hogy mekkora díjat kell fizetniük a következő évben, s részletesen tájékozódhatnak a kormányzat által bevezetett új fogalmakról. Amennyiben az ügyfél a kiszámított éves díj alapján úgy dönt, hogy megköti a biztosítást, internetes kapcsolata áthelyeződik egy biztonságos csatornára, amely garantálja, hogy a továbbított adatok harmadik személy számára ne legyenek hozzáférhetők. November 15-e óta az ÁB-Aegon általános Biztosító Rt. (https://www.online.aegon.hu) legújabb lakásbiztosítási konstrukciója is megköthető az interneten keresztül. Az ügyféladatok kezelése itt is 128 bites SSL kódolással titkosított csatornán folyik.

Rekordok e-könyve A különös világrekordokat számon tartó könyvkiadó vállalat, a Guinness különleges bejelentéssel leplezte le weboldalát: brit kutatók elkészítették a világ létező legkisebb hirdetését. A táblácska előállítása laboratóriumi körülmények között történt, az emberi hajszál átmérőjével megegyező méretű aranyfóliára a tudósok lézerrel égették be a "guinnessworldrecords.com" feliratot. A hirdetést ezt követően finom csipeszekkel ráerősítették egy méh térdére. A Guinness most megnyílt weboldala a világ legkisebb reklámfelülete mellett négyezer további rekordkísérletről tartalmaz képes beszámolókat. A weboldalon található rekordok többsége az elmúlt év alatt született. A guinnessworldrecords.com - szemben a könyvvel - a tényeken kívül közli azt is, miért vállalkoztak az egyes emberek a rekordok felállítására, illetve hogyan sikerült elérniük őket.

Génmanipulált gomba a heroin ellen Kétéves kutatás után befejeződött annak a génmódosított gombának a kifejlesztése, mely végső csapást mérhet a heroinpiacra - adta hírül a Jövőnéző. A volt Szovjetunió biológiai fegyvereket fejlesztő laboratóriumában, az üzbegisztáni Genetikai Intézetben izolálták és genetikailag módosították a rendkívül agresszív Pleospora papavereccea nevű gombát, amely a heroin alapanyagát szolgáltató máknövényeket támadja meg és pusztítja el. A gomba egyik változata akár repülőgépről is a mákültetvényekre permetezhető, és a kísérletek szerint csak a máknövényekre veszélyes. Ennek ellenére sok szakértő úgy véli, hogy egy ilyen mikroorganizmus kieresztése a természetbe katasztrofális következményekkel járhat. A kísérleteket az ENSZ felügyeletével, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok anyagi támogatásával végezték.

Humanoidok Az Aibo robotkutyák után a Sony egy humanoid robot elkészítésén dolgozik. Az 50 centiméter magas, SDR-3X névre hallgató droidnak (http://www.aibotown.com) egyelőre még csak a prototípusa létezik. Mozgását szavakkal lehet irányítani: körülbelül húsz szót képes felismerni és kiejteni, megismeri a különböző színeket, ismeri a para para táncot, "hobbija" a foci. A találmány teljesen gömbölyű, buborékszerű fejével és egyujjas kesztyűre hasonlító kezeivel leginkább egy űrhajósra emlékeztet. A műember műagya egy négyszögletes hátizsákban található, a fejében egy kamera, a füle helyén két mikrofon helyezkedik el, szája helyén hangszórót találunk, és a törzsben lévő érzékelők segítségével tartja magát egyensúlyban. Az irányításért felelős szoftver az Aibót irányító számítógépes program továbbfejlesztése. A kutatók még nem kívánták meghatározni az emberrobot pontos árát, egyelőre csak annyit árultak el, hogy az összegből, amit az SDR-3X-ért kérnek, akár egy autót is vásárolhatunk. A Honda szintén bejelentett egy humanoid robotot. Asimo nevű droidjuk (http://world.honda.com/robot/) körülbelül 120 centiméter magas, egyelőre egyszerű tánclépéseket ismer, sétál és integet. A Honda jelenleg a beszéd- és arcfelismerő képességek hozzáadásán dolgozik.

Gutenberg-biblia Elkészült és felkerült a világhálóra az emberiség egyik legelső nyomtatott könyve, az ötszáz éves Gutenberg-biblia elektronikus változata. A tokiói egyetem, valamint a japán NTT DoCoMo társaság munkatársai az oldalak fényképezéséhez a kémműholdakban használatos eljárást alkalmaztak. Az egyes oldalakról készült kiemelkedő minőségű felvételeket a http://prodigi.bl.uk/gutenbg/ címen láthatjuk.

Regionális árverőoldal Regionális aukciós portált indított a Vatera.com (http://www.vatera.com). A másfél milliós felhasználói bázissal rendelkező latin-amerikai aukciós portál DeRemate.com és a Vivendi-Seagram-elnök, Edgar Bronfman kockázati tőkealapja, az eQuest együttműködésével létrehozott vállalat Közép-Kelet- és Dél-Európa öt országában - Görögországban, Lengyelországban, Csehországban, Törökországban és Magyarországon - indított aukciós portált november elején.

Linux kezdőknek November közepe óta elérhető a http://www.debianhelp.org site, amelyen a Linux felé hajló felhasználók alapvető információkat szerezhetnek be az alternatív operációs rendszer Debian Linux- féle disztribúciójáról. Ez a szoftvercsomag teljes egészében nyílt forráskódú szoftverekből áll, és önkéntes fejlesztők ezrei dolgoznak rajta a világ minden tájáról.

Tökéletes pirítós Egy cambridge-i (Anglia) feltaláló kifejlesztett egy olyan kenyérpirítót, amely soha nem égeti oda a pirítóst. Paul Brown a Nemzeti Pirítós Hét (National Toast Week) kezdetére időzítette a szenzációs bejelentést. A Toastz névre keresztelt csodafegyver a kenyér felületén levő cukorszemcsék pirultsági fokát ellenőrzi.

Stresszoldó fagy Német kutatók a stressz oldásának új módszerét fedezték fel. Kísérletükben kimutatták, hogy ha három percet töltünk meztelenül egy hűtőteremben, az nagymértékben csökkenti az idegi feszültség szintjét. A kutatók szerint a fagypont alatti hőmérséklet megnöveli a szerotonin nevű hormon szintjét az agyban, ez pedig elősegíti a stresszes lelkiállapot megszűnését vagy legalábbis csillapítását.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.