Cyber hírek

  • 2000. január 27.

Belpol

Kevin Mitnick újra szabadlábonA világ legveszélyesebb hackerének kikiáltott számítógépkalóz január 21-én szabadult egy kaliforniai börtöntáborból, de a bíróság döntésének értelmében további három évig el van tiltva bármiféle számítógép vagy mobil kommunikációs eszköz használatától, és munkát sem vállalhat olyan cégeknél, ahol ilyesmit használnak. Mitnicket 1995-ben fogta el az FBI, miután feltörte egy vezető adatvédelmi szakértő, Tsutomu Shimomura otthoni számítógéprendszerét, mire ő bosszúból az illegalitásban tevékenykedő hacker nyomára vezette a hatóságokat (lásd: Fájlövés, Magyar Narancs, 1995.
február). Az interneten élő legendának számító, most 36 éves bitbuherátor négy évet töltött előzetes letartóztatásban, mielőtt 1999-ben visszaesőként 46 hónap börtönbüntetésre és 4125 dollár kártérítés megfizetésére ítélte egy kaliforniai bíróság telefonos és számítógépes csalás bűntette miatt. Mitnick a nyolcvanas években telefonkalózként kezdte pályafutását, később azonban a vállalati számítógéprendszerek és mobil kapcsolóközpontok felé fordult az érdeklődése. A számlájára írt rengeteg betörés közül elég keveset lehetett bizonyítani, mert az így megszerzett információkat és szoftvereket soha nem próbálta értékesíteni - az ügyészség mégis több száz millió dolláros kár okozásával vádolta. Korábban többször is összetűzésbe keveredett a törvénnyel, 1989-ben börtönbüntetést is kapott, majd szenvedélybetegként kezelték egy Los Angeles-i terápiás intézetben, ahonnan rövid időn belül megszökött, és eltűnt a hatóságok szeme elől. Újbóli elfogásából a New York Times riportere, John Markoff kreált médiaeseményt, aki Shimomurával közösen könyvet és forgatókönyvet (Takedown) is írt az esetről, miközben Mitnick harcostársai és szimpatizánsai széles körű kampányt folytattak az interneten (www.kevinmitnick.com) a hackerkirály szabadon bocsátását követelve.

Piacra lépett a Transmeta Négy évig tartó előkészítés után bemutatta első processzorait a titokzatos kaliforniai Transmeta, amelyben többek között a Linux-guru Linus Torvalds, az Intel-pápa Andy Grove, a Microsoft-társalapító Paul Allen és a tőzsdecézár Soros György is érdekelt. A Transmeta két új processzorral debütált: a Crusoe névre keresztelt chipeket elsősorban hordozható és kézi számítógépekbe szánják, és több szempontból is gyökeresen új technológiát képviselnek. Az egyik újdonság a lapkába épített CodeMorphing technológia, melynek segítségével más processzorcsaládok utasításkészletét képes emulálni, ami platformfüggetlenséget biztosít: a Crusoe teljesen kompatibilis a már piacon lévő Intel, AMD és egyéb processzorokkal, és körülbelül 20 operációs rendszert támogat - beleértve a Windows különböző fajtáit és a Linuxot is. A másik az alacsony fogyasztás és a csekély hőtermelés: a Crusoe mindössze 1 wattot fogyaszt, szemben az új mobil Pentiumok 6-11 wattos étvágyával, így egy másfél órára elég árammal feltöltött laptop akár egy egész napig működhet vele. A TM3120 jelű modellt elsősorban kézi és mobil eszközökbe szánják, amelyek a Linux operációs rendszer erre a célra - a Transmeta saját fejlesztésében - optimalizált változatát használják. A nagyobb, körülbelül egy 500 MHz-es Pentium III-nak megfelelő teljesítményű TM5400 a hordozható számítógépekben lehet a jelenleg piacon lévő mobil processzorok kemény ellenfele. A Transmeta több mint kétezer céggel írt alá együttműködési megállapodást, a grafikus gyorsítókártyákat és MP3-walkmant is gyártó Diamond Multimedia már be is jelentette, hogy mobil internetböngésző készüléket dob piacra a kisebbik Crusoe processzorral felszerelve. Bár a Transmeta nem rendelkezik saját gyártókapacitással, a Crusoe csipek sorozatgyártása már megkezdődött az IBM processzorgyáraiban.

Digitális médiasztár Kibernetikus bemondónőt hozott létre az angol Press Association New Media. A "felhasználóbarát kezelőfelület" az Ananova névre hallgat, fő profilja a személyre szabható hírek beolvasása lesz. A leendő tévészemélyiség 28 éves, 173 centiméter magas, zöld hajú és saját egyéniséggel rendelkezik: szabadidejében legszívesebben Mozartot vagy Oasist hallgat, hangulata és mimikája a hírek közé rejtett kódok szerint változik. A hölgy áprilistól elérhető a PA New Media honlapján, de később mobil kommunikációs eszközökre optimalizált és több idegen nyelvű változat is készül belőle. Addig a www.ananova.com weboldalon ismerkedhetünk vele.

Újabb szerzői jogi perek Az amerikai lemezgyártók szövetsége (RIAA) beperelte az MP3.com portált, mivel lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók feltöltsék zenéiket a szerverre, hogy az interneten keresztül bárhonnan hallgathassák őket. A lemezgyártók szerint az MP3.com a kiadók engedélye és jogdíjfizetés nélkül, tehát illegálisan épít adatbázist a közel 45 ezer feltöltött lemezből - amennyiben az MP3.com elveszíti a pert, minden egyes album minden egyes számáért büntetést kell fizetnie, ami összesen több mint tízmilliárd dolláros kártérítést jelenthet. Első fokon pert nyertek a hollywoodi filmstúdiók a DVD-videolemezek másolását lehetővé tévő programot az interneten elérhetővé tévő három weboldal tulajdonosai ellen: egy New York-i bíróság a szoftver eltávolítására kötelezte a dvd-copy.com, a 2600.org és a krackdown.com tulajdonosát, de a per ezzel még nem ért véget. Amint arról múlt heti számunkban hírt adtunk, terjesztői szerint a program elsődleges funkciója nem az illegális másolás, hanem hogy Linux operációs rendszert használó számítógépeken is lejátszható legyen a DVD-videolemez - az EFF kibernetikus polgárjogi szervezet szerint pedig egy program forráskódjának publikálását védi a szólásszabadság joga.

Morze

A kisgazdapárt átvilágítana A kisgazda Csúcs László az internet növekvő közvélemény-formáló szerepére való tekintettel a négy nagy internetes hírszolgáltató - az Index, az [origo], az Internetto és a Magyar Netlap - vezetőire is kiterjesztené az átvilágítási törvényt. A javaslatot Szalai Annamária (Fidesz) és Balsai István (MDF) is támogatja, utóbbi csak akkor, ha nem képviselők, hanem a kormány nyújtaná be a javaslatot. Az érintettek vállalnák az átvilágítást, többségük véleménye szerint a javaslat azt jelzi, hogy a politika végre komolyan veszi az internetes hírszolgáltatást.

Dinosaurus-árverés Egy Tirannosaurus Rex csontvázát kínálja eladásra 5,8 millió dolláros kikiáltási áron a Lycos aukciós oldala (auctions.lycos.com). A lelet kiásója és tulajdonosa, Alan Detrich júliusban az eBay internetes árverésén próbálta eladni a közel 8 méter magas és 12 méter hosszú csontvázat, de azt az aukciót törölték az ajánlattevők komolytalansága miatt. A jelenlegi árverés licitjeit a millionaire.com hitelesíti.

8,1 millió domainnév Az Index híradása szerint az 1999-es évben a Network Solutions 5 millió új domainnevet (internetcímet) regisztrált, vagyis többet, mint fennállásának előző hat éve alatt összesen - annak ellenére, hogy a cég tavaly elveszítette e téren élvezett monopolhelyzetét. A domainnevek központi nyilvántartása szerint szilveszterkor 8,1 millió aktív domainnév volt az interneten.

Internetes polgárőrség Fiatal pedagógusok, újságírók és egyetemisták közreműködésével tevékenykedő internetes polgárőrség felállítását kezdeményezték a rendőrségnél egy vállalkozás képviselői. A javaslat szerint folyamatosan figyelnék az internet egészére felkerülő magyar nyelvű és a magyar szerverekre felkerülő idegen nyelvű anyagokat. A rendőrség kivizsgálná az internetes polgárőrség jelzéseit.

Alkoholista kütyük A Motorola kutatói olyan új áramforrást dolgoztak ki, amellyel a hordozható számítástechnikai és kommunikációs eszközök akár tízszer tovább üzemelhetnek, mint a mai akkumulátortechnológiával. A miniatűr üzemanyagcella metanol elégetésével állít elő áramot.

Figyelmébe ajánljuk