Taps nélkül (Balsai István, az MDF frakcióvezetője)

  • Varró Szilvia
  • 2000. január 27.

Belpol

Szerinte a Fidesz feleslegesen nyitott sok frontot a belpolitikában, s úgy látja, a legnagyobb kormánypárt magabiztosságát egyre gyakrabban érthetni fölényeskedésnek. Az MDF ezzel együtt továbbra sem gondolkodik másik szövetségben, a demokrata fórum a kisebb jobboldali erők integrálását sem a Fidesz ellenében, hanem a jelenlegi koalíció további erősítése érdekében forszírozza. Beszél továbbá arról is, hogyan vezették be 1996-97-ben Orbán Viktorékat a konzervatív közegbe, meg arról is, hogy Kövér Lászlóért nem feltétlenül halna meg az ember.
Szerinte a Fidesz feleslegesen nyitott sok frontot a belpolitikában, s úgy látja, a legnagyobb kormánypárt magabiztosságát egyre gyakrabban érthetni fölényeskedésnek. Az MDF ezzel együtt továbbra sem gondolkodik másik szövetségben, a demokrata fórum a kisebb jobboldali erők integrálását sem a Fidesz ellenében, hanem a jelenlegi koalíció további erősítése érdekében forszírozza. Beszél továbbá arról is, hogyan vezették be 1996-97-ben Orbán Viktorékat a konzervatív közegbe, meg arról is, hogy Kövér Lászlóért nem feltétlenül halna meg az ember.

MaNcs: Kilépett az MDF-ből Demeter Ervin, a titkosszolgálati és Manninger Jenő, a közlekedési tárca politikai államtitkára. Demeter erkölcsileg vállalhatatlannak tartja, hogy az MDF a Fidesszel rivalizál, Manninger szerint a polgári értékek pártja a Fidesz.

Balsai István: Politikai értelemben az MDF-et semmilyen károsodás nem érte. Másfél évvel ezelőtt nem a koalíciós megállapodás részeként, hanem Katona Kálmán és Kövér László kérésére lettek államtitkárok mindketten. Politikai tevékenységüket az MDF-ben akkor be is fejezték. Most ez a két fiatal volt politikus, aki sikertelen képviselő-jelöltség után állásba ment a Fideszhez, feltette az i-re a pontot. Lépésüket a saját egzisztenciális és karrierszempontjaiknak megfelelően tartották szükségesnek.

MaNcs: Az egész attól kínos, hogy miközben az MDF önállósulásról és különállásról beszél, két tagja, akiket a közvélemény MDF-esként tart számon, látványosan hagyja ott a pártot. Ráadásul csúnyán megvádolva az MDF-et.

BI: Az általuk felhozott indokokra szükség volt, hogy valamivel megmagyarázzák ezt a lelkiismeretükkel talán össze nem egyeztethető döntést. Nem tudom egyébként, hogy lehet egy többpárti rendszerben egy párt tevékenységét a többivel szemben rivalizálásnak nevezni. Nevetségesen és kisiskolásan hangzik Manninger érve is, miszerint ő csak a Fideszben találja meg a polgári értékeket. A két úr rossz pillanatban lépett ki az MDF-ből, mert a párt népszerűsége az elmúlt időszakban egyről négy százalékra nőtt.

MaNcs: A ´98-as választások óta egyetlen jel utalt az MDF létezésére, Viniczai Tibor székesfehérvári 12 százalékos eredménye a tavalyi időközi választáson.

BI: Ha tetszik tudni nekem még egy hasonló választást mondani 1998 után, akkor igaza van. Amúgy a másik helyszínen, Siófokon az MDF-es jelölt besimult a közös fideszes mögé, ki is kaptunk. Vagyis a túl széles összefogásnak nincs értelme.

MaNcs: Viniczai nem magától lépett vissza a második fordulóban: Orbán Viktor kifejtette, neheztel az MDF-re, mert saját érdekeit tartja szem előtt, Kövér László azt nyilatkozta a sajtónak, hogy már megállapodtak Dávid Ibolyával a visszalépésről, miközben Dávid nem is beszélt Kövérrel. Tehát jelentős nyomás alatt volt az MDF.

BI: Mi csak azt vesszük komolyan barátainktól, amit nekünk mondanak, nem pedig az üzengetést. Ha valaki egy kisgazda-rendezvényen, kisgazda logó alatt és kisgazdaszószékről neheztel az MDF-re, mint tette azt Orbán Viktor, azt mi nem tekintjük politikai nyilatkozatnak, az az ottaniaknak szólt.

MaNcs: Miért léptették vissza mégis Viniczait?

BI: Mérlegeltük annak az esélyét, ha a két kormánypárti jelölt miatt kerül be baloldali képviselő a parlamentbe. Úgy gondoltuk, ennek több hátrányos következménye lehet. Ha az első forduló után az egyik kormánypárti jelölt jobban szerepel, mint a másik, akkor a jobbik javára vissza kell lépni.

MaNcs: Az MDF-frakció néhány általam megkérdezett tagja meglehetősen frusztrált a Fidesz miatt: hiányolják, hogy a Fidesz nem tapsol az MDF-es képviselők felszólalásakor, hogy kommunikációs technikáival teljesen lenyomja a kisebbik koalíciós partnert, ha koalícióról beszél, kizárólag az FKGP-t említi.

BI: A taps hiányát nem tudom alátámasztani. Ha az a véleménye a frakciótagoknak, hogy nekünk másfél éve minden fórumon nap mint nap meg kell küzdenünk azért, hogy vagyunk, akkor igazuk van. Természetesen el kell azt viselni, hogy a Fideszben az a felfogás uralkodik, hogy a hátán vitte be az MDF-et a parlamentbe. Ez ráadásul nem szűnik meg, sőt tán erősödik. Valamennyien egyéni és MDF-es képviselőként lettünk megválasztva, noha Fidesz-MDF közös jelöltek voltunk.

MaNcs: Vagyis az MDF ismertebb személyiségei vitték be hátukon a fideszeseket.

BI: Én ezt nem akarom mondani. De az MDF-es parlamenti képviselőket politikai tevékenységük és ismertségük miatt választották meg.

MaNcs: Az előbb azt mondta, egyre inkább tendencia a Fideszben ez a lesajnálás.

BI: Érződik, hogy türelmetlenek az MDF-fel. A Fidesz kétpólusú politikai rendszert szeretne; ez az a téveszme, amely szerint 2002-ben Magyarországon csak a két nagy párt közül lehet választani. Amit nemcsak azért nem akarok elhinni, mert mi kisebb párt vagyunk, hanem mert nem felel meg a tényeknek.

MaNcs: Dávid Ibolya kormányülések utáni külön sajtótájékoztatókat ígért az őszre, de nem lett belőle semmi.

BI: Ezt arra az esetre mondta, ha lesz különvéleményünk.

MaNcs: És ez nem fordult elő az elmúlt háromnegyed évben.

BI: Dehogynem, a gazdasági kamarák, bizonyos társadalombiztosítási kérdések, adó- és költségvetési ügyek tekintetében.

MaNcs: Ezekben viszont sorra bukott el az MDF. Vagy visszakozott, mint a személyi jövedelemadó önkormányzatoknál maradó hányadának felemelése ügyében, amikor arra hivatkoztak, hogy a koalíciós együttműködés fontosabb, mint a saját ötletük erőltetése.

BI: Ha ragaszkodtunk volna ehhez, akkor a költségvetés egészének fenntartása vált volna kétségessé. Legalábbis azt vágták a fejünkhöz, hogy tarthatatlan lenne a költségvetés, és vissza kellene vonnia a pénzügyminiszternek. Ez nevetséges dolog, én már tíz éve ülök a parlamentben, és tudom, hogy ilyen nincs. De az MDF mégsem akarta 15 milliárd miatt megbélyegeztetni magát, hogy miatta nem sikerült elfogadtatni a költségvetést.

MaNcs: Az MDF reklámadót akart bevezetni, magasabb szja-t szabott volna ki az ötmilliárd feletti jövedelmekre, nagyobb összeggel támogatta volna a tudományt és a kutatásokat. Ezt mind nem fogadta el a koalíciós partner.

BI: Nem jó kifejezés az, hogy nem sikerült. Mi elmondtuk az érveinket, a Fidesz pedig volt, amit megszívlelt közülük, volt, amit nem. Így miattunk jut több pénz a Magyarok Világszövetségének, az egyházaknak, miattunk állt fel a területfejlesztési törvény keretében 165 településen a kistérségi menedzser intézménye, miattunk erősítették meg a nem állami tűzoltóságot.

MaNcs: Erre mondják fideszesek, hogy ezek az ő programjukban is szerepeltek.

BI: A családtámogatási rendszert szó szerint az MDF programjából vették át, hál´ istennek. Ez a mi sikerünk, ha nem szerepel a programunkban, esetleg nem lesz belőle kormányprogram. Az MDF érdeme a gyed újrafolyósítása vagy a lakásépítési program is.

MaNcs: Nincs ember, akinek ezekről az MDF jut az eszébe, hisz a Fidesznek ezek a legfontosabb kommunikálandó sikerei.

BI: Azok a szavazók, akik a Fideszt kormányra segítették, pontosan tudták, miért épp ezt a pártot választják. Ennek oka részben a Fidesz 1996-97-es fordulata volt, amely az őket körülvevő más polgári pártok hatására következett be. Elkezdték Orbán Viktorék bemutatását a templomokban. Csapatostul járultak idősebb urak és hölgyek Orbán Viktor elé, akár egy pápalátogatásnál. Visszatérve a programokra, örömmel konstatáltuk, hogy a Fidesz szociális programjában és a családok hangsúlyozásában az MDF munkáját veszi át.

MaNcs: Az MDF elszürkülése, bedarálódása ellen ön és Dávid Ibolya tehetnének a legtöbbet. Többek szerint viszont Dávid, aki Antall óta a párt leglegitimebb, kétharmados többséggel megválasztott elnöke, nem foglalkozik eleget a párttal, fogja őt a pozíció. Ritkán vesz részt például a választmány ülésein.

BI: Azt hiszem, Dávid Ibolya ambiciózusan eleget akar tenni miniszteri feladatának. Tény, hogy kevesebbet miniszterkedhetne. Az is igaz, hogy a havonta összeülő választmány ülésének egyik pontja lehetne az elnökasszony beszámolója, de nem történik tragédia, ha nem minden alkalommal tudósít az éppen aktuális kérdésekről. Pártelnökként valóban nem bújja a pártszervezeteket, és nem vesz annyira részt a párt életében. Az MDF tagjai egyébként Antall Józseffel szemben is ugyanezt fogalmazták meg, hogy ő a magyar királyi miniszterelnök, és nem jön le közénk. Hasonló vádak érték aztán Boross Pétert, Für Lajost vagy Lezsák Sándort.

MaNcs: Csakhogy az MDF most nem egy sikeres és nagy párt, ezért vezetőinek nagyobb a felelőssége.

BI: Nem lehet markánsnak lenni, amikor az MDF azért tagja egy koalíciónak, mert azt a programot valósítja meg, amelyet ő is akar. Egy 16 tagú frakció mikor tud markánsan megjelenni egy 144 tagúval szemben?

MaNcs: A köztársasági elnök választásakor.

BI: Szükség esetén meg fogjuk mutatni. Reméljük ugyan, hogy amit mi nem szeretnénk, az nem következik be, most nem mondok személyeket, de az MDF álláspontja teljesen homogén lesz.

MaNcs: Az első komolyabb MDF-MDNP-Vállalkozók Pártja- találkozót követően Kövér László a Néppárt küldöttgyűlésén megfeddte a közeledő pártokat, hogy uniójuknak az az üzenete a választók felé, mintha a Fidesz nem fedne le minden értéket a jobbközépen. Vagyis a Fidesz osztja a lapokat a jobbközépen.

BI: A választók osztják a lapokat, és ha barátaink ezt nem így élik meg, sok bajuk lesz még. Ez már most is látszódik: sokat ront a Fidesz megítélésén az egyébként rokonszenves magabiztossága, amely fölényeskedéssé vált. Az utóbbi időben arra utaló jelek is vannak, hogy a Fidesz egyes kérdésekben igyekszik toleránsabb lenni, ha teljesen nem is változtat általunk is kifogásolt stílusán.

MaNcs: Mit kifogásolnak?

BI: Rengeteg belpolitikai frontot nyitnak, feleslegesen.

MaNcs: Mint a megfigyelési ügy?

BI: Az még nagyon az elején volt, sok bizonytalan információt dagasztottak fel. Nem kellett volna belevinni a miniszterelnök személyét, akit vélhetőleg félrevezettek. De számtalan ügy volt még, amelyet a szocialistákkal szemben próbáltak felmutatni.

MaNcs: Ilyen volt legutóbb, amikor Demeter Ervin alattomos szocialista képviselők információszerző akciójáról számolt be a parlamentben.

BI: Jobb lett volna, ha nem mondja. Ezt nem lehet bizonyítani. Ha feltételezzük is, hogy van ilyen, a magyar Országgyűlés ülésén, egy napirend előtti kérdésre válaszolva nem mondunk ilyet. Pláne, ha nem tudjuk hozzátenni, hogy kiről van szó.

MaNcs: Mit jelent az MDF és a jobbközép pártok összefogása szempontjából Kövér László pártelnöksége? Nem viszi el Kövér az önök szavazóbázisát?

BI: Kövér László nem azért lesz pártelnök, hogy a párt szavazórétegét személyiségével bővítse. Miniszteri tevékenysége körül voltak nem jól kommunikált dolgok, Kövér nem az a politikusi figura, aki annyira rokonszenves lenne, hogy meg kell érte halni. Kövér azért lesz pártelnök, mert a miniszterelnököt semmiképp nem kívánják a Fidesz esetleges hullámzó tevékenységével azonosítani. Orbán így kiválóan ki tudja kerülni bizonyos kínosabb döntések meghozatalát, amelyek egy pártelnökre tartoznak, például a köztársasági elnök jelölése kapcsán.

MaNcs: Kövér fog veszekedni a kisgazdákkal?

BI: Igen, az ilyesmire ott lesz a pártelnök, és erre Kövér László alkalmas. Arra már kevésbé, hogy személyisége választási sikereket hozzon pártjának.

MaNcs: A Néppárttal való együttműködést Dávid Ibolya és Boross Péter korábban úgy képzelte el, hogy a tékozló fiú hazatér. Az MDNP viszont ideges lesz ettől: tagságuk több mint fele új tag, akinek semmi köze az MDF-hez.

BI: Ez az együttműködési elképzeléseink korábbi fázisát jellemezte. Az együttműködés most azt jelenti, hogy minden fronton közösen lépünk fel, így az időközi választásokon is. Szervezeti egybeolvadásról, unióról viszont nincs szó, az MDF-ben nincs is erre fogadókészség. Több értelme van a több pólusúan működő, de egy eredőjű együttműködésnek.

MaNcs: A kisgazdák szokatlanul erősen fogalmaznak az MDF-fel kapcsolatban, például, hogy kullancsként akaszkodik a Fidesz nyakába.

BI: A kisgazdák és az MDF viszonyát az határozza meg, hogy otthagyták az első MDF-koalíciót. Horváth Béla szívós munkájának köszönhetően több korábbi MDF-es személyiség ment át az FKGP-be. Többségük sikertelen MDF-esként frusztrálódott, ezért választották a kisgazdapártot. Ha a kisgazdáknak éppen nincs mondanivalójuk, akkor kiáll valamelyik kisgazda frakcióvezető-helyettes, és mond valami épületeset az MDF-ről. Ennek én nem tulajdonítok jelentőséget, mert a pártközi egyeztetések ennek ellenére működnek.

MaNcs: Miben különbözik az MDF szavazóbázisa a Fideszétől?

BI: Leginkább a középkorú városi szakértelmiségiek, köztisztviselők, közalkalmazottak, műszaki értelmiségiek, a hangsúlyosan nem vezető értelmiségiek szavaznak ránk. Ami az ideológiát illeti, a Fideszre szavazók és a Fidesszel rokonszenvezők tábora igen vegyes, ezt megtartani nehéz. A Fidesz támogatottsága, mivel nem értékeken nyugszik, rendkívüli mértékben függ a pillanatnyi szimpátiától. Ezzel szemben az MDF értékelvű, tradicionálisan nemzeti, patrióta párt.

MaNcs: A párt februári országos gyűlésére készítette el vitairatát Dávid Ibolya. E szerint elképzelhető az együttműködés az MSZP-vel, amennyiben az polgárosodik.

BI: Ez egy mondat a 13 oldalból. Az MSZP jelenleg nem nyugat-európai értelemben vett szociáldemokrata párt, s amíg nem ilyen, addig politikai szövetségesként nem számolunk vele. Ha azzá válik, akkor, mint a politikában általában, semmit sem zárunk ki. Az irat szerzője nyilván nagy jelentőséget tulajdonít e kérdésnek, ami nem azt jelenti, hogy ez az MDF-en belüli uralkodó vélemény lenne.

MaNcs: Vagyis ön is csodálkozott, hogy ez bekerült az anyagba.

BI: Igen, én ezt nem hangsúlyoztam volna. Jelenleg és a közeljövőben is elképzelhetetlen, hogy az MDF az MSZP szövetségese legyen. A mi stratégiai szövetségesünk a Fidesz, de a szövetséghez az MDF-nek meg kell erősödnie. Amit teszünk, ennek érdekében történik, és szeretném, ha barátaink elhinnék, hogy nem ellenük irányul. Mi nem fogjuk megelőzni vagy legyőzni a Fideszt, de biztos parlamenti tényezőként szeretnénk a választási együttműködést megkötni.

MaNcs: A vitairat elején az áll: az MDF elutasít minden sugalmazott önfeladást. Később viszont állandóan a koalícióval való szolidaritást, a pártérdekek másodlagosságát hangsúlyozza a nemzeti erők összefogása mögött.

BI: Ha most azt kéri tőlem, hogy magyarázzam meg a vitairat ön által is ellentmondásosnak ítélt részeit, akkor nem tudok önnek segíteni. Az MDF-nek két évvel a választások előtt el kell számolnia, hol tart és mit csinál. Nem képzelhető el, hogy összeolvad más pártokkal, és az sem, hogy nem indul a választásokon. A nagyobb együttműködésen belül lesz viszont egy kisebb választási koalíció.

MaNcs: Ami elviheti a Fidesz szavazóinak egy részét.

BI: Nem viheti el, épp ellenkezőleg, nem engedi, hogy elmenjenek a másik oldalra. A választók egy része azt gondolhatta például, hogy a Fidesz képviseli az általa nagyra becsült keresztény értékrendet, ám csalódhat. De ott lesz egy másik formáció, amelyre szavazhat. Ez a dolog kölcsönösségen alapul.

Varró Szilvia

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?