Cyber hírek

  • 2001. január 4.

Belpol

Játékkonzolgyártás MagyarországonA Microsoft és a Flextronics International Ltd. szerződésének értelmében az X-box névre keresztelt új videojáték konzoljának gyártására Mexikóban és Magyarországon hoznak létre gyártóegységeket.
Ez hozzávetőleg hárommilliárd dolláros GDP-növekedést jelent Magyarország számára: ez az összeg a magyar export tíz százalékának, a GDP öt százalékának felel meg. Az X-box a Microsoft következő generációs videojáték-konzolja, amely csúcsminőségű grafikájával fel kívánja venni a versenyt a Sony PlayStation 2 és a Sega Dreamcast konzoljaival. A szoftveróriás szerint az X-box háromszor akkora grafikus teljesítményt fog nyújtani, mint versenytársai. A Microsoft eddig közel kétszáz fejlesztőcéggel és kiadóval írt alá megállapodást az X-boxra írandó játékprogramok kifejlesztéséről. Az Intel processzor és nVidia csipkészlet köré épülő X-box 2001 őszén lesz kapható az Egyesült Államokban és Japánban, míg az európai megjelenésre 2002 első negyedévében lehet számítani. További részletek: www.xbox.com.

Szoftverrazzia A vám- és pénzügyőrség nyomozóhivatalának munkatársai mintegy 15 millió forint értékű hamis játékprogramot foglaltak le a Petőfi Csarnok környékén megrendezett karácsonyi vásárban. A piacon 908 darab PlayStation- programot, 880 darab illegális PC-programot, valamint 40 darab Sega-lemezt koboztak el. A programokat 800-1000 forintért árusították a piacon, ami a legális árnak mintegy egytizede. Az árusok ellen szerzői és szomszédos jogok bűncselekménye elkövetésének alapos gyanúja miatt indult eljárás.

Magyar e-kiadó Az Index értesülése szerint Digital Future néven új kiadó lépett az elektronikus könyvek piacára, mely a Valhalla Kiadó könyveit kínálja letölthető formában. Jelenleg nyolc könyv közül válogathatnak az olvasók, a sci-fi és fantasy művek mellett Cooper és Walter Scott klasszikusai is letölthetők a www.e-kiado.hu címről. A könyvek négyszáz forintos árát az Inter-Európa Bank rendszerén át, az interneten fizethetik ki a vásárlók. A kódolt PDF formátumú szövegeket az ingyenes Glasbook Reader programmal lehet olvasni.

Virtuális képeslap Bár a hagyományos, papír alapú képeslapok még tartják magukat, ingyenes, elektronikus változataikat évről évre többen küldözgetik szeretteiknek. A két éve indult Hallmarknál (www.hallmark.com) általában két lapot küldenek másodpercenként. A BlueMountain (www.bluemountain.com) átlagos havi ötven- milliós forgalma decemberre több mint százmillió e-képeslapra emelkedett, ami jelentős növekedés a tavalyi nyolcvanmillióhoz képest. Egyes szakértők attól tartanak, hogy az ily módon megnövekedett e-mail-forgalom leterhelheti a vállalati szervereket. A képeslapküldő cégek szerint ettől nem kell tartani, mivel az ünnepekre többen mennek szabadságra, az e-mailek pedig általában csak egy linkkel mutatnak a képeslapokra, vagyis az adatforgalom nem növekszik jelentősen.

Terjed a kergemarhakór Európán kívülre is átterjedhet a kergemarhakór (szivacsos agyvelőgyulladás, BSE) - állapítja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) december végén közreadott jelentésében. A WHO szerint katasztrofális társadalmi és gazdasági következményekkel járna, ha a BSE felütné a fejét a fejlődő országokban is, ahol az európait meg sem közelíti a betegség kezeléséhez szükséges infrastruktúra színvonala. Mindeközben megkezdődtek a vizsgálatok abban az eljárásban, amit a BSE embereknél megjelenő változata, a Creutzfeld-Jacob-kór (CJD) francia áldozatainak hozzátartozói kezdeményeztek angol és francia miniszterek ellen. Ebben emberöléssel vádolják azokat a szigetországi illetékeseket, akik nem tiltották be az állati eredetű takarmányok exportját azt követően, hogy 1989-ben belföldön betiltották felhasználásukat. A francia döntéshozókat azért hibáztatják, mert nem akadályozták meg az importot, úgy vélik ugyanis, hogy ez járult hozzá, hogy a BSE és a CJD már a kontinensen is szedi áldozatait. Januártól a magyar vágóhidakon is végeznek kergemarhakórteszteket: a vizsgálatot szúrópróbaszerűen alkalmazzák majd a 30 hónaposnál idősebb vágómarhákon, illetve a 24 hónaposnál idősebb elhullott állatoknál.

Játékgépből robotpilóta Az amerikai titkosszolgálati jelentésekre hivatkozó WorldNet Daily szerint Irak nagy mennyiségben elkezdte felvásárolni a PlayStation 2 terminálokat. Japánban már 8 hónappal ezelőtt figyelmeztettek a lehetőségre, hogy a nagy teljesítményű PS2-t esetleg katonai célokra alkalmazzák. Az Irakkal szemben fennálló szankciók miatt PS2-terminált Japán nem exportál az országba. Az FBI és az amerikai vámhivatal gyanúja szerint az elmúlt két-három hónap folyamán mégis négy- ezer, az USA-ban vásárolt játékgépet csempésztek a Közel-Keletre. A magazin szerint Szaddám Huszein is felelős a karácsony előtti PS2-hiányért. Ezenkívül attól lehet tartani, hogy a gépeket nem játékra szeretnék használni, hanem a 32 bites, nagy teljesítményű processzorokból valamiféle harci szuperszámítógépet barkácsolnak össze. Egy 12-15 processzorból álló egység képes volna elkormányozni egy kémiai támadást végző robotrepülőgépet. Az összedrótozott processzorokkal ballisztikus rakéták pályaadatait számolhatják, vagy akár nukleáris robbantások szimulációját is elvégezhetik.

Hárommillió mobil Karácsonykor hárommillió előfizetője volt a magyarországi négy mobilszolgáltatónak. A piacvezető Westel ügyfeleinek száma elérte az 1,6 milliót, míg a Pannon GSM előfizetői tábora kissé meghaladta az 1,2 milliót. A Vodafone körülbelül 190 ezer ügyféllel rendelkezik, míg a Westel 06 60-nak mintegy százezer előfizetője van.

negyvenezer robotkutya Negyvenezer rendelés érkezett négy héten belül a Sony új robotkutyájára. Az első, borsosabb árú szériából összesen 45 ezer darabot vásároltak. A cég az új modellből havonta mintegy 60 ezer megrendelés teljesítésére képes.

Kepes, Vámos Tovább szedi áldozatait a honlapalapítási láz a televíziós személyiségek között: december folyamán Kepes András (www.kepes.hu) és Vámos Miklós (www.vamos.compaq.hu) is önálló kiadvánnyal jelentkezett az interneten.

Titkosszolgálati Linux Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) saját, biztonságos Linux disztribúciót készít. A projekt honlapján a forráskód is megtalálható, az érdeklődők számára az NSA egy levelezőlistát is biztosít a www.nsa.gov/selinux címen.

ámokfutó webmester December 27-én az amerikai Wakefieldben egy AK-47-es gépkarabéllyal, vadászpuskával és pisztollyal felfegyverkezett webmester tüzet nyitott a webtanácsadással foglalkozó cég többi alkalmazottjára, és mielőtt a rendőrségnek sikerült lefognia, hét munkatársával végzett.

Dupla bevétel A Goldman Sachs és a PC Data közös felmérése szerint 2000-ben kétszer annyi pénzt fordítottak az internetezők karácsonyi vásárlásra, mint 1999-ben. A kutatás azt állítja, hogy november első hetétől karácsonyig összesen 8,7 milliárd dollárt költöttek el a hálón, ami 108 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi, 4,2 milliárd dolláros összeghez képest.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.