Egy sokkoló diagram tökéletesen megmutatja, hogyan tette tönkre a kormány az oktatást

szerző
- gm -
publikálva
2017. jún. 19., 16:31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Így veszik el a gyerekek jövőjét.

Ma kezdődtek meg a középszintű szóbeli vizsgák a középiskolákban, vagyis a diákok hamarosan megkapják az érettségi bizonyítványaikat. Vélhetőleg ennek alkalmából készített egy tök egyszerű, ám beszédes diagramot az MTI az Oktatási Hivatal (OH) adatait felhasználva. Ebből pedig az derül ki, hogy 2011 óta drasztikusan csökken az érettségizők száma Magyarországon, holott korábban (ha szerény mértékben is) növekedés volt tapasztalható. Mindez aligha független attól, hogy a kormány 16 évre szállította le a tankötelezettségi korhatárt, ami csak növelte a Magyarországon amúgy is drámaian magas lemorzsolódást: egy korábbi módszertani kísérlet azt mutatta meg, hogy mindössze egyetlen tanévben több mint 42 ezer gyerek hagyta ott az iskolát.

false

Pedig az érettségik mellett nem nehéz érvelni: egy 2015-ös tanulmány pontosan leírta, hogy aki érettségit szerez, az a munkaerőpiacon sikeresebb lesz, könnyebben tud reagálni a változásokra; ha pedig leépítik az érettségit adó középiskolai képzést, azzal csak fékezik a társadalmi mobilitást és növelik a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Hogy milyen előnyei vannak az érettséginek, azzal nemrég mi is foglalkoztunk:

„A magyar oktatás történetében még nem hangzott el ilyen durva, tudásellenes kijelentés”

Minden adat azt mutatja, hogy aki gimnáziumban végez, jobb esélyekkel indul az életben. Nagy visszhangot váltott ki Parragh László múlt heti kijelentése, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke ugyanis egy rögtönzött sajtótájékoztatón „óriási hibának" nevezte, hogy a polgármesterek nem mernek bezárni gimnáziumokat.

szerző
- gm -
publikálva
2017. jún. 19., 16:31
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  erddan
  2017. június 21., szerda 17:38
  2009-ben és 2017-ben is kb. 13%-kal többen érettségiztek, mint ahányan születtek az országban 18 évvel korábban.
 2. 6
  erddan
  2017. június 21., szerda 17:11
  A KSH szerint 1991-ben valamivel több, mint 121 ezer élveszületés volt az országban, gondolom
  legnagyobbrészt őközülük érettségiztek 2009-ben bő 137 ezren??? - talán korábbi évfolyamok is késve???; 1999-ben valamivel kevesebb, mint 95 ezer élveszületés volt az országban, akik közül a származna az érettségizők többsége idén, bő 108 ezer érettségiző - újfent kérdőjelekkel???. Lehet, hogy ez komplexebb kérdés, mint ahogy a cikk beállítja, vagy valami adat nem stimmel. A konklúzió benyelése előtt talán utána kéne járni...
 3. 5
  Pasinszki
  2017. június 19., hétfő 22:41
  De hát művelt, gondolkodó emberek nem szavaznak fasisztákra!
 4. 4
  rworse
  2017. június 19., hétfő 19:05
  A magyar oktatás erős és büszke oktatás!
 5. 3
  kovizsuzsi
  2017. június 19., hétfő 17:42
  Bocsánat, helyesen: Sír a lelkem a lehetőségeitől megfosztott fiatal emberek miatt.
 6. 2
  kovizsuzsi
  2017. június 19., hétfő 17:38
  Nagyon szomorú, és tényleg sokkoló! Sír a lelkem a lehetőségeitől megfosztott fiatal ember miatt. Idézek Széchenyi István „Hitel” című művéből:
  (1830)
  A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma. Nem termékeny lapály, hegyek, ásványok, éghajlat stb. teszik a közerőt, hanem az ész, mely azokat józanon használni tudja. Igazibb súly s erő az emberi agyvelőnél nincs. Ennek több vagy kevesebb volta a nemzetnek több vagy kevesebb szerencséje.
  (…)
  Nem nézek én, megvallom, annyit hátra, mint sok hazámfia, hanem inkább előre; nincs annyi gondom tudni 'valaha mik voltunk' de inkább átnézni, 'idővel mik lehetünk s mik leendünk'. A Múlt elesett hatalmunkból, a Jövendőnek urai vagyunk. Ne bajlódjunk azért hiábavaló reminiscentiákkal (a. m. emlékezés), de bírjuk inkább elszánt hazafiságunk s hív egyesülésünk által drága anyaföldünket szebb virradásra. Sokan azt gondolják: Magyarország – volt; – én azt szeretném hinni: lesz!
  (Végszó)
 7. 1
  rworse
  2017. június 19., hétfő 16:45
  A magyar oktatási teljesítmény nemzetközi összehasonlításban is figyelemreméltó!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra