Egy zuglói közbeszerzés története - Az elsüllyesztett tanuszoda

  • Lombos Ede
  • 2010. december 9.

Belpol

Zuglóban addig dolgoztak a döntéshozók, míg sikerült a saját tanuszodájukat a földdel egyenlővé tenni. A kisdiákok, óvodások már a XVI. kerületben tanulnak úszni, a volt zuglói polgármester igazgatta uszodákban. Az oktatási államtitkár egyetértett a kiszervezést ellenzőkkel, a hivatalos szervek nem. A magánkézbe adott úszásoktatásra fordítandó 400 millióból saját tanuszodája is lehetne a kerületnek. Kinek jó ez?
Zuglóban addig dolgoztak a döntéshozók, míg sikerült a saját tanuszodájukat a földdel egyenlővé tenni. A kisdiákok, óvodások már a XVI. kerületben tanulnak úszni, a volt zuglói polgármester igazgatta uszodákban. Az oktatási államtitkár egyetértett a kiszervezést ellenzőkkel, a hivatalos szervek nem. A magánkézbe adott úszásoktatásra fordítandó 400 millióból saját tanuszodája is lehetne a kerületnek. Kinek jó ez?

Egyszer volt, hol nem volt egy tanuszoda Zuglóban, a Rákos-patak partján. Járt oda sok kisiskolás, óvodás és gyógytestnevelésre szoruló gyerek 1982-től - ekkor vették birtokba a XIV. kerületiek. Huszonnyolc évet élt.

2006-ban a tanuszoda gazdája, az önkormányzat elérkezettnek látta az időt, hogy aktiválja a létesítmény visszaszámlálóját: a sportteleppel együtt eladta a földet alóla, hogy az önkormányzati hivatalt is befogadó városközpontot kapjon cserébe a Bosnyák téren, sok üzlettel kicsinosítva. Június 16-án az eladó nevében Rátonyi Gábor (Fidesz) akkori (2002-2006) polgármester írt alá, a vevő a lengyel Echo Investment S. A. volt. Zugló 4 milliárd forintot kapott a 6,8 hektár 31267/94. helyrajzi számú belterületi, kivett sporttelep művelési ágú földért. A tekintélyes summából új tanuszodára is futja majd a patak túloldalán, a Lantos Mihály Sportközpont Projekt keretében - tűzték ki a párhuzamos fejlesztési célt a képviselők. 2010-et írunk, de se város-, se új sportközpont nincs Zuglóban. A tanuszodát ellenben az önkormányzati választások előtt pár nappal legyalulták. A nagy semmi maradt a Rákos-patak menti ugaron, meg a néhai 44-es villamos vágányát elnyelő gaz.

Régi ismerősök

Hol tanulnak most úszni a XIV. kerületi kisdiákok? A XVI. kerületben, az erzsébetligeti Újszász utcai és a Szentmihályi úti uszodában. Miért ott? Mert a XIV. kerületi önkormányzat azt a vállalkozást bízta meg úszásoktatással, amely a XVI. kerület 2008-ban avatott uszodáiban tartja a foglalkozásokat. Más helyszínt pedig azért nem választhatott, mert egyetlen pályázó jelentkezett a 2010. februárban közzétett felhívására, a Tutajos Trend Kft. A Tutajos vízfelületbérlő, nem uszodatulajdonos; az emberi erőforrást adja. Szerződéses partnere a XVI. kerületi uszodákat fenntartó Kertvárosi Sportlétesítményeket Üzemeltető (KSÜ) Kft. A KSÜ ügyvezetője a zuglói sportpályát értékesítő egykori úszó, öttusázó, edző Rátonyi Gábor volt fideszes polgármester, míg a Tutajosé a hosszútávúszó, edző Hajós Gyula. Zuglóban nem egyszer és nem kétszer látták a két ügyvezetőt egy társaságban. "Hogy köztudottan ki az én jó ismerősöm - talán 50 év alatt lehet néhány jó ismerősöm -, amúgy meg ittam már Hajós úrral kávét is meg sört is, mint ahogy még jó néhány intézményvezetővel is, akik az uszodákban bérelnek helyeket vagy reklámfelületetet... Vagy az ismeretség kizárja azt, hogy valaki pályázzon?" - kérdez vissza az öszszeférhetetlenséget kutató felvetésünkre Rátonyi Gábor.

Mint állította, ismeretségük nem a zuglói tanúszás ez évi kiszervezésével bontakozott ki. Hajós Gyulától több száz zuglói diák tanult úszni már a 90-es évek elején a BVSC-ben, ahol Rátonyi 1982-ben vezetőedző, tíz évvel később igazgató volt. 1991-ben a BVSC, Rátonyi és mások alapította Junior Club Idegenforgalmi Sport Kft. egyik fióktelepe a BVSC Szőnyi út 2. szám alatti uszodája volt. Ugyanitt működött a Hajós Gyula alapította Aligátor Úszóiskola Bt. - bejegyzett nevén Aligátor BVSC Úszóiskola Bt. - telephelye 1992-től 1995-ig. A társaság végelszámolással szűnt meg 1996-ban. A BVSC után Hajós későbbi vállalkozását, a Tutajost is befogadta egy Rátonyi által igazgatott intézmény: a Tutajos telephelyeként jegyzi a KSÜ Újszász utcai uszodáját, ahol egyébként az Aligátor Kertvárosi Úszó Iskola működik. Hajós és Rátonyi a Budapesti Honvéd Sport Egyesületben is megfordult: Hajós is itt tanult, Rátonyi később az öttusaszakosztályt vezette, 2008. januártól a klub társelnöke. A BHSE edzője, Szlavitsek Tivadar jelzi a legkorábbi kapcsolatot, karrierrajzában 1977. januártól említi BVSC-s edzői partnereiként Rátonyit és Hajóst.

"Tudnia kell, több éve és többéves szerződése van a Tutajos Trendnek az uszodákkal, amelyet pályázattal nyert meg úgy, hogy egész nap bérli a medencét. Azaz akkor is fizet, ha nincs a pályákon senki, meg akkor is, ha van. Így tehát már három éve akkor is fizette a medencéket, amikor még sehol nem volt szó Zuglóról" - magyarázza az előzményeket Rátonyi. A Tutajos megbízásáról zárt ülésen döntő XIV. kerületi önkormányzat közbeszerzési bizottságában 2006-tól 2010-ig ülő Rátonyi szerint nem vetődhet fel, hogy érdekelt lett volna Tutajos győzelmében. Mert a nyertes "a zuglói gyerekek oktatásával együtt is, meg nélkülük is fizeti a bérleti díjat, így kiszámítható, tervezhető bevételük van az uszodáknak, tehát sem több, sem kevesebb pénze sem nekem, sem az uszodának ebből fakadóan nincsen". Hozzáteszi: a zuglói közbeszerzési bizottság ülésén nem vett részt, nem szavazott. Az elszámolás részleteibe, hogy ki mennyit kap, nem avat be.

Valóban kockáztat a Tutajos? A szerződésből ez nem következik. Pontosabban: a szerződésekből, mert Zugló hármat kötött Tutajossal: a kötelező általános iskolai úszásra, az önként vállalt óvodai úszásoktatásra és az önként vállalt gyógytestnevelés uszodai ellátására. A Tutajos kifizetését az önkormányzat nem kötötte ahhoz, alkalmanként hány főt úsztat. Az ajánlati felhívás a teljes mennyiség vagy érték menüpontban a havonta ellátott gyerekek létszámát rögzítette. Tutajosnak iskolásból 1260, óvodásból 1216, gyógytestnevelésből 960 fővel kell foglalkoznia. Ám akár kevesebbet, akár többet oktat, Zuglóból ugyanannyit utalnak. Az iskolásokért bruttó 140 millió 199 ezer 500, az óvodásokért bruttó 132 millió 230 ezer, a gyógytestneveltekért bruttó 123 millió 525 ezer forintot - 2013. június 15-ig. Ez mindösszesen bruttó 395 millió 954 ezer 500 forint. Más ajánlat híján e majdhogynem 400 millió forint a feladatot eddig ellátó Zuglói Sportközpont és Pedagógia Szakszolgálat által működtetett tanuszoda forrásigényével vethető össze: az évente 41 millió forint. Erre rakódna 2010-től a tanuszoda bérléséért az Echo Investment által felszámított havi 3 millió forint, három évre 108 millió. Így 123+108=231 millió forint vs. 395 millió forint jön ki; a különbség 164 millió forint.

Lehetett volna másképp?

Weinek Leonard (2009. nyárig SZDSZ) polgármester (2006-2010) nem lelkesedett a Tutajos megbízásáért. Nem úgy a képviselők: 33-ból 29 megszavazta. Weinek kitartóan makacskodott, végül Szűcs István (ex-MSZP, majd MSZDP) alpolgármester írta alá a szerződést. Weinek a Zuglói Lapoknak panaszkodott két hónappal korábban: "Sokkal több utazást igényel a zuglói gyerekektől, másrészt ennek alapján az önkormányzat majd egy uszoda árát fizetné ki három év alatt némi uszodai kapacitás bérlésére." Weinek nem rugaszkodott el a magyar valóságtól. Például Keszthelyen október elején adta át Manninger Jenő (Fidesz), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a város első tanuszodáját: a 270 millió forintos építési költséget a megye vállalta magára, a Csík Ferenc Tanuszoda hat hónap alatt pik-pak elkészült. 2008 júliusban Suchman Tamás (MSZP) a lengyeltóti tanuszoda átadásán arról is beszélt, hogy a Somogy megyei tanuszodák (Tab, Marcali, Nagyatád) költsége 275-375 millió forint. Pénznek a zuglói kasszában is kellett lennie, a volt polgármester állította, hogy félretették a telkekért kapott 4 milliárdot. Ráadásul az első szerződés szerint a vevő Echónak addig garantálnia kellett a tanuszoda használatát, míg kétharmad részben be nem építi telkét. Ezt egyetlen harmad részben sem tette meg. A Bosnyák téri Mundo-projektet részben a 4-es metró odáig vezetésének esélytelensége, s még inkább a civil ellenállás törte le, miután a befektető a beépítési arányokat felturbózó plázásítási tervvel állt elő. Az civil ellenálláshoz csatlakozott a zuglói Fidesz 2006-os hasadásakor erőre kapott Rátonyi-ellenes szárny, de még Weinek Leonard aktuális polgármester is. Az antirátonyista fideszesek 2008. december 19-én "plázastop" táblát mutattak föl a tanuszoda kerítésénél. Demonstrációjukkal Rátonyi Gábor nem azonosult, sőt a kevés nézelődő közül kipattanva a pláza előnyeire hívta fel a figyelmet. "Lényegében és karakterében nem látok változást a korábbi és jelenlegi mundós tervek között" - protestált a protestálókkal szemben.

A Mundo-projekt négy éve szerződésmódosításokkal, húzd meg-ereszd meg alkudozással, tervek, engedélyek beszerzésével, megtámadásával, visszavonásával telt. A fizikai megvalósításból 350 kilogramm II. világháborús robbanószerkezet kiemelése érdemel figyelmet, na meg a tanuszoda megsemmisítését katalizáló szerződésmódosítás: az Echo kötelezettségei közül kiemelték az épület 2/3-os beépítési korláthoz kötött birtokba adását. Miután az Echo átvette és 2009. januártól 3 millió forint bérleti díjat számolt fel, a tanuszoda használatát 2010. április 7-ig engedte. Egy nappal később a terület kiürítésére szólította fel az önkormányzatot. Hozzá kell tenni, az Echo S. A. helyébe lépő Echo Investment Kft. végig együttműködő volt, 2009-ben kétszer egyoldalúan meghosszabbította a tanuszoda változatlan feltételek melletti használatát Zuglónak. Sőt. Az önkormányzatot a befektetők nem kényszerítették a tanuszoda kiürítésére, ezt mutatja a 2009. szeptember 29-i testületi ülés elé került szerződésmódosítás Killik Jenő (SZDSZ) városfejlesztési tanácsnok tollából. "4.1. Vevő kötelezettséget vállal arra, hogy 2013. augusztus 31. napjáig biztosítja eladó számára a tanuszoda bérletidíj-mentes, az üzemeltetési költségek és kockázatok viselése melletti korlátlan és kizárólagos használatát." Cserébe az önkormányzat vállalta a tanuszodát kiváltó Lantos-sportközpont felépítését a Csömöri úti MTK-pályánál."

Tehát kényszerhelyzet nem volt, Zuglónak mégis sikerült kitennie magát a saját tanuszodájából. És hogy szükség volt-e egészen a XVI. kerületig menni? Mert létezik sportklub helyben, a nevében is szerepel Zugló: ez a BVSC. A XIV. kerület 2008-ban, amikor már nyilvánvaló volt, hogy a MÁV kivonul a vasutasklub finanszírozásából, 15 millió forint kölcsönt + 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott. A nyugdíjasok, diákok belépőjegyét idén is 30 millió forinttal támogatja az önkormányzat. A rendkívüli kölcsön idején került az elnökségébe Weinek Leonard társadalmi elnök mellé Rátonyi Gábor, aki hangoztatta: nem hagyják veszni a BVSC-t, ahol válogatott lett, sokszoros ifjúsági és felnőtt bajnok úszó. Akkor miért nem a klubot választotta a tanuszoda pótlására az önkormányzat? A volt élsportoló szerint: "Dokumentumaim vannak: hat uszodától kértek be ajánlatot, köztük a BVSC-től is. Mindenhonnan kapacitáshiányra és egyéb okokra hivatkozva (BVSC is) nem tudtak ajánlatot tenni. Ekkor döntött a képviselő-testület a közbeszerzés kiírásáról, amelyet az említett cég nyert meg teljesen szabályos körülmények között. A BVSC, ha pályázott volna is, mint ahogy nem tette, kizárták volna, mert ma is fennálló 50 milliós közüzemi tartozása miatt nem tudott volna 0-s igazolást beadni. Ez a közbeszerzési törvény előírása 2-3 évre visszamenőleg." (Tanév közben képtelenség kapacitást felszabadítani - mondta a BVSC úszószakosztályának mindennapjait ismerő informátorunk.)

Rátonyi szerint helyi politikusok érdeke a tanuszodaügy miatt vihart kavarni. Neki elmondták, politikai presszióra támadta meg a BVSC a közbeszerzést. "Amúgy meg tudnia illik: a tanuszodában közpénzen maszek oktatás folyt évek óta folyamatosan. Ezért volt a nagy paláver, mert így elestek az adózatlan pluszjövedelemtől. Arról meg már nem is szólok, hogy az önkormányzat fizetett a gyermekek oktatásra szállításáért, miközben a tanuszoda vezetői a szülőktől ugyanennyi pénzt kértek el" - egészíti ki a képet a 100 éves BVSC-nek sokat köszönő, ma már konkurens uszoda vezetője.

A palávertől, a zuglói úszásoktatás kiszervezésétől függetlenül a BVSC a VII. kerületi és a dunakeszi általános iskolásoknak évek óta megfelel. Úgy tudjuk, a klub indult volna a pályázaton, de lecsúszott róla. Ugyanúgy, mint a közbeszerzés felülvizsgálatáról. A BVSC elnöke, Szentpáli Gábor a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult, levele a Közbeszerzések Tanácsa (KT) elnökéhez csak május 18-án jutott el. Az április 1-jei eredményhirdetésre hagyott 30 napos megtámadási határidő ekkorra bőven lepergett. Bakonyi Józsefnek, a KT elnökének nem állt módjában hivatalból jogorvoslati eljárást kezdeményezni. Az elnök egyébként úgy látta, nem áll rendelkezésére olyan bizonyíték, ami alapján a nyertes ajánlat tartalma ne felelne meg a jogszabálynak.

A gyerekek és a fürdővíz

Az úszásoktatás kiszervezése szakmai alapon is vitatható. "A továbbiakban szakmai aggályaikkal, szakmai érvelésükkel egyetértve, azokat megerősítendő, tájékoztatom önöket a kérdéshez kapcsolódó hatályos szabályozásról. Abban az esetben, ha a kötelező úszásoktatás a testnevelés órák keretén belül, az iskolák pedagógia programjában, helyi tantervében kötelező tanórai foglalkozásként jelenik meg - ahogy ezt önök is írták -, akkor ez testnevelésórának számít. Ebben az esetben a közoktatási törvény pedagógus munkakörben történő foglalkoztatására meghatározott végzettségi, képzettségi előírásait kell alkalmazni" - írta Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára a pedagógiai szakszolgálat segítséget kérő munkatársainak. A testnevelők a közoktatási törvényre (Kt.) hivatkozva kifogásolták, hogy az önkormányzat a szolgáltatás minimumfeltételeként nem pedagógus, hanem OKJ-s végzettségű szakembert kért, miközben kötelező tanóraként tanítják az úszást - pedig ezt a munkát csak pedagógus végezheti. Gloviczki nem csak akceptálja, megerősíti a pedagógusok véleményét. "Fontos hangsúlyozni, hogy a Kt.-ben meghatározott végzettségre, szakképzettségre vonatkozó szabályok alkalmazása kötelező, ettől eltérni nem lehet, amennyiben kötelező tanórai foglalkozásról van szó."

A pedagógusok találtak más bibit is az úszásoktatás kiszervezésében, és az államtitkár ebben is osztozik a zuglói testnevelőkkel. Az óvodai, iskolai, kollégiumi oktatás és nevelés, valamint a pedagógiai szakszolgáltatás csak a törvényben felsorolt közoktatási intézményben látható el. Nem közoktatási feladatot ellátó intézménnyel közoktatási intézmény csak a törvény kijelölte esetben, formában és eljárásban vonható össze. "Fentiek helyes értelmezése alapján tehát közoktatási alapfeladatot nem lehet jogszerűen kiszervezni." Gloviczki június 22-i levelében kerekítésül hozzáteszi: a kötelező úszásoktatást a fenntartó tárgyi feltételek hiányában külső helyszínen, bérelt pályán is biztosíthatja, erre van joga. Ámde "ebben az esetben a nevelés-oktatási intézménnyel foglalkoztatási jogviszonyban álló, a jogszabályban meghatározott megfelelő szakképzettségű pedagógus láthatja el a feladatot". Tény: a Tutajos nem tartott igényt a tanuszoda testnevelő szakos munkatársaira, így a kiszervezéssel három fő veszítette el tanári státuszát.

Az önkormányzat akkor járt volna el helyesen, ha nem feladatra, hanem helyszínbérlésre ír ki pályázatot - érvelnek a pedagógusok. Hiszen egy OKJ-s végzettségű oktató és/vagy a zuglói önkormányzathoz nem tartozó testnevelő miképpen osztályozhatja le a testnevelésórán részt vevő zuglói általános iskolást?

A Tutajos megbízása nem tartalmazza részletesen, milyen szintű szolgáltatást vár el az önkormányzat "kötelező általános iskolai úszásoktatás ellátása", mint olvasható a szerződésben. A szerződés ellenértékével kapcsolatban kikötik, a megbízási díj a feladatteljesítéshez szükséges valamennyi költséget tartalmazza, különösen "a rezsiköltséget, a hajszárítás díját stb.". Kötelezettségeik között az oktatáshoz szükséges vízfelület, öltözők biztosítása, a gyerekek és a pedagógusok órarendnek megfelelő szállítása szerepel. Az önkormányzat nem írta le, milyen módon ellenőrzi a kiszervezett oktatás minőségét, a megbízási díjat a Tutajos által kiállított igazolása után számla alapján utalja. És még valami: az oktatási-nevelési intézmények működéséről szóló 1994-es rendelet a gyógyúszás magánkézbe adására egyáltalán nem ad lehetőséget. "A gyógytestnevelési órákat az iskolában vagy a pedagógiai szakszolgálat feladatainak ellátására kijelölt közoktatási intézményben kell megszervezni."

Lovas Zoltán, a Zuglói Pedagógusok Szakszervezete elnöke felbátorodva az államtitkár szavain Deák Erzsébet jegyzőtől kérte a közbeszerzés felülvizsgálatát, aki viszont törvényesnek találta azt. A jegyző a Kt. azon paragrafusát idézte, amely megengedi az átszervezést tanéven belül is, amennyiben az épület váratlanul alkalmatlanná vált a rendeltetésszerű használatra. "A fenntartó nem köteles uszodát fenntartani, csak a feladatellátásról kell gondoskodnia. Zugló jelen pillanatban nem rendelkezik saját uszodával, és az Echo Investmenttel a közbeszerzési értékhatár betartása érdekében további szerződés nem köthető, így az önkormányzat nem saját intézmény keretében, hanem külső szervezet igénybevételével oldja meg ezt a feladatot." A pedagógusok az oktatási jogok biztosánál is futottak egy kört. Aáry-Tamás Lajos augusztusban a jogorvoslati kérelmet elbírálva arra jutott, panaszuk nem függ össze azzal, sérülnek-e a tanulók, pedagógusok, szülők jogai - kifogásaik munkaügyi természetűek. Különben is, a szülőknek kell eljárniuk, nem a nevelőknek. Erre is sor került július 6-án, amire Aáry-Tamás Lajos azt tanácsolta, a szülők előbb merítsék ki a rendelkezésükre álló jogorvoslati lehetőségeket, forduljanak a jegyzőhöz.

A zuglói pedagógusok a "közoktatási törvények és jogok megsértése" tárgyú leveléből kaptak a Fidesz politikusai is: Kubatov Gábor pártigazgató, Papcsák Ferenc országgyűlési képviselő, 2010. október 3. óta Zugló polgármestere, Pesti Imre fővárosi elnök, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, Lázár János frakcióvezető. Válasz egyikőjüktől sem érkezett.

Figyelmébe ajánljuk