Elbujdosik a nap hőse – Lesz Gauck–Orbán-találkozó?

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. jún. 11., 19:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Miniszterelnökség egyelőre nem válaszolt arra a kérdésünkre, itthon lesz-e Nagy Imre újratemetésének 25. évfordulóján Orbán Viktor. Úgy tudjuk, a kormányfő inkább a vébére utazik, noha ezen a napon hivatalos látogatást tesz Magyarországon Joachim Gauck német államfő.

Június 16-án, azaz jövő hétfőn Budapestre érkezik Joachim Gauck német államelnök, aki részt vesz a Nagy Imre újratemetésének 25. évfordulója alkalmából tartott állami megemlékezésen. Az egynapos látogatáson rajta kívül jelen lesznek a visegrádi országok államfői is, köztük természetesen Áder János köztársasági elnök. Maga a találkozó nem előzmény nélküli: a felek már korábban megállapodtak abban, hogy az 1989-es rendszerváltás – és a kommunista rezsimek bukásának – jeles évfordulóját minden érintett országban közösen ünneplik majd. A „Közös siker” programsorozatról először március elején számolt be Balatoni Mónika, a Köz­igazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős állam­titkára. Gauck és a négy államfő emiatt múlt héten Varsóban találkoztak. Az hosszabb és nagyobb lélegzetvételű összejövetel volt, a lengyel fővárosban megjelent Barack Obama amerikai elnök is, aki egyebek mellett az érintett NATO-tagországok államelnökeivel is egyeztetett az ukrán krízis kezeléséről. Természetesen Donald Tusk lengyel miniszterelnök fogadta a vendégeket. A jövő heti budapesti összetartást ősszel Pozsony, Prága majd Lipcse követi.

Gauck Budapestre érkezésről már április közepén beszámolt a német államelnök hivatala, ám az eseményt azóta szokatlan csend övezi. A KIM-et az új kormánystruktúrában szétbontották és a hasonló rendezvények szervezési feladatai részben vélhetően a Honvédelmi Minisztériumnál landolnak majd. Ez magyarázhatná, hogy öt nappal az érkezés előtt a KIM még nem adott ki hivatalos programot a látogatásról. De a jelek szerint a menetrendről a további érintett szerveknek sincs egyelőre pontos információjuk. Múlt hétvégén a német nagykövetségtől is azt a választ kaptuk, hogy „még nincs hivatalos programja Gauck szövetségi elnök látogatásának”, és nincs ilyen dokumentum egyelőre a Köztársasági Elnöki Hivatal birtokában sem.

Gauck

Gauck

 

Mindennek azért lehet jelentősége, mert információnk szerint némi tanácstalanság kíséri Gauck látogatásának előkészítését. A narancs.hu értesülései szerint a német államelnök négyszemközt nem fog találkozni Budapesten Orbán Viktorral. Az államfő programjáról nem hivatalos úton szerzett információink szerint hétfőn a visegrádi államfők és Gauck délelőtt a 301-es parcellánál teszik tiszteletüket, ahová a gyakorlat szerint az összes magyar közjogi méltóság – köztük a miniszterelnök is – hivatalos. A meghívottak később a Terror Házába látogatnak, majd a német államfő délután magánjellegű programon vesz részt, este pedig a Vigadóban tartandó ünnepi gálaestre hivatalos.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egyes hírek szerint a magyar kormányfő nem hogy négyszemközt, de semmilyen formában nem találkozik majd a német államelnökkel – Orbán Viktor ugyanis ekkor éppen a brazíliai labdarúgó világbajnokságon tesz látogatást.

Természetesen érdeklődtünk a német államfő hivatalánál a hivatalos programról, de cikkünk születéséig nem kaptunk kérdéseinkre választ. Múlt héten a Miniszterelnökségtől is megkérdeztük írásban, hogy találkozik-e a miniszterelnök Joachim Gauckkal, s van-e a kormányfőnek betervezett hivatalos utazása az említett időpontban. Rákérdeztünk arra is, hogy júniusban és júliusban hányszor és mely napokon tartózkodik majd Brazíliában Orbán Viktor, de cikkünk születéséig a Miniszterelnökség egyik pontban sem adott tájékoztatást. (Igaz, az információs törvényben foglaltak szerint erre 15 napon belül köteles csak.) Így egyelőre azt sem tudjuk, hogy holnap Orbán Viktor részt vesz-e a Brazília-Horvátország nyitómérkőzésen és azt sem, hogy jövő hétfőn is Dél-Amerikában tartózkodik-e majd. (Természetesen amennyiben bármelyik féltől bármilyen információ érkezik szerkesztőségünkbe, azt azonnal közöljük.)

Ha Orbán valóban elutazik június 16-án, a kérdés csak annyi marad, hogy a brazil kiruccanás terve volt-e előbb, vagy épp fordítva: Gauck jelezte, hogy nem akar a kormányfővel találkozni, ő pedig a pofont elkerülendő talált magának Brazíliában szórakoztató elfoglaltságot. Június 16-án egyébként a nap legjobbnak ígérkező vb-meccsét épp Németország és Portugália vívja.

Üzenetérték

Gauck és Orbán egyaránt a kelet-európai térség rendszerváltozásának fontos figurái. 1989. június 16-án, Nagy Imre újratemetésén tartott beszéde miatt ez az évforduló különös jelentőséggel bír Orbán Viktor számára. Az egykori lelkész, Joachim Gauck részt vett a kelet-német polgárjogi mozgalomban, majd az első szabadon választott kelet-német parlament tagja lett. Az újraegyesítés előtt és után is ő koordinálta az állambiztonsági akták nyilvánosságra hozatalának folyamatát. Találkozásuk elmaradásának – különösen egy ilyen szimbolikus esemény alkalmával – mindenképp jelentős üzenetértéke lenne.

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. jún. 11., 19:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 5 Cyrano
  Cyrano
  2014. június 12., csütörtök 08:19
  Lili kedves, akkor miért olvassa?
  Amúgy is érthetőbb kegyednek a zemeno.
 2. 4
  2014. június 12., csütörtök 06:37
  "Találkozásuk elmaradásának – különösen egy ilyen szimbolikus esemény alkalmával – mindenképp jelentős üzenetértéke lenne." A Narancsnak végül sikerült leverekednie magát egy fontoskodó diákújság szintjére.
 3. 3
  2014. június 12., csütörtök 06:35
  .
 4. 2 minekpista
  minekpista
  2014. június 11., szerda 21:27
  Micsoda pongyolaság egy polgári rajongótol Zemplénikém.A"miniszterelnök"kis betűvel!Az átkos tiszteletlen libsiség megmételyezte örtálló figyelmét és odaadó hivségét.Légy résen-mint egy kutya...
 5. 1
  2014. június 11., szerda 20:47
  Gondolom, a miniszterelnök nektek számol be elsőnek, móricka......:-))))))))))))))))))))))))))!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Titkosított taotámogatások
Nagy pénzek kis focira
Tankok helyett
Orosz hackerek
Interjúk
Karl Ove Knausgård, Beck Zoli, Orsós János
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

Kultúra