Elbujdosik a nap hőse – Lesz Gauck–Orbán-találkozó?

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. jún. 11., 19:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Miniszterelnökség egyelőre nem válaszolt arra a kérdésünkre, itthon lesz-e Nagy Imre újratemetésének 25. évfordulóján Orbán Viktor. Úgy tudjuk, a kormányfő inkább a vébére utazik, noha ezen a napon hivatalos látogatást tesz Magyarországon Joachim Gauck német államfő.

Június 16-án, azaz jövő hétfőn Budapestre érkezik Joachim Gauck német államelnök, aki részt vesz a Nagy Imre újratemetésének 25. évfordulója alkalmából tartott állami megemlékezésen. Az egynapos látogatáson rajta kívül jelen lesznek a visegrádi országok államfői is, köztük természetesen Áder János köztársasági elnök. Maga a találkozó nem előzmény nélküli: a felek már korábban megállapodtak abban, hogy az 1989-es rendszerváltás – és a kommunista rezsimek bukásának – jeles évfordulóját minden érintett országban közösen ünneplik majd. A „Közös siker” programsorozatról először március elején számolt be Balatoni Mónika, a Köz­igazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős állam­titkára. Gauck és a négy államfő emiatt múlt héten Varsóban találkoztak. Az hosszabb és nagyobb lélegzetvételű összejövetel volt, a lengyel fővárosban megjelent Barack Obama amerikai elnök is, aki egyebek mellett az érintett NATO-tagországok államelnökeivel is egyeztetett az ukrán krízis kezeléséről. Természetesen Donald Tusk lengyel miniszterelnök fogadta a vendégeket. A jövő heti budapesti összetartást ősszel Pozsony, Prága majd Lipcse követi.

Gauck Budapestre érkezésről már április közepén beszámolt a német államelnök hivatala, ám az eseményt azóta szokatlan csend övezi. A KIM-et az új kormánystruktúrában szétbontották és a hasonló rendezvények szervezési feladatai részben vélhetően a Honvédelmi Minisztériumnál landolnak majd. Ez magyarázhatná, hogy öt nappal az érkezés előtt a KIM még nem adott ki hivatalos programot a látogatásról. De a jelek szerint a menetrendről a további érintett szerveknek sincs egyelőre pontos információjuk. Múlt hétvégén a német nagykövetségtől is azt a választ kaptuk, hogy „még nincs hivatalos programja Gauck szövetségi elnök látogatásának”, és nincs ilyen dokumentum egyelőre a Köztársasági Elnöki Hivatal birtokában sem.

Gauck

Gauck

 

Mindennek azért lehet jelentősége, mert információnk szerint némi tanácstalanság kíséri Gauck látogatásának előkészítését. A narancs.hu értesülései szerint a német államelnök négyszemközt nem fog találkozni Budapesten Orbán Viktorral. Az államfő programjáról nem hivatalos úton szerzett információink szerint hétfőn a visegrádi államfők és Gauck délelőtt a 301-es parcellánál teszik tiszteletüket, ahová a gyakorlat szerint az összes magyar közjogi méltóság – köztük a miniszterelnök is – hivatalos. A meghívottak később a Terror Házába látogatnak, majd a német államfő délután magánjellegű programon vesz részt, este pedig a Vigadóban tartandó ünnepi gálaestre hivatalos.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egyes hírek szerint a magyar kormányfő nem hogy négyszemközt, de semmilyen formában nem találkozik majd a német államelnökkel – Orbán Viktor ugyanis ekkor éppen a brazíliai labdarúgó világbajnokságon tesz látogatást.

Természetesen érdeklődtünk a német államfő hivatalánál a hivatalos programról, de cikkünk születéséig nem kaptunk kérdéseinkre választ. Múlt héten a Miniszterelnökségtől is megkérdeztük írásban, hogy találkozik-e a miniszterelnök Joachim Gauckkal, s van-e a kormányfőnek betervezett hivatalos utazása az említett időpontban. Rákérdeztünk arra is, hogy júniusban és júliusban hányszor és mely napokon tartózkodik majd Brazíliában Orbán Viktor, de cikkünk születéséig a Miniszterelnökség egyik pontban sem adott tájékoztatást. (Igaz, az információs törvényben foglaltak szerint erre 15 napon belül köteles csak.) Így egyelőre azt sem tudjuk, hogy holnap Orbán Viktor részt vesz-e a Brazília-Horvátország nyitómérkőzésen és azt sem, hogy jövő hétfőn is Dél-Amerikában tartózkodik-e majd. (Természetesen amennyiben bármelyik féltől bármilyen információ érkezik szerkesztőségünkbe, azt azonnal közöljük.)

Ha Orbán valóban elutazik június 16-án, a kérdés csak annyi marad, hogy a brazil kiruccanás terve volt-e előbb, vagy épp fordítva: Gauck jelezte, hogy nem akar a kormányfővel találkozni, ő pedig a pofont elkerülendő talált magának Brazíliában szórakoztató elfoglaltságot. Június 16-án egyébként a nap legjobbnak ígérkező vb-meccsét épp Németország és Portugália vívja.

Üzenetérték

Gauck és Orbán egyaránt a kelet-európai térség rendszerváltozásának fontos figurái. 1989. június 16-án, Nagy Imre újratemetésén tartott beszéde miatt ez az évforduló különös jelentőséggel bír Orbán Viktor számára. Az egykori lelkész, Joachim Gauck részt vett a kelet-német polgárjogi mozgalomban, majd az első szabadon választott kelet-német parlament tagja lett. Az újraegyesítés előtt és után is ő koordinálta az állambiztonsági akták nyilvánosságra hozatalának folyamatát. Találkozásuk elmaradásának – különösen egy ilyen szimbolikus esemény alkalmával – mindenképp jelentős üzenetértéke lenne.

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. jún. 11., 19:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5 Cyrano
  Cyrano
  2014. június 12., csütörtök 08:19
  Lili kedves, akkor miért olvassa?
  Amúgy is érthetőbb kegyednek a zemeno.
 2. 4
  Lili Csokonay
  2014. június 12., csütörtök 06:37
  "Találkozásuk elmaradásának – különösen egy ilyen szimbolikus esemény alkalmával – mindenképp jelentős üzenetértéke lenne." A Narancsnak végül sikerült leverekednie magát egy fontoskodó diákújság szintjére.
 3. 3
  Lili Csokonay
  2014. június 12., csütörtök 06:35
  .
 4. 2 minekpista
  minekpista
  2014. június 11., szerda 21:27
  Micsoda pongyolaság egy polgári rajongótol Zemplénikém.A"miniszterelnök"kis betűvel!Az átkos tiszteletlen libsiség megmételyezte örtálló figyelmét és odaadó hivségét.Légy résen-mint egy kutya...
 5. 1
  Laszlo Zempleni
  2014. június 11., szerda 20:47
  Gondolom, a miniszterelnök nektek számol be elsőnek, móricka......:-))))))))))))))))))))))))))!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra