Nem ment át a lex Simicska

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 14., 10:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az ellenzék összes jelen lévő képviselője nemmel szavazott.

131 igen és az ellenzék 67 nem szavazatával nem ment át a parlamenti szavazáson a plakáttörvény. A törvény elfogadásához kétharmad kellett volna, ami azt jelenti, hogy legalább két ellenzéki képviselőnek is támogatnia kellett volna a beadványt, vagy legalábbis nem kellett volna jelen lennie. Rezgett is a léc, amikor a DK-s Oláh Lajost reggel vesegörccsel kórházba szállították, ám végül rajta kívül senki sem hiányzott az ellenzékből, így elbukott a lex Simicskaként aposztrofált módosítás.

A javaslat szerint tiltott pártfinanszírozásnak minősült volna, ha valaki a piaci ár alatt vagy akár ingyen adta volna el plakáthelyet egy pártnak a kampányidőszakon kívül. A Fidesz által benyújtott törvénymódosítás így próbálta volna megakadályozni, hogy a Jobbik kedvezményes plakáthelyeket kapjon Simicska Lajos cégeitől. A módosító továbbá azt is kimondta, hogy politikai plakátot csak és kizárólag az tehet közzé, aki az árjegyzékét leadta az Állami Számvevőszéknek, és a honlapján is közzéteszi, hogy mennyiért adott el plakáthelyeket pártoknak. A javaslat szerint az Állami Számvevőszék felé a szavazás után 15 napon belül el kellett volna számolnia a plakáthelyet eladónak azzal, hogy milyen és mennyi politikai plakátot tett ki.

A kétharmad híján ebből azonban nem lesz semmi.

(MTI, Index)

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jún. 14., 10:50
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 19 yoyo
  yoyo
  2017. június 15., csütörtök 18:25
  Tiszapolgári, hát igen.

  focis metaforákkal - a legnagyobb fájdalmamra - annyira jól le lehet írni, ami itt folyik.
 2. 18 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. június 15., csütörtök 17:11
  yoyo

  Még az is lehet, hogy a kiscsapatban sem mindenki botlábú, és egy-két játékosnál az akarással sem lenne baj. De úgy, hogy a kapussal az élen mindenki előrerohan gólt rúgni, nemigen szokott gólzáporos győzelem születni. Illetve szokott, csak fordítva.
 3. 17 yoyo
  yoyo
  2017. június 15., csütörtök 16:18
  ergó: fair játékban nem lenne verhetetlen - egy tisztességes, akarni, harcolni képes ellenfél által.

  csakhát ebből a mondatból melyik feltétel teljesül, ugye...
 4. 16 yoyo
  yoyo
  2017. június 15., csütörtök 16:16
  tiszapolgári, persze, szó nincsen real madridról, hanem egy igazi magyar bajnokról, olyanról, amit ha kell, ordasnagy bírói csalással hoznak ki, persze azután, hogy év elején már összelopkodták az ország legkevésbé szar focistáit, és év közben is elég sok kiállítás, les, meg nem adott tizenegyes fékezte a riválisok útját.

 5. 15 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. június 15., csütörtök 15:57
  yoyo: a biztos kieső helyről az utcahosszal bajnok ellen.

  Az a híres bajnokcsapat nem egy verhetetlen tizenegy. Nem a virtuóz technikája és a kiismerhetetlen taktikája miatt áll az élen, hanem a kíméletlen belemenései és talán a bőkezű szponzor miatt, míg a kiscsapatok örülnek, ha szódavízre futja.
 6. 14 yoyo
  yoyo
  2017. június 15., csütörtök 11:55
  bocsánat, ugyanolyan fals ez az egész gondolatmenet, mint az, hogy a szövetségi kapitány hibája, esetleg a szögletzászló okozta az újabb vereséget.

  a tény: a választani tudók között vigasztalanul kicsi az ellenzéki szavazók aránya.
  Ráadásul hiba automatikusan összeadni az almát a körtével (a dékát az elempével, a maszopot a párbeszéddel, + a momentum és pukli istván)

  A "bizonytalanok" egy nagyon jóindulatú cimke, közéjük tartozik egy hatalmas tömeg, olyan emberek, akik hótbiztosak abban, hogy nem szavaznak.

  A többiek között pedig vannak, akik ide, vannak, akik oda hajlanának, de automatikusan fideszellenesnek számolni őket nagy naivitás.

  A kiindulás az, hogy többgólos hátrányból, zárt kapuk mögött kell indulni több sérülttel, juniorokkal és öregfiúkkal a kezdőcsapatban, a biztos kieső helyről az utcahosszal bajnok ellen.
  Ráadásul a csapatban sajnos semmiféle összetartás és - valljuk meg - igyekezet és tehetség sincs.

  Nem a szögletzászlón fog múlni a borítékolható nagy vereség.
 7. 13 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2017. június 15., csütörtök 11:38
  tiszapolgári

  Akkor konkrétabban: A választás a 106 egyéni körzetben dől el, HA egy ellenzéki jelölt indul a fidesszel szemben, akkor kétharmaddal is megverhető, kérdés, hogy a "baloldaliak" szavaznak-e jobbikosra, ha nem, marad a NER, kérdés, hogy a jobbikosok szavaznak-e "baloldalira", ha nem, marad a NER. (Ez a hozzászólás az előző kommentem átalakított változata.)
 8. 12 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. június 15., csütörtök 11:20
  Hóvarjú: nem hiszem, hogy létezne olyan ellenzéki szavazó, aki nem gyűlöli jobban a kártékony, pusztító, kleptokrata NER-t bármelyik ellenzéki pártnál.

  Sőt, pont ez teszi őt ellenzéki szavazóvá.
  És aki egyformán okádik mindkettőtől, azt nevezik a politológusok bizonytalannak.
 9. 11 Hóvarjú
  Hóvarjú
  2017. június 15., csütörtök 10:36
  rworse

  Erre gondoltam én is, ha a NER-t az ellenzék valóban meg akarja szüntetni, lehetősége van rá, nem is kell hozzá komolyabb politikai tehetség, kérdés, hogy a szándék és a felismerés megszületik-e, ha nem, akkor ez tényleg annyira tehetségtelen brigád, hogy alkalmatlan bármire, másik verzió, hogy tovább sunnyognak és hatalmon marad a NER, melyen belül minden ellenzéki párt a saját kicsinyke pecsenyéjét sütögeti, akkor viszont a választóiknak kell elküldeniük őket a picsába, mert nem hiszem, hogy létezne olyan ellenzéki szavazó, aki nem gyűlöli jobban a kártékony, pusztító, kleptokrata NER-t bármelyik ellenzéki pártnál.
 10. 10 rworse
  rworse
  2017. június 15., csütörtök 08:28
  Hóvarjú

  Mindketten arról beszélünk, hogy ahogy mondod, "a matematikai (számtani) megoldása itt hever a szemünk előtt a fityisz "megdönthetetlen" hatalmának a kétharmados szétbaszására..."

  A mai demokratikus ellenzéknek tehát most nem a választási törvényt megváltoztatni kell, hanem kihasználnia a maga (és remélhetőleg az ország) javára, hogy kétharmados fölény legyen a Parlamentben a Fidesz ellen. Egyszer. Egy ciklusra. És akkor azon ciklus közben majd igazságosítani lehet a választási rendszert, hogy aztán többet lehetőleg ne legyen kétharmad.

  Ez az igazságosítás persze csak amolyan balkáni szempont, nézzük meg az angol vagy francia választási rendszert, ahol csak egyéni képviselőkre lehet szavazni, na az milyen parlamenti aránytalanságokat hozott volna létre az utóbbi ciklusokban a magyar Parlamentben! Nem kétharmadok lettek volna, hanem 90-99%-os túlsúlyok! Angliában, Franciaországban meg sosincs belőle kétharmad, amiből nálunk akár 99% is lenne, lett volna.
  Szemben meg például a hollandok, ahol csak pártlistákra lehet szavazni...

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díszlet vagy őrhely
Parlamenti bojkott?
Mártonffy Marcell teológus
A pokolról és az örök kárhozatról
Könyvmelléklet
Salman Rushdie-interjú, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kultúra