Elébe ment a Fidesz a népszavazásnak, máris megszavazták a korrupcióellenes törvénymódosítást

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 19.

Belpol

12 év lesz a korrupciós bűncselekmények elévülési ideje.

Egységesen 12 évre emelkedik a korrupciós bűncselekmények elévülési ideje – erről döntött kedden a Büntető törvénykönyv módosításával a parlament.

A Jobbik kezdeményezésére benyújtott, házszabálytól eltérő gyorsasággal tárgyalt indítványt 170 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés. A módosítás a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

A korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról kezdeményezett népszavazási aláírásgyűjtés vasárnap indult el, mellé állt az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, az Együtt és a Momentum. A kezdeményezésben szintén 12 éves elévülési idő szerepel.

A Momentum aláírásgyűjtése

A Momentum aláírásgyűjtése

Fotó: Momentum Mozgalom/Facebook

Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotási alelnöke erre korábban úgy reagált: nincs szükség referendumra a kérdésben, a Fidesz megszavaz egy törvénymódosító javaslatot a korrupciós bűncselekmények elévülésének meghosszabbításáról, amennyiben azt valaki benyújtja az Országgyűlésnek.

A törvénymódosítás valószínűleg okafogyottá teszi a népszavazási kezdeményezést, pedig a kampány és a mozgósítás nem jött volna rosszul az ellenzéki pártoknak, a Momentum például egy nap alatt 5 ezer aláírást gyűjtött.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?