Levél Kövér Lászlónak

Elie Wiesel: „Visszaküldöm a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét”

szerző
narancs.hu
publikálva
2012. jún. 18., 16:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Nobel-békedíjas író egyebek mellett a Nyirő Józsefnek tartott megemlékezésen történtek és megjelentek miatt küldi vissza állami kitüntetését. Kövér Lászlónak írt levele az alábbiakban olvasható.

Kövér László úr őexcellenciájának, a Magyar Országgyűlés elnökének

Elnök Úr!

Mélységes aggodalommal és felháborodással értesültem arról, hogy Ön Szőcs Géza kulturális államtitkárral és a szélsőjobboldali Jobbik elnökével, Vona Gáborral együtt részt vett azon a szertartáson, amelyet Nyirő József, a nyilasparlament egykori tagja tiszteletére rendeztek Romániában. Gyalázatosnak tartom, hogy a Magyar Országgyűlés elnöke olyan eseményen jelenik meg, amelyen a Horthy- és a Szálasi-korszak fasiszta ideológusa előtt tisztelegnek. Ez a lehangoló hír ráadásul annak az újjáéledő gyakorlatnak a nyomában érkezett, hogy köztereket neveznek el az országot a háború idején vezető Horthy Miklósról, továbbá rehabilitálják Wass Albertet és más olyan figurákat, akik lelkesen együttműködtek a magyar fasiszta rendszerrel. Arról is tájékoztattak, hogy szélsőjobboldali értelmiségiek munkáit az iskolai kötelező irodalom-tananyag részévé tették.

A magyar Parlamentben 2009. december 9-én tartott beszédemben arra sarkalltam az Ön kollégáit, hogy „tegyenek még többet a közéletben és a sajtóban megjelenő antiszemita hangok és csoportok egyértelmű elítéltetése érdekében… mivel meggyőződésem szerint szégyent hoznak erre a nemzetre”.

Azóta csak még világosabb lett, hogy Magyarország irányítói támogatják a magyar múlt tragikus és bűnös időszakainak – nevezetesen a háború alatti Magyarország vezetői több százezer magyar zsidó deportálásában és meggyilkolásában játszott szerepének – tisztára mosását.

Nem szeretném, hogy bármiféle közöm lehessen efféle törekvésekhez, ezért ezennel visszaküldöm Önnek a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét, melyet 2004. június 24-én ítélt oda számomra a Magyar Köztársaság elnöke.

Üdvözlettel:

Elie Wieselszerző
narancs.hu
publikálva
2012. jún. 18., 16:06
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 22 pomf
  pomf
  2012. június 22., péntek 16:17
  @Cyran(o:
  nézd, egyfelől megértelek, másfelől a politikai élet komplikált, olyigenannyira aknamező, h bármikor rátaposhatsz egy taposóaknára. Légy óvatos, megfontolt. Itt van például GyuFi levele, amit E. W.-nek küldött (ja, kitüntetést is adott neki). Hiába. Kinek kell az ma már? Ilyen a nagyok játéka. Magamfajta pici kis pomf, csöppnyi eszével jó, ha meghúzza magát, simán csak szereti embertársait, mint önmagát, zsidókat, félzsidókat, negyedzsidókat, szlovákokat, szerbeket, románokat, székelyeket, Cyranokat, mert pomfnak amilyen parányi az agya, akkora a szíve: keblemre barátaim!
 2. 21 Cyrano
  Cyrano
  2012. június 22., péntek 09:05
  Minekpista, bár nem nekem írtad, nem vagyok narancs /tök sem:)))/, én vitáztam ezzel a barbárral, és látom törölték. És mélységesen egyetértek /nem cérnaszakadásom okán, bár kikeltem orcámból rendesen:((/, hanem mert azt gondolom, ha mindenütt hinthetik az igét bármilyen rejtett módon is, akkor egyre több követőjük akad. És ennek gátat kell vetni. Minden út az első lépessel kezdődik. És ott, ahol az uszulás állami szintre van elve, ott a mi felelősségünk még nagyobb. Soha, sehol nem fogom szó nélkül hagyni, eltűrni a barbárság, sötétség ilyen megnyilvánulásait, és kérlek benneteket ti se engedjétek. Gazdasági válság van, az állam nemcsak nem tudja, nem is akarja megvédeni a kiszolgáltatottakat, ellenkezőleg ő gyárt ellenségeket. /Rokkantak, hajléktalanok, munkanélküliek...holnap rajtunk a bélyeg.:((/ Ebben a közegben könnyebba gyűlöletszítás, védtelenebbek vagyunk, a mi felelősségünk is, hogy mindaz ami eddig is történt, ne folytatódhasson. Mert ne tévedjetek Wiesel levele rajtunk is foltot ejtett, minden magyar bűne, hogy egy antiszemita félfasiszta bitang szobrokat kaphat, hogy a gyűlölködés így terjed.:((((((
  Ráadásul, hogy egy kicsit hazaffyaskodjak: nem is értem ezt az egész Horthy kultuszt. A tk. bukása után Horthy kb 50ezres sereget gyűjtött, a képzett katonatisztek nagyrésze átállt a seregébe, és mégsem tett egy puskalövést sem az itt állomásozó - és nagyon szoxor fosztogató - kisantant seregek ellen. Akkor mit tisztelnek rajta? Azt, hogy apáink nemzedékét a vágóhidra hajtotta? 200 ezer honvéddel védette a hazát a Donnál? Hogy hagyta honfitársain bevagonírozását? Hogy hagyta hadszíntérré változni az országot? /Kb 1 millió magyar halála szárad a lelkén./Hogy mindennek következménye volt az orosz megszállás is? EZEK annyira tiszteletreméltó cselekedetek??? Vagy csak nem merünk ellentmondani néhány tucat szenilis öregúrnak, és 30-as éveik körül járó, azt sem tudják miről beszélnek vadbarmoknak, akik most katonásdit akarnak játszani?
  Eddig jutottunk azzal, hogy hagytuk az antiszemitákat, barmokat mondják a magukét, szólásszabadság címén. Az utolsó percben mondom: NEM HAGYHATJUK!
 3. 20 minekpista
  minekpista
  2012. június 22., péntek 04:35
  Kedves Narancs és Mindenki.
  Nem tudom hogy Blahó testvér mit irt,de ha csak a standard"leleplezős"zsidózós"érveket" hozta,csak a kor kórtünetét hozta.Antiszemitizmus volt van és lesz.Joga van dunyháséknak kétpofára gyűlölködni.Addig amig nem lépnek ki a pofájukból...mert akkor bele kell lépni.
 4. 19
  2012. június 20., szerda 19:18
  pomf, azt hiszem ebben az országban aki szerint az ő családja vérmagyar, az nincs beszélő viszonyban a felmenőivel.
 5. 18 pomf
  pomf
  2012. június 20., szerda 01:05
  ajánlanék egy kis plusz szídnivalót:
  Palesztinát Egyiptom és Jordánia megszállása alól a 67-es háborúban Izrael szabadította fel és Jordánia nyúzza a maga palesztínjait, akik a lakosság hetven százalékát teszik ki és avval vádolja őket, hogy lepaktáltak Izraellel, úgyhogy ki lehet játszani a jordán kártyát, egyiptomi kártyát, ami a magyar kártyát illeti mindenki menjen haza, Auslander raus! és ha elnéptelenedne az ország, hívjunk be törököket vagy eszkimókat, vagy hívjuk be Nyisztor urat, bár Mária Terézia más véleményen lenne, a Führer megint más véleményen, Nyirő és Nyisztor úr tán egyetértenének, de hát mindenki tévedhet, még én is
 6. 17
  2012. június 19., kedd 22:23
  Most tényleg hajlandóak vagytok szőlőcukrot égetni és karaktereket pazarolni, az ilyen Nyisztor félékre? Ezeknek csak addig jó egy zsidó, amíg a Facén lehet irkálni! Az nem bántja a csőrüket, hogy Mark Zuckerberg, nem egy kimondott római katolikus! :))) Ha én egy tökös antiszemita lennék, minden zsidó ember által létrehozott dolgot bojkottálnék! Szerintem nem sokáig húznám! :))))))
 7. 16 pomf
  pomf
  2012. június 19., kedd 18:42
  @szerk

  jaj, lemaradtam a szolgálati törleményről,
  -akkor nem indul a menetrendszerinti gyors Anti és Szemita között? Vagy mi lehetett? Nem is tudom elképzelni...
 8. 15
  2012. június 19., kedd 17:43
  Elég nagy szégyen Magyarországnak, és ez egy figyelmeztető jel, ha nem változtatunk sürgősen azon, amerre halad a magyar társadalom (értem itt az antiszemitizmust), akkor annak elég komoly következményi lehetnek... Most kéne észhez térni, amíg még megállítható ez a folyamat!!
 9. 14
  2012. június 19., kedd 15:48
  Hála a Jóistennek!
 10. 13 BarKochba
  BarKochba
  2012. június 19., kedd 11:15
  Tahók és gyulák még maradtak bőven.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

"norvég ügy"
A fejlesztéspolitika forró témái
Novák Eszter
Opera, giccs, politika
Kogart
Mi lesz vele?
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

Végül köszönöm személyes jókívánságait, amit ezúton viszonzok anyaként, kulturális és oktatási bizottsági elnökként és Magyarország második legerősebb pártja, a Jobbik országgyűlési képviselőjeként.
Dúró Dóra levele Pozsgai Zsoltnak, Magyar Hírlap még több Szüret...