Elszámolták a szegedi tanár szakos hallgatók ösztöndíját

Belpol

Többen három hónapja 15-20 ezer forinttal kevesebbet kapnak a megérdemeltnél. A Neptun a hibás.

„Hiába nagyon hasonló az átlagom, harmadik hónapja 20 ezer forinttal alacsonyabb ösztöndíjat kapok, mint az előző félévben. Elég érzékenyen érint ez, mert a tanulmányi ösztöndíj a megélhetésem része” – panaszolja egy angol–történelem szakos pedagógushallgató a Szegedi Tudományegyetemről. „Az órák és az ötödéven kötelező tanítási gyakorlat mellett nem igazán tudunk munkát vállalni, számítottunk erre a pénzre” – teszi hozzá Valuska Sára angol–magyar szakos diák.

A probléma az SZTE osztatlan és mester tanárképzésein tanuló ötödéveseket érinti. Az egyetem tavasszal állt át az ETR elektronikus tanulmányi rendszerről a Neptunra, és ez, mint a hallgatói önkormányzat (EHÖK) sajtószóvivőjétől megtudtuk, nem zajlott zökkenőmentesen. A pedagógushallgatók a harmadik év után szakosodnak – eldöntik, hogy általános vagy középiskolai tanárnak készülnek –, az új tanulmányi rendszer azonban a szakosodás után felvett tárgyaikat valamiért kihagyta a tanulmányi ösztöndíj kiszámításából.

Most októbertől öt hónapig a tavaszi félév eredményei után kapnak ösztöndíjat a diákok. Így annak a tanár szakos hallgatónak, aki tavasszal nem vett fel szakosodás előtti tantárgyat, 0 forint ösztöndíjat kalkulált a rendszer, aki csak néhány ilyen tárgyat végzett el, az jellemzően a minimális összeget kapta. Abszurd módon azok jártak jól, akiknek nagy elmaradásaik voltak. A diákok egymással is versenyeznek az ösztöndíjrendszerben, így a többiek irreálisan alacsony átlaga miatt ők a megérdemeltnél több ösztöndíjat is kaphattak.

A szegedi televízió november végi riportja szerint a probléma akár 160 hallgatót is érinthet. Az egyetemen az ösztöndíjak kiszámításáért és folyósításáért a Hallgatói Szolgáltató Iroda felel, de az ösztöndíjképletek megállapításában az EHÖK-nek is van szerepe. A pórul járt egyetemisták október óta mindkét intézményt levelekkel bombázták, végül novemberben ígéretet kaptak arra, hogy a következő hónapban már rendben lesznek az utalások.

Rosszul számolták ki 160 egyetemista ösztöndíját

Egyáltalán nem kapnak ösztöndíjat, vagy az elvárhatónál csak kevesebbet az egyetem osztatlan képzésében részt vevő ötödéves hallgatók. Ez 160 diákot érint, akiknek más bevételi forrás hiányában akár a megélhetésükről van szó. Állításuk szerint az új tanulmányi rendszer nem vett figyelembe minden kreditet az ösztöndíj számításánál. Az egyetem már dolgozik a hiba javításán.

A decemberi ösztöndíj tegnap érkezett meg a diákok számlájára, azonban továbbra sem oldódott meg az összes probléma. Akik korábban 0 forintot kaptak, azok most visszamenőlegesen is kézhez vehették az ösztöndíjukat, csökkentés pedig azoknál sem volt, akik a hiba következtében több pénzhez jutottak, mint amennyi járt volna. Több olyan hallgatóval is beszéltünk viszont, akinek nem emelkedett az alacsonynak tartott ösztöndíja. Közéjük tartozik Valuska Sára, aki decemberben is 13 700 forintot kapott, holott a korábbi tapasztalatok alapján 25-30 ezer járna neki.

Találkoztunk olyannal is, akinek 17 ezer forinttal megemelték a decemberi ösztöndíját, holott rosszabb jegyei vannak, mint kevésbé szerencsés szaktársainak. „Az angol szakpáromon például valószínűleg nekem kellene az utolsónak lennem a sorban. Nem érzem ezt fairnek a többiekkel szemben” – mondja. A diákok semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, hogy kinek miért vagy miért nem változott az ösztöndíjuk, az elektronikus rendszerben még mindig a hibás számítást látják.

A Hallgatói Szolgáltató Iroda e-mailben feltett kérdéseinkre nem válaszolt, és kedd délelőtt telefonon sem sikerült elérni őket. Az EHÖK közölte, hogy azon hallgatók esetét, akik a rossz átlagszámítás miatt nem kaptak ösztöndíjat, átlagmódosító kérelemként kezelték, a helyes összeg kiszámításához szükséges adatokat elküldték a HSZI-nek. Az viszont továbbra sem világos, mi történt azokkal, akik valamekkora ösztöndíjat kaptak, csak nem a jó összeget.

A Neptun tavaszi bevezetése ellen a szegedi egyetemisták egyébként egy kisebb demonstrációval is tiltakoztak.

A Neptun ellen tüntettek a szegedi hallgatók, de hiába: az egyetem mindenképpen lecseréli az ETR-t

Április elején megszűnik a jelenlegi elektronikus tanulmányi rendszer, az ETR. A diákok nem fogadják jó szívvel a változtatást. A Neptun bevezetése ellen tüntettek kedden délután a szegedi egyetemisták. Április elején megszűnik a jelenlegi elektronikus tanulmányi rendszer, az ETR. A diákok nem fogadják jó szívvel a változtatást, mert úgy hallották, a Neptun nem jól működik, sok vele a probléma.

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.