Engedély nélkül vágják a fákat az Orczy parkban

Belpol

Vágják a platánokat a Ludovika előtt, épül a Fidesz-egyetem; a meglepően nagy felvonulási területet ugyan kordonokkal vették körül, de bejutottunk az építkezésre. Első benyomásaink jócskán adnak okot aggodalomra.

Nincs tévedés, kivágott, nyilvánvalóan (nemrég még) életképes fákat látunk, vastag elfűrészelt törzsek hevernek a földön, persze a látszólag kaotikus állapotokat egy értő szakember akár át is láthatja. Ilyet kerestünk. Az első megszólított munkás viszont esküszik, hogy még nem vágtak egy fát sem, hiszen ahhoz engedélyek kellenek, nekik meg ilyen nincsen. Engedélyekre vonatkozó közlését éppen el is hihetnék, de egyelőre annyiban maradunk, hogy megkeressük az építésvezetőt, majd az ügyben illetékes kormánybiztost, Fürjes Balázst és a fővárost. A fák kivágására vonatkozó közlés azonban elég képtelennek hangzik: mást látunk. Ott nem vágtak ki fákat.

false

Fotó: A fotókat Németh Dániel készítette


A fiatal dolgozó mutatja a törmelékdzsungel kellős közepén álló fákat, amelyeket körbekerítettek – így védvén őket a bontási, illetve építési munkálatoktól. Dehogy pusztítják, óvják itt a fákat. Az építésvezető már nem bizonyul ennyire készségesnek, rögtön kikapcsoltatja a diktafont, de legalább felhív valakit, aki közli vele, hogy nem nyilatkozik. Az is titok, kit hívott fel. Nincs tovább, a főnök biztosít felőle, hogy neki a munkaszerződése tiltja, hogy nyilatkozzék.

false


Helyi lehetőségeink lezárultával először a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet hívtuk, ahol megtudtuk, hogy Prof. dr. Padányi József dandártábornok, az egyetem stratégiai és intézményfejlesztési rektorhelyettese az illetékes, ám ő sajnos pont tárgyalt, amikor kerestük. Fél óra múlva, amikor titkárnője javaslatára újra hívtuk, már házon kívül volt. Sebaj, holnap újra keressük, miként Fürjest és a fővárost is. Érdeklődésünk eredményét az újabb fejleményeket bemutató fotókkal tesszük közzé.

false

Figyelmébe ajánljuk