Esztergomiak menete a demokratikus működésért - Tisztító túra

  • Matkovich Ilona
  • 2011. április 14.

Belpol

Esztergom polgármestere, Tétényi Éva megelégelve az állandó huzavonát a tízfős Fidesz-frakcióval, péntekről szombatra virradó éjszaka gyalog Budapestre zarándokolt, hogy átadja 7500 esztergomi polgár petícióját a miniszterelnöknek, a város díszpolgárának. Ebben arra kérik Orbán Viktort, hogy a kormány kezdeményezze a helyi képviselő-testület feloszlatását és új választások kiírását.
Esztergom polgármestere, Tétényi Éva megelégelve az állandó huzavonát a tízfős Fidesz-frakcióval, péntekről szombatra virradó éjszaka gyalog Budapestre zarándokolt, hogy átadja 7500 esztergomi polgár petícióját a miniszterelnöknek, a város díszpolgárának. Ebben arra kérik Orbán Viktort, hogy a kormány kezdeményezze a helyi képviselő-testület feloszlatását és új választások kiírását.

Az október 3-án csaknem kétharmados többséggel megválasztott Tétényi Esztergomban úgy búcsúzott a transzparenseket és zöld léggömböket magasba tartó tömegtől: mindennap érzékeli, körülöleli a szeretet, és amíg egyetlen ember is bízik benne, ő kitart. Az egymás fölött két táblát ("Deficites beruházások Esztergomban" és "25 milliárd adósság Esztergomnak") tartó Péntek Tamás azok közé tartozik, akiknek nem volt személyes ellentéte a korábbi vezetéssel, mégis Tétényi Évával gyalogol. "Korábban Fidesz-szimpatizáns voltam, de most a városomért gyalogolok, mert rossz irányba haladnak a dolgok, és már régóta nem az esztergomiak érdekében" - mondta.

Egymásnak feszülve

A polgármesterként megbukott, képviselőként azonban a testületben maradt Meggyes Tamás tavaly őszi leváltásával sem nyugodott meg tehát Esztergom: a közel 25 milliárdos tartozást maga előtt görgető önkormányzat gyakorlatilag működésképtelenné vált. A többséggel rendelkező Fidesz mindezért Tétényi Éva polgármestert hibáztatja: szerintük minderre nem kerül sor, ha Tétényi nem kezdeményez adósságrendezési eljárást a városa ellen, hanem további hitelekből biztosítja a fenntarthatóságot. Tétényi azonban ki kívánt lépni a korábbi városvezetés elindította adósságspirálból, hogy új alapokra helyezhesse a gazdálkodást.

Amikor Tétényi Éva az elhúzódó átadás után végre hozzáfért az iratokhoz, 1,4 milliárdos kifizetetlen számlát, leterhelt folyószámlahiteleket talált, és kiderült, hogy több mint húszmilliárd forintnyi kibocsátott kötvénye van a városnak. "Lehet ezzel sakkozni, de én tudom, hogy ezt nem tudjuk miből kifizetni, és a felelősség idővel, nincs kétségem, az én fejemre szállt volna át. Az esztergomi embereknek az is nagyon rossz, hogy önhibájukon kívül ilyen helyzetbe kerültek, nincs pénz útjavításra, várostakarításra, árvízvédelemre, de az még rosszabb, ha ezt nem mondják meg nekik, a tartozások pedig folyamatosan növekednek. Felelős vezetőként megpróbálom a vagyont megtartani, de ha kiderül, az előző városvezetés annyira rosszul gazdálkodott, hogy ez nem lehetséges, és nem tudunk megegyezni a hitelezőinkkel, akkor nem tehet mást a testület, mint a vagyonfelosztás mellett dönt. Decemberben nem volt közvilágítás, most a tömegközlekedés is akadozni fog vagy esetleg megszűnik, mivel az előző testület az elmúlt három év alatt 112 millió forint adósságot halmozott fel a Vértes Volánnál. A tömegközlekedés ügye egyébként november óta napirenden volt, de a fideszes többség, a többi előterjesztésemhez hasonlóan, ezt is sorozatban levette a napirendről." Tétényi Éva a "zarándoklat" előtt a Narancsnak azt is elmondta, hogy ebben a felállásban nem látja értelmét a folytatásnak. "A képlet egyszerű volt: vagy megszoksz, vagy megszöksz. Októberben egyenként megkérdeztem a Fidesz-KDNP-frakció tagjait, hogy elvállalnák-e az alpolgármesteri pozíciót, de ők azzal utasítottak vissza, hogy fél évig biztosan nem adnak maguk közül alpolgármestert. Ezután minden jog- és hatáskörömtől megfosztottak, és azonnali létszámstopot rendeltek el, hogy ne vehessek fel magam mellé új munkatársakat. A hivatali munkában most a legnagyobb problémát az okozza, hogy miután a jegyző decemberben lemondott, a mostani jegyző az üléseken nem hajlandó mellettem ülni azzal a magyarázattal, hogy a feladatát nem tudja május 31-ig ellátni. Mindössze három munkatársat vehettem fel, közülük kettőnek március végén, még a próbaidejük lejárta előtt indoklás nélkül felmondtak. Időközben Meggyes Tamás és a Fidesz-frakciót vezető Steindl Balázs feljelentett engem azzal az indokkal, hogy egy zárt ülés anyaga kikerült az internetre. Mivel előfordult, hogy távollétemben zárat cseréltek az alpolgármesteri irodán, rájöttem, ha kicserélik a zárat, úgy ahogy kivisznek, be is hozhatnak valamit, amit aztán egy perben felhasználnak ellenem. Kafka megirigyelhetné, ami itt van, a hivatal két részre oszlott, az illetékességi és hatalmi jogkörök esetlegessé váltak, teljesen skizofrén állapot, előbb-utóbb valamilyen jogsértésre hivatkozva felállítottak volna" - sorolja, miért kezdeményezte már januárban a testület feloszlatását, amit azonban a fideszesek azóta sem engedtek napirendre venni.

A polgármester több levelet is írt Orbán Viktornak a tárgyban, választ azonban, mint mondta, egyikre sem kapott. "Engem az esztergomi polgárok a város felelős vezetésére választottak és nem arra, hogy végigbohóckodjam a négy évet. Sokszor felteszik a kérdést, jó döntés volt-e az adósságrendezés, hiszen ennek következményeként a várost bünteti a 2/3-os fideszes többség. A szemükben megbocsáthatatlan bűnöm, hogy a törvényes utat választottam: törvény írja elő ugyanis, hogy annak az önkormányzatnak, amelynek 90 napon túli kifizetetlen tartozása van, egy pénzügyi gondnok vezetésével köteles adósságrendezést kérni." (Ennek értelmében a képviselő-testület az adósságrendezés ideje alatt nem dönthet önállóan a közpénzek felhasználásáról, a bíróság kirendelte pénzügyi gondnok ellenjegyzése nélkül nem történhet számlakifizetés - részletesen lásd erről: Elhúzódó búcsú, Magyar Narancs, 2010. november 4.)

Aggódók

A március 31-i testületi ülésen aztán elszakadt a cérna. Tétényi Éva polgármester az együttműködés teljes hiánya, a sajtószabadság korlátozása, a hivatalban hozzájárulása nélkül zajló politikai tisztogatás, a jegyző sorozatos távolléte, valamint az érdemi döntések elmaradása miatt "tartós akadályoztatást" jelentett be. Noha az önkormányzati törvény szerint az alpolgármester jelölése a polgármester feladata és jogköre, a Fidesz-frakció a feloszlatott, majd munkaértekezletté alakult ülésen, fél év után javaslatot tett az alpolgármester személyére. Steindl Balázs, a Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta, ők készek az együttműködésre, ezért is adnak most már - a személyében - alpolgármestert. "A Tétényi Éva által elindított csődeljárás, valamint a tartós akadályoztatás miatt júniustól megszűnik a városban a tömegközlekedés. A Fidesz-frakció mindent megtesz annak érdekében, hogy a Vértes Volán megváltoztassa döntését. Ehhez azonban szükség van testületi ülésre, amelyet a polgármester asszony egyelőre nem hajlandó összehívni. Ezért felszólítjuk Tétényi Évát, hogy kezdjen el dolgozni Esztergomért, az esztergomiakért" - nyilatkozta a frakcióvezető a helyi lapnak, hozzátéve, hogy amennyiben nem tartanak üléseket, "elkerülhetetlen lesz a vagyonfelosztás, amelynek során az esztergomiak pénzét, vagyonát, tulajdonát fogják 'elárverezni', és olyan emberek kezére juttatni jóval értéken alul, akik Tétényi Évát is támogatták több tízmillió forinttal."

Az esztergomi Fidesz-frakció (a kereszténydemokraták helyi szervezete korábban nyílt levélben határolódott el a helyi testületben többséggel rendelkező fideszesektől, mondván: "nincs Fidesz- KDNP-szövetség Esztergomban") a menet napján közleményt jelentetett meg, miszerint nem véletlen, hogy Tétényi Éva éppen április 8-át választotta a Budapestre gyaloglás időpontjául. "Ez a dátum éppen Meggyes Tamás előző polgármester házfelgyújtásának az évfordulója. Ráadásul Tétényi szimpatizánsai között ott van az az ember, akit jogerősen elítélt a bíróság a merénylet felbujtójaként (É). A pénteki meneteléshez az is hozzátartozik, hogy Tétényi Éva ezzel Esztergomot 'égeti fel', mert az önkormányzati csődtörvény kimondja, ha testület feloszlatását kezdeményezik, az azonnali vagyonfelosztást eredményez" - áll a közleményben.

Váczy-Hübschl Istvántól megtudtuk, azért szervezték a zarándoklatot erre a hétvégére, mert letelt a választásoktól számított fél év, a törvény ennyi idő után már megengedi a működésképtelen testület feloszlatását. A polgármester kirúgott, de fizetés nélkül, társadalmi segítőként továbbdolgozó sajtósa szerint hónapok óta zaklatják őt és munkatársait is, most a rendőrséghez fordultak a fenyegetések miatt. Váczyék menesztésének hallatára a polgármestert támogató civil egyesületek alapot hoztak létre, ami magánemberek befizetéseiből finanszírozza átmenetileg a Tétényi mellett maradó önkéntes segítők megélhetését. Mint mondja, a polgármester szimpatizánsainak démonizálása mindennapos, szinte minden fideszes megszólalás úgy kezdődik, hogy "a Tétényi Éva független polgármester által törvénytelenül elindított", de mindez, noha óriási lelki teher a polgármesternek, eddig semmit nem ártott a népszerűségének.

Szathmáry Tibor, a bíróság által kirendelt pénzügyi gondnok szerint az esztergomi városvezetésben tapasztalható ellenfeszülés nagyon ártalmas. A pénzügyi gondnok és banki szakértők bevonásával egy reorganizációs program készül a hitel-visszafizetés ütemezéséről - erről majd a hitelezőkkel is egyeztetnek. Az adósságrendezési bizottság tagja Meggyes Tamás is, akinek tízéves városvezetése alatt a közel 25 milliárdos tartozás felhalmozódott. A program kidolgozását április végéig kell befejezni, és június közepéig a bírósággal elfogadtatni. Szathmáry Tibor azt mondja, felhívták a városvezető figyelmét: ha mindenáron szükségesnek tartja az önfeloszlatást és új választások kiírását, ezt csak az adósságrendezési eljárás lezárása után tegye meg - amennyiben erre korábban kerülne sor, az automatikusan vagyonfelosztást vonna maga után. A vagyonfelosztás, amire ekkora város esetében még nem volt példa az elmúlt húsz évben Magyarországon, leegyszerűsítve anynyit jelent, hogy a "bankok mindent visznek", és a kis hitelezőknek nincs esélyük arra, hogy a pénzükhöz jussanak. Más megközelítésben egy esetleges vagyonfelosztással a város megszabadulna minden adósságától - e megoldást azonban a bankok vélhetően nem fogadnák el.

Az út végén

Tétényi Éva a napokban ugyan kijelentette, hogy 2011. április 18-ára rendkívüli képviselő-testületi ülést hív össze a reorganizációs terv elfogadásáért, de mindez nem változtatott azon elhatározásán, hogy a városházi áldatlan állapotnak véget vessen. A feloszlatásra tett legújabb kísérleteként április 8-án este több száz szimpatizánssal indult el a viharos szélben Esztergomból a budapesti Szent István-bazilikához, hogy az éjszakai gyaloglás után ötfős küldöttség élén átadja a petíciót Orbán Viktornak. Az esztergomiak levelét átvevő miniszterelnökségi munkatárs egyébként azt ígérte, hogy a nemzeti együttműködési nyilatkozat szellemében fognak eljárni.

Az 50 km-es gyalogút állomásain a helyiek sorfalat álltak az út mellett, frissítőkkel, szendviccsel, péksüteménnyel várták a menetet. Dorogon a város MSZP-s polgármestere üdvözölte őket, és bányászlámpát is kaptak az éjszakán át tartó útra. Budapesten csatlakoztak a menethez Kőbányáról és a XI. kerületből is, és a tömegben ott volt Schiffer András, az LMP országgyűlési frakcióvezetője is.

"Kizárt, hogy egy új választáson megint ennyi fideszes kerüljön a testületbe - mondta lapunknak a Bazilika előtt várakozó tömegben Nyíri Attila esztergomi szocialista képviselő. - 'sszel szervezési hiba csúszott be, az ellenzéki pártok és civilek összefogása csak a polgármesterség ellen szólt, ellenben minden párt és egyesület indított a saját körzetében képviselőt." A Meggyes-éra örökségét pedig így összegezte: "Élményfürdő négy és fél milliárdért, egyszerre két jegyző, perek, tanulmányok vagyonokért, telekspekulációk, a Szent István Gimnázium tanárainak botrányos elbocsátása, a csak részben használható mélygarázs - mindezt nem kértük, de mi, lakosok fogjuk megfizetni az árát."

Figyelmébe ajánljuk