Ez meglepő: Az utolsó simításokat végzik Paks 2 jóváhagyásán az Európai Bizottságban

  • - ngm -
  • 2016. október 5.

Belpol

Értesüléseink szerint az utolsó függő ügy is pozitívan dől majd el a paksi bővítés szempontjából Brüsszelben. A versenyjogi főigazgatóság három feltételt szab a projektnek.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban terjedelmes cikket közlünk arról, hogy szűk egy év alatt hogyan egyezett ki Brüsszel a paksi bővítéssel. Az egyes eljárásokról, illetve a háttérben meghúzódó politikai okokról bővebben olvashat a holnap megjelenő hetilapban.

Most azt a részt emelnénk ki cikkünkből, ami újdonságként szolgálhat: mi után ugyanis – ahogy erről Jávor Benedek blogjából értesülni lehetett – a Bizottság a tenderezés hiányát elfogadta, a Narancs úgy értesült bizottsági forrásból, hogy a versenyjogi főigazgatóság három feltételt támaszt ugyan, de nem fog belekötni az állami támogatás kérdésébe. (Illetve valamennyire beleköt, de elengedi, ha pár alkuba a magyar kormány belemegy.) A megengedő határozaton Brüsszelben értesüléseink szerint „az utolsó simításokat” végzik.

A Bizottság elvileg háromfajta eredményre juthatott ebben a versenyjogi vizsgálatban: – és innen már jöjjön cikkünk részlete – „1. megállapítják, hogy nincs állami támogatás (ez lenne a kormány álláspontja), 2. megállapítják, hogy van, és ezért blokkolják a projektet (ez lenne az ellenzők álláspontja), 3. megállapítják, hogy ugyan van állami szubvenció, de bizonyos megfontolásból és feltételek miatt ezt mégis megengedik. A versenyjogi főigazgatóság munkájára rálátó forrásunk ezt a harmadik lehetőséget valószínűsítette. »A magyar fél több módosítást hajlandó volt elfogadni.« A Bizottság három garanciát kér majd a magyar kormánytól. Egy: a piacon, tőzsdén értékesítsék a Paks 2 által termelt áramot, azt tehát nem adhatja el az MVM nagykereskedőjének. Kettő: bár a jelenlegi paksi erőmű a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által felügyelt MVM-csoportba tartozik, a Miniszterelnökség alá tartozó Paks 2 nem kerülhet ide, mert az túl nagy koncentráció volna: a kormánynak garantálnia kell a szétválasztást. (Ennek az a lényege, hogy ha Paks 2 veszteséges lenne, a hiányt ne lehessen az MVM-n belül szétteríteni.) Három: bár Paks 2 állami cég lesz, a »pénzügyi számlájára érkező bevételből nem lehet újabb fejlesztéseket végezni, csak karbantartást. Valamint feltétel lesz, hogy amennyiben az állam mégis nyújt állami támogatást Paks 2-nek a működés fenntartása érdekében, arról tájékoztatni köteles a Bizottságot. Különben az tiltott támogatásnak fog minősülni«. Ebből az következik, hogy elvi lehetőségként megmarad az állami támogatás lehetősége – csak azt be kell vallani.”

A teljes cikket a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.