„Ezt azonnal be kéne fejeznie a DK-nak!” – Interjú Gulyás Mártonnal

Belpol

Gulyás Márton szolid provokációval élt a ma délutáni a Demokratikus Koalíció (DK) által szervezett, „Az ellenállás napja” néven futó demonstráción, amelyen a jelen lévő szimpatizánsok válasza erőszak és vállalhatatlan véleménynyilvánítás volt.

Miközben a Batthyány-örökmécsesnél szervezett DK-s tüntetésen szépen sorban tartották meg a politikusok színpadi beszédeiket, a jelen lévő szimpatizánsok között egyszer csak zúgolódás tört ki. Épp Kunhalmi Ágnes (MSZP) szólt az összegyűlt tömeghez, amikor Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője, a Humán Platform aktivistája és két társa „Cigányozás helyett baloldali megoldásokat” szövegű táblát tartottak a magasba, amelyre az azonnali reakció táblarongálás és tettlegesség volt. Miután Gulyást kirángatták a tömegből, nemcsak szidalmazták, de pitiáner módon még egy égő cigarettacsikket is a hátizsákjába dobott a demokraták egyike.

Az állampolgári ellenvéleményét megfogalmazó Gulyás Mártont kérdeztük.

false

 

Fotó: Németh Dániel


magyarnarancs.hu: Miért választottátok a véleménynyilvánítás ezen formáját?

Gulyás Márton: Azért tettünk így, mert nem értünk egyet azzal, hogy a DK és az MSZP tartalmi politikai megoldások helyett etnicista kártyát játszik ki annak érdekében, hogy szavazatot maximalizáljon. Amióta Pásztor Albertet jelölték Miskolcon polgármesternek, egyszer sem beszéltek arról, hogy milyen indokok szóltak mellette, pusztán a vállalhatatlan mondatait próbálták meg demokrata színben feltüntetni. Ezzel nem értünk egyet, nagyon veszélyes ez a fajta politizálás, amit a kormányoldal és a Jobbik is folytat. Nagyon veszélyes, ha egyébként magukat baloldalinak mondott pártok is rálépnek erre az útra, és úgy gondolják, hogy ezzel a retorikával tudnak hatni a szavazókra.

magyarnarancs.hu: Számítottatok ilyen módú ellenreakcióra?

GM: Nyilván erre az ember nem számít így, ilyen értelemben. Azt gondoltam, hogy az eddigi nyilatkozataik alapján ezzel az üzenettel nem értenek egyet a DK-sok, mert ha egyetértettek volna, akkor nem folytatták volna azt a kommunikációt, amit az elmúlt egy hétben sajtókampány formájában tettek. Ez egy általuk szervezett rendezvény volt, joguk volt minket onnan kivezetni… Az, hogy ez így történt, az egy szerencsétlen helyzet. Nem szeretnék sokkal többet erről mondani. Sokkal fontosabb az, hogy a DK és az MSZP ne folytassa ezt a politizálást, mert ha így haladunk, 5–10 éven belül egyesek és mások lángokba fogják borítani az országot.

magyarnarancs.hu: Az események után beszéltél Eörsi Mátyással. Mit mondott?

GM: Eörsi Mátyás kérte, hogy menjek hátra a backstage-be, ezt megtettem, és ott lezajlott köztünk egy rövid beszélgetés, amiben ő bocsánatot kért a szóhasználatáért, amikor is statisztikai romabűnözésről beszélt, de tartalmilag nem határolódott el sem Pásztor Alberttől, sem attól a politikától, amit a DK ezzel kapcsolatban Pásztor jelölése óta folytat. Igazából érdemben nem kezelte ezt a dolgot, ami problémás, sőt továbbmegyek, szégyenletes. Ezt azonnal be kéne fejeznie mind a DK-nak, mind az MSZP-nek, érdemi, baloldali megoldásokkal előállni, adott esetben Miskolcon vagy máshol a helyi társadalmi feszültségek enyhítése érdekében, mert az, amit ők Pásztor Alberttől remélnek, az nem a társadalmi krízis enyhítését fogja eredményezni, hanem azok továbbéleződését és a rasszista, etnicista gondolkodás erősítését.

magyarnarancs.hu: Mit gondolsz, milyen hatása lehet a provokációtoknak?

GM: Azt remélem, hogy ezt nem hagyhatják figyelmen kívül, nyilvánvalóan egy rendezvényre ilyen módon odamenni bizonyos fokú illetlenség, ezt elismerem, de ilyen fokú illetlenségre szükség van akkor, ha egy láthatóan nem rasszista, nem etnicista párt elindul egy olyan veszélyes irányba, ami eddig Magyarországon a szélsőjobboldali pártokat és különböző csatolmányaikat jellemezte. Ha ők ezt megteszik, akkor ilyen illetlenségekre egyszerűen szükség van, az állampolgároknak jelzést kell adniuk, adott esetben ilyen jellegűeket is. A jelölés bejelentése óta eltelt körülbelül másfél hét alatt a DK vezetősége, Eörsi Mátyás és Gyurcsány Ferenc szintén kiállt Pásztor Albert mellett, sőt erősítették azt a retorikát, amit Pásztor is használt. Ezek után azt gondolom, hogy jogos volt kimenni erre a rendezvényre, élni ezzel az erőszakmentes provokációval, még ha alapesetben jó lenne, ha nem kellene ilyen eszközökkel élni, de ha a helyzet megkívánja, akkor határozottabban kell fellépni annak érdekében, hogy ne erősödjön az ilyen jellegű – etnicista és rasszista – politizálás Magyarországon. Ez életbevágóan fontos.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?