Fidelitas: Botrányok a szervezetben, gyanús ügyletek a környékén

  • narancs.hu
  • 2016. május 19.

Belpol

A szervezett tagok nemcsak a Fidesz által kijelölt ellenzéki politikusokat, hanem olykor egymást is aprítják. A Fidelitas néhány volt tisztségviselője úgy szórja az uniós forrásokat, hogy arra már Brüsszel is felfigyelt.

A fideszesek vagy nem tudják, vagy nem is érdekli őket, hogy kik ténykednek a párt politikuskeltetőjében, amely Rogán Antal és Szijjártó Péter óta nem tudott kibocsátani meghatározó arcokat. Megkérdeztük majdnem az összes fideszes képviselőt, mit gondolnak a Fidelitasról, ám töredékük válaszolt, és ők is többnyire udvarias semmitmondással reagáltak, vagy – mint például L. Simon László és Bencsik János – egyenesen megmondta, hogy nincs rálátása az ifjúsági szervezet működésére. Föltűnő viszont, hogy a válaszolók egyike sem említett olyan fidelitasost, akit tehetséges politikuspalántának tartana.

Van viszont rakás botrány az ifjak körül. Cikkünk a már megismert, nemegyszer a kabaré és/vagy a jó ízlés határát súroló esetek („provokátorfigyelő”, verekedés a wellness-disznóvágáson, lájkgyűjtés egy kisgyerek súlyos betegségét kihasználva) mellett a Fidelitas környéke felé bőséggel áradó HUF-okat is számba veszi. Például pro forma nem a Fidelitas égisze alatt működik, de a Fidesz ifjúsági szervezetének több korábbi vezetője is asszisztált a kormány által még az előző ciklusban létrehozott Új Nemzedék Központ (ÚNK) körüli botrányokhoz. Ezekre először 3,3 milliárd forintnyi uniós forrást – a pályázatot Mihalovics Péter volt Fidelitas-alelnök tervezte meg – kapott az ÚNK, és olyan jól tudtak gazdálkodni, hogy jutott 310 millió forint a volt fidelitasos Kuna Tibor cégének, a Young and Partners Kommunikációs és Tanácsadó Kft.-nek, vagy 8,1 millió forint a Fidesz-frakció jogi szakértőjének. A látványos pénzszórás miatt előbb az Emberi Erőforrások Minisztériuma, majd az Állami Számvevőszék is kénytelen volt vizsgálatot indítani. A gyanús ügyletekre uniós szinten is felfigyeltek, ám mindezek ellenére újabb támogatások landoltak az ÚNK-nál az 5 milliárd forintos összértékű Komplex ifjúsági fejlesztések – új nemzedék újratöltve című, uniós forrásból finanszírozott programból. Többek között nettó 24,8 milliós megbízást kötöttek rendezvényszervezésre azzal a Humán Telex Kft.-vel, amelynek egyik tulajdonosa Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója.

További részleteket a legfrissebb Magyar Narancsban olvashatnak.

Figyelmébe ajánljuk