Fideszes polgármester biztatta apja megpofozására az aktivistát

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2013. jan. 21., 16:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

„A kedves fiatalember neveltségében óriási hiányosságok mutatkoznak” – elmondása szerint így értette kijelentését az a fideszes polgármester, aki az Educatio szakkiállításon tiltakozó fiatal aktivistának azt javasolta, pofozza fel saját apját azért, mert az nem nevelte meg őt rendesen.

Mint azóta kiderült, Pintér Bertalan, Nógrádsáp fideszes polgármestere biztatta édesapja megütésére azt a hallgatói aktivistát, aki több társával együtt az Educatio szakkiállításon szervezett köznevelési konferencián szólalt fel a kormány oktatási politikáját kritizálva. A tanácskozáson először Balog Zoltán miniszter előadását zavarta meg a Hallgatói Hálózat egyik aktivistája, majd Hoffmann Rózsa prezentációját követően szólalt fel több fiatal.


Fotó: nogradsap.hu

„Már az is kiverte a biztosítékot, amikor Balog Zoltán miniszter előadását is megzavarták, de azt, amit Hoffmann Rózsával műveltek, nem hagyhattam szó nélkül” – reagált a magyarnarancs.hu megkeresésére Pintér Bertalan, Nógrádsáp polgármestere, aki nem mellesleg kémiatanár. A fideszes településvezető a hvg.hu videójának tanúsága szerint a konferencián egyebek közt azt mondta a Hoffmann Rózsa előadását követő aktivista megmozdulás egyik résztvevőjének: „Te pedig szerintem hazamehetnél édesapádnak lecsavarni két nagy fülest, hogy nem nevelt meg.”

Pintér úgy véli, a diákok nem voltak elég tájékozottak, és szerinte elfogadhatatlan, hogy még tiszteletlenül is viselkedtek. „Egy oktatási államtitkárt nem lehet letehénszarozni (az egyik aktivista Hoffmann felé fordulva azt mondta: bullshit – ez az angolszász szlengben valójában azt jelenti, hogy ami elhangzott: lódítás, baromság – a szerk.), mindezt nem hagyhattam szó nélkül, különösen úgy, hogy egy hölgyről van szó” – hangsúlyozta, majd hozzátette: utólag úgy véli, szerencsétlenül fogalmazott, amikor arra szólította fel az egyik fiatalt, hogy menjen haza, és adjon az édesapjának egy pofont azért, mert az nem nevelte meg rendesen. Pintér Bertalan elmondása szerint ezt úgy értette, hogy „a kedves fiatalember neveltségében óriási hiányosságok mutatkoznak”. „Helyreigazítani mentem ki a fiatalokat, jó szándékkal közeledtem. Azzal, hogy tanuljanak tiszteletet” – mesélte.

Zene
Hoffmann Rózsa előadását követően az aktivisták felszólalásaikban kifogásolták az oktatási reform több pontját is. A polgármester szerint a diákok többször tévedtek, például akkor, amikor a tankötelezettség korhatárának lecsökkentését kritizálták. Pintér Bertalan úgy véli: a korhatár leszállítása 16 évre azért indokolt, mert vannak olyan családok, amelyek szándékosan nem akarják iskolába járatni a gyermekeiket. Őket nem kell azzal büntetni, hogy ezért bírságokat szab ki rájuk az adott hatóság. Mint ahogy nem lehet senkit munkára kényszeríteni, a diákokat sem fogják ezek a szülők az iskolába járásra utasítani – érvelt. Az aktivisták által szintén említett forráskivonásokról pedig azt mondta a nógrádi települést már 1990 óta vezető polgármester, hogy látszólag tényleg kevesebb állami pénz juthat a közoktatásra, de az uniós források bővülnek. Szerinte ezt is rosszul látták a konferencián felszólaló diákok.

Pintér Bertalan álláspontja szerint a fiataloknak a tanácskozást követő sajtótájékoztatón kellett volna felszólalniuk. Megjegyzésünkre, miszerint ott csupán egy kérdést tehettek fel, annyit mondott: egy kérdést is meg lehet fogalmazni úgy, hogy az akár több témakört is érintsen.

A pénteki esetet követően – elmondása szerint – számos olyan e-mailt kap ismeretlen emberektől, amelyben elmarasztalják őt. Ezek között olyan is akad, amelyben fasisztának nevezik, de azt is számon kérik rajta, hogy tanárként miként is mondhatta a vele vitatkozó fiatalnak, hogy adjon az édesapjának egy pofont.

Egyébként nem csak Pintér Bertalan vitázott a Hallgatói Hálózat aktivistáival, a hir.24 információi szerint a kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője volt az, aki szerint azért sem kellett volna szólnia az egyik fiatalnak, mert ő még éretlen, és nem tett le annyit az asztalra. „Úgyhogy tanuljál, és legyél jó az országnak!” – állt Hoffmann Rózsa mellé Szalayné Mónus Ildikó.

Az igazi arculcsapás – dal született a Hoffmant védők szövegeiből

A Hoffmann Rózsa előadását követő vitát Hó Márton (a Narancs könnyűzenei szekciójának egykori szerzője) énekes-dalszerző megzenésítette. A dalban szó szerint énekli mindazt, amit az államtitkár védelmezői – köztük Pintér Bertalan polgármester – mondtak a Hallgatói Hálózat aktivistáinak. A Figyelj, öcsi! című videót hétfő délutánig már több mint 28 ezren látták.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2013. jan. 21., 16:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  dollár
  2013. január 26., szombat 11:29
  Vadász Gábor:ahogy mondod.
  "Bullshit" mint tehénszar...D.
  Legalább bikaszart mondott volna.
  Remélem, nem rettentek meg tőle a diákok.
 2. 8
  Varga József
  2013. január 23., szerda 12:29
  Tisztelt Pintér Úr!/?/
  A mostani köztársasági elnök/Szájzár Jani/ az akkor regnáló miniszterelnököt/Medgyesi Péter/ a szószéken beszéde közben úgy aposztrofálta" egy rakás szerencsétlenség". Ennek ellenére a beiktatásán tavaly Medgyesi elment és gratulált. Pedig nem bigott keresztény, mert megdobták kővel és kenyérrel viszonozta. Amit ön művelt az igazi alpári kispolgári-nacionalista/fideszes/ megoldás, nem gondolja?
 3. 7
  Gordiusz
  2013. január 23., szerda 09:24
  Nagy piros pont a Magyar Narancsnak, hogy ezt kiderítette! Én azóta is kutattam, hogy ki ez az ember áttúrtam a napi és hetilapokat a hírgyűjtőportálokon (hírkereső, hirklikk.hu), mert ott általában fel lehet lelni az infót, de sehol sem találtam.
  Amúgy én először azt hittem, hogy nyelvbotlás, és azt akarja mondani, hogy az apja pofozza meg a gyereket, de a mondat második feléből kiderül, hogy nem, így értette ő pontosan.
  Nem tudok mást mondani: ez a mai magyar konzervatív, jobboldali, kormánypárti agresszív stílus, ami egy pillanat alatt a felszínre tört. Soha többet ilyet!
 4. 6
  Vadász Gábor
  2013. január 22., kedd 14:12
  A feltétel nélküli engedelmességet megvalósító pártkatonák képtelenek felfogni akkora arcátlanságot, hogy valakinek más lehet bármiről is a véleménye, mint neki és a vezérének.
  Ilyen "pedagógusokra" vannak bízva a fiataljaink, ilyen polgármesterekre a településeink, akik az apjuk megpofozására buzdítják az ifjakat, mert nem nevelték a srácokat önálló gondolkodásra képtelen, sunyi, alázatos robotokká!
 5. 5
  Veszelovszky László
  2013. január 22., kedd 03:24
  Azért, mert valakit Pintérnek hívnak, senkit nem jogosít fel, hogy ekkora bunkó legyen!
  Szégyen a falura is! Tessék mondani, a faluban ez a nevelési elv? Hurrá!
 6. 4
  Gaschitz István
  2013. január 21., hétfő 20:06
  A tiszteletet egyébként ki kell vívni, nem jár a ranggal automatikusan. Mondjuk olyannal, hogy a tanár úr a 20 év körüli fiatalembert nem tegezi le. Bár a stílus maga az ember.
 7. 3
  Playmen44
  2013. január 21., hétfő 17:51
  Pintér úr!

  Őn is verte az apját? Vagy magától vált ekkora bunkóvá? A gyerek igazat mondott és inkább meg kellett volna védenie valamelyik felnőttnek, nem ilyen tahó módjára neki esni... Szégyelje magát!
 8. 2
  Prinz Dániel
  2013. január 21., hétfő 16:32
  Engem is megkerdezhettetek volna a neveltetesemrol :-)
 9. 1
  2013. január 21., hétfő 16:29
  Ehhez nincs mit hozzá tenni.Ez a FIDESZ!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra