Focimeccs szünetében beszélt Orbán Viktor a Simicskával való konfliktusáról

  • narancs.hu
  • 2014. szeptember 3.

Belpol

Elmérgesedett a viszony a kormányfő és a Fidesz első számú gazdasági háttérembere között. Megvizsgáltuk, mi vezetett idáig, és milyen következményei lehetnek a szembenállásnak. Ízelítő a holnap megjelenő Narancsból.

Befolyásos üzletemberek körében köztudomású, hogy Orbán Viktor a lelátón sosem politizál. A kormányfő évről évre kevesebb hozzáértő véleményét kéri ki politikai kérdésekben, meccs közben viszont még a legközelebbi embe­rei sem zaklatják közügyekkel. Aki a székesfehérvári vagy felcsúti VIP-páholyban a közelébe kerül, jobban teszi, ha fociról kérdezi őt, különben nem jut messzire. Ezért is okozott meglepetést, amikor az egyik szezon eleji mérkőzés szünetében Orbán mégis engedett az őt körülvevők kíváncsiságának. Az elmúlt hónapok eseményei olyannyira felkavarták a kormányfő környezetét, hogy egy szűk kör előtt néhány mondatban kénytelen volt kitérni súlyosbodó konfliktusára Simicska Lajossal. Az elmondások szerint a miniszterelnök bagatel­lizálni igyekezett a konfliktus je­lentőségét.

(...)

A miniszterelnök azért sem hagyhatja teljesen szó nélkül a közelmúlt fejleményeit, mert e feszültség több mint puszta kremlinológiai érdekesség. Orbán és Simicska viszonya nagyban meghatározta az elmúlt négy évben lefolytatott közbeszerzések, fejlesztések és a politika kedvezményezettjeinek sorsát, a Radóc utcai Mahir-székház jóváhagyása nélkül szinte egyetlen jelentős kormányzati és önkormányzati beruházás sem kaphatott szabad utat.

Rényi Pál Dániel cikkét az Orbán–Simicska-háborúról a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.