Folytatólagosan hazudott a Ripost Juhász Péterről

  • narancs.hu
  • 2022. április 20.

Belpol

A bíróság szerint egy szó sem volt igaz abból, amit a kormányközeli bulvárlap állított a politikusról.

Kedden tette közzé közösségi oldalán Juhász Péter, korábbi V. kerületi önkormányzati képviselő, politikai aktivista, hogy a személyiségi jogi pert „a Ripost nevű szennylappal szemben”. A lap több alkalommal is írt arról, hogy Juhász bántalmazza, fizikai szabadságában korlátozza, valamint tudatmódosító anyagokkal befolyásolja gyermekei édesanyját.

 

„Szennylapok, amiket a Fidesz tart fenn, pénzel, mozgat. Nem újság, ezért nem híreket közöl, hanem undorító mocskot. Nem törődve azzal, hogy ártatlan emberek, nők és gyerekek életét teszi tönkre” – fogalmaz Juhász. Hozzátéve, hogy mindehhez ugyanakkor emberek is kellenek, akik nem bújhatnak el a lap brandje mögé. „És bizony azokról az emberekről is azt gondolom, hogy a legmocskosabb erkölcsi nullák, akik ott dolgoznak, vagy részt vesznek egy ilyen kampányban” – írja a korábbi politikus.

Juhász ugyanakkor arról is ír, hogy bár fontos ez az ítélet is, teljes rehabilitációt aligha jelenthet:

„A másodfukú ítéletig el fog telni 5-6 év a lejárató kampány óta. Nem sok jóvátételt jelent a pénz egy ilyen helyzetben, ahogy az sem, hogy ennyi idő után közlik a helyreigazítást - ha közlik. Mert - velem szemben legalábbis - többször nem közölték az ilyet, mint igen.

Vagy te Láttad a TV2 tények adásában 18 alkalommal (vagy akár egyszer is) leadni, hogy hazudtak, és nem dolgozom Portiknak (akit nem is ismertem)? Pedig volt ilyen ítélet is.”

A 444 elérte Tóth Balázst, a Helsinki Bizottság jogászát, Juhász Péter ügyvédjét, aki a lapnak elmondta, az egyetlen kérés, aminek nem adott helyt a bíróság, a cikkek törlése volt, de ezen túl nyilvános elégtételt és 3 millió forint sérelemdíj megfizetését kérte az alperestől az ítélet, miután megállapította az összes közölt tartalom valótlanságát.

Ahogy a 444 cikke írja: a kártérítés megfizetése mellett a Bíróság arra is kötelezte a Ripostot, hogy „a megjelölt cikkekbe ágyazva, azok címe alatt, azok elérhetőségének idejére, de legalább 30 napig, a cikk-címmel azonos betűmérettel, betűszínnel és betűtípussal írt közleményében «Bocsánatkérés Juhász Péterre vonatkozó valótlanságok miatt» címmel kérjen bocsánatot a Felperestől, amiatt, hogy cikkeiben valótlanul állította és híresztelte, hogy Juhász Péter hozzátartozóját bántalmazta, megverte, egy lakásba zárta és begyógyszerezte és ezzel megsértette jóhírnévhez és magánélet tiszteletben tartásához való jogát.” A bíróság helyt adott továbbá annak a kérésnek is, hogy a Ripost honlapján 15 napon belül reggel 8 és 10 óra között tegye közzé a jogerős ítélet rendelkező részét azzal együtt, hogy valótlan tények alapján állították be erőszakosnak Juhászt.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk