Így gazdagodik Orbán saját lábon álló veje

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. ápr. 15., 11:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Már a fél országot Tiborcz István világítja, s szépen alakulnak egyéb vállalkozásai is. Holnapi nyomtatott kiadásunk Keszthelyen viselt dolgait tárja fel. Részlet.

A 2014. június 6-án bejegyzett, 3 milliós törzstőkével alapított Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. egyik alapítója a PBE Energiamenedzsment Kft., amely Tiborcz István egyik üzlettársa, Hamar Endre cége volt. E vállalkozásnak az Opten céginformációs rendszere alapján egyik ügyvezetője ugyanaz a Péter Zsolt lett, aki a szintén Tiborcz-érdekeltségű Elios Innovatív Zrt.-ben is tulajdonos. Mára Tiborcz egyszemélyes cége, a Green Investments Kft. megvásárolta a PBE-t, és helyet is cseréltek a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-ben, amelybe – láss csodát – a keszthelyi kikötő megvétele előtt éppen egy hónappal, Tiborcz érdekeltségei mellett öt másik tulajdonos vásárolta be magát.

false

 

Fotó: Németh Dániel


A Nyugati-medence Kft. másik ügyvezetője, Lukács Krisztián a Phoenix Charter Kft.-n keresztül tulajdonosként is részt vesz a vállalkozásban. Lukács Krisztiánról az Átlátszó gyűjtése alapján annyit tudni, hogy a közbeszerzési piacon meghatározó szereplőként emlegetett Provital Zrt. egyik alapítója. A Provital számos vidéki, fideszes vezetésű önkormányzattal szerződött az elmúlt években (Zalaegerszeg, Mór, Kaposvár, Szolnok), de ez a cég írta az FTC-stadion közbeszerzési dokumentációját is. A társaság árbevétele 2009-ben – egy hónapos működése alatt – 23 millió forint volt; ez 2010-ben, a kormányváltás évében 340 millióra ugrott, és 2013-ban már 1,2 milliárd forintra nőtt. A hvg.hu 2012 májusában írt arról, hogy a cégnél helyszíni ellenőrzést tartott az OLAF, az Európai Bizottság Csalás Elleni Hivatala, majd két évvel később, 2014 végén ismét arról jelent meg cikk – ezúttal az atv.hu-n –, hogy a társasággal kapcsolatos információkat kértek az OLAF munkatársai. Lukács Krisztián 2013 áprilisában kilépett a Provitalból, amelynek többségi tulajdonosa jelenleg Antal Kadosa, aki tavaly májusban a Magyar Judo Szövetség elnöki posztjára pályázott. Támogatói között van Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató és Bánki Erik, a Fidesz EP-képviselője is. (Céges mentorai között találjuk a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, a Duna Aszfaltot vagy a felcsúti polgármester cégét, a Mészáros és Mészáros Kft.-t.) Bánki Erik több éven át tulajdonostársa volt az Aqua Holding Kft.-nek a termálfürdő-beruházásokat sorra nyerő, az Aquaplus Kft.-t jegyző György Zoltánnak; utóbbi szintén tulajdonrészt szerzett a keszthelyi kikötőcégben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. ápr. 15., 11:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4 yoyo
  yoyo
  2015. április 15., szerda 20:54
  Hat ja, minden mindennel összefügg... Ráhel, ez a bestia, gyanús SMS-eket őrzött kisokos telefonjaban, az ifjú férjjelölt pedig elérkezettnek látta az időt, hogy ráálljon valakinek a saját lábára.
 2. 3 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2015. április 15., szerda 20:13
  yoyo, csak nem azt akarod mondani, hogy ez a LED-huszár fújta meg Orbán Ráhel lakodalmán a mobilt?
 3. 2 Cyrano
  Cyrano
  2015. április 15., szerda 16:35
  yoyo, legyünk őszinték, van abban valami báj, hogy ez a figura fogja telerakni lámpavassal az országot...:D
 4. 1 yoyo
  yoyo
  2015. április 15., szerda 16:19
  tudom, nem elegáns dolog valakit a külseje alapján megítélni, de ez a csávó már szemre akkora gyík sutyerák, hogy egy aluljárós használt (illetve lopott) mobiltelefon standot se bíznék rá.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A közvélemény-kutató a választásokról
Interjú Závecz Tiborral
Riport
Diáktüntetők Orbán ellen
Mit tehet az egyes polgár?
Schein Gábor írása
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra