Így gazdagodik Orbán saját lábon álló veje

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. ápr. 15., 11:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Már a fél országot Tiborcz István világítja, s szépen alakulnak egyéb vállalkozásai is. Holnapi nyomtatott kiadásunk Keszthelyen viselt dolgait tárja fel. Részlet.

A 2014. június 6-án bejegyzett, 3 milliós törzstőkével alapított Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. egyik alapítója a PBE Energiamenedzsment Kft., amely Tiborcz István egyik üzlettársa, Hamar Endre cége volt. E vállalkozásnak az Opten céginformációs rendszere alapján egyik ügyvezetője ugyanaz a Péter Zsolt lett, aki a szintén Tiborcz-érdekeltségű Elios Innovatív Zrt.-ben is tulajdonos. Mára Tiborcz egyszemélyes cége, a Green Investments Kft. megvásárolta a PBE-t, és helyet is cseréltek a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-ben, amelybe – láss csodát – a keszthelyi kikötő megvétele előtt éppen egy hónappal, Tiborcz érdekeltségei mellett öt másik tulajdonos vásárolta be magát.

false

 

Fotó: Németh Dániel


A Nyugati-medence Kft. másik ügyvezetője, Lukács Krisztián a Phoenix Charter Kft.-n keresztül tulajdonosként is részt vesz a vállalkozásban. Lukács Krisztiánról az Átlátszó gyűjtése alapján annyit tudni, hogy a közbeszerzési piacon meghatározó szereplőként emlegetett Provital Zrt. egyik alapítója. A Provital számos vidéki, fideszes vezetésű önkormányzattal szerződött az elmúlt években (Zalaegerszeg, Mór, Kaposvár, Szolnok), de ez a cég írta az FTC-stadion közbeszerzési dokumentációját is. A társaság árbevétele 2009-ben – egy hónapos működése alatt – 23 millió forint volt; ez 2010-ben, a kormányváltás évében 340 millióra ugrott, és 2013-ban már 1,2 milliárd forintra nőtt. A hvg.hu 2012 májusában írt arról, hogy a cégnél helyszíni ellenőrzést tartott az OLAF, az Európai Bizottság Csalás Elleni Hivatala, majd két évvel később, 2014 végén ismét arról jelent meg cikk – ezúttal az atv.hu-n –, hogy a társasággal kapcsolatos információkat kértek az OLAF munkatársai. Lukács Krisztián 2013 áprilisában kilépett a Provitalból, amelynek többségi tulajdonosa jelenleg Antal Kadosa, aki tavaly májusban a Magyar Judo Szövetség elnöki posztjára pályázott. Támogatói között van Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató és Bánki Erik, a Fidesz EP-képviselője is. (Céges mentorai között találjuk a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát, a Duna Aszfaltot vagy a felcsúti polgármester cégét, a Mészáros és Mészáros Kft.-t.) Bánki Erik több éven át tulajdonostársa volt az Aqua Holding Kft.-nek a termálfürdő-beruházásokat sorra nyerő, az Aquaplus Kft.-t jegyző György Zoltánnak; utóbbi szintén tulajdonrészt szerzett a keszthelyi kikötőcégben.

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. ápr. 15., 11:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  yoyo
  2015. április 15., szerda 20:54
  Hat ja, minden mindennel összefügg... Ráhel, ez a bestia, gyanús SMS-eket őrzött kisokos telefonjaban, az ifjú férjjelölt pedig elérkezettnek látta az időt, hogy ráálljon valakinek a saját lábára.
 2. 3
  tiszapolgári
  2015. április 15., szerda 20:13
  yoyo, csak nem azt akarod mondani, hogy ez a LED-huszár fújta meg Orbán Ráhel lakodalmán a mobilt?
 3. 2
  Cyrano
  2015. április 15., szerda 16:35
  yoyo, legyünk őszinték, van abban valami báj, hogy ez a figura fogja telerakni lámpavassal az országot...:D
 4. 1
  yoyo
  2015. április 15., szerda 16:19
  tudom, nem elegáns dolog valakit a külseje alapján megítélni, de ez a csávó már szemre akkora gyík sutyerák, hogy egy aluljárós használt (illetve lopott) mobiltelefon standot se bíznék rá.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország