Gyurcsány az ellenzéki összefogásról: „türelmünk van, de az idő elfogyott”

  • narancs.hu
  • 2017. március 4.

Belpol

A DK elnöke nem szólt vissza keményen Botkának, a Momentumnak meg egyenesen örül. Külön listát, de közös jelölteket akar.

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy a jövő évi parlamenti választáson minden egyéni választókerületben csak egy baloldali jelöltet állítsanak – olvasható az MTI tudósításában.

A párt elnöke a DK szombati tisztújító kongresszusán úgy fogalmazott: megértették, hogy Botka László vezetésével az MSZP önálló pártlistán fog indulni. Emellett viszont „lehet, hogy sok a zászló, de egy tábor”, ezért egy egyéni jelöltnek kell indulnia minden választókerületben – mondta Gyurcsány Ferenc. A tényeket tudomásul veszik, nincs harag, nincs sértődöttség vagy féltékenység. Hozzátette, neki viszont az is a felelőssége, hogy képviselje azt a félmillió embert, aki hisz abban, amiről a DK beszél, és erről a felelősségről nem mond le.

Keblére ölelné az egész világot

Keblére ölelné az egész világot

Fotó: MTI

Arra kell törekedni, hogy a kormány érezze, vele szemben egy olyan jól szervezett demokratikus sokaság áll, amelyik megmutatja az egység erejét, de a maga színes belső világát is – közölte Gyurcsány Ferenc, aki beszédében a jövő évi választást sorsfordítónak nevezte, aminek az a tétje, hogy romlásból virágzásba fordítsák Magyarországot.

Romlás van ott, „ahol a többségnek kuss a neve”, ahol a hatalmon lévők legfontosabb jellemzője, hogy törvényesen lopnak, ahol százezrek és milliók úgy érezhetik, hogy nem részei a hazának – sorolta. Romlás van ott, ahol gyerekek százezrei éheznek, az állam saját törvényeivel kényszerít embereket, hogy a minimálbérnél kevesebbért gürcöljenek, ahol a miniszterelnök „butaságból, cinizmusból és talán történelmi tudatlanságból” etnikai homogenitásról beszél. Romlás van ott, ahol egy vidéki városban nem választanak meg egy jó nevű színházigazgatót, mert a hatalomnak nem tetszik, ahol a hatalom a legfontosabb kérdésekben nem meri megkérdezni polgárai véleményét, és ha ez ellen a polgárok fellázadnak, a hatalom elmenekül – jelentette ki.

Fontos, hogy az ország lakóit ne válassza el áthághatatlan szakadék – folytatta beszédét Gyurcsány Ferenc. Az erőszakkal tett egyenlőség viszont szolgasághoz vezet. A kormányzatról azt mondta, hogy „ellopták az országunkat, lopják mind a mai napig, szerintem gyalázat, ami történik”. Hangsúlyozta, nem akarja, hogy valakik úgy gondolják, hogy „mi alattunk boszorkányüldözés lesz. Mi nem boszorkányokat üldözünk, hanem tolvajokat, ez a különbség”.

A DK álláspontja nem változott, mert a demokraták között van különbség és vita, de közös történelmi felelősségük, hogy „visszabillentsük a történelmi időt a maga helyére” – emelte ki. Ehhez képest az lenne a fő vita tárgya, hogy melyikük mit tett 2002-ben vagy 2007-ben, melyikük családját hogyan gyalázták meg korábban – kérdezte a pártelnök. A DK az együttműködés pártján áll, „türelmünk van, de az idő elfogyott” – összegzett.

Gyurcsány Ferenc arra is kitért, hogy örül a Momentum Mozgalom megjelenésének és sikerének. Hozzátette, hogy ez a kihívás nem árt a demokratikus ellenzéknek, mert lehet, hogy őket is jobb munkára fogja ösztönözni. A népszavazási kezdeményezés megmutatta, hogy mi az az eszköz, amivel a hatalmat két választás között is meghátrálásra lehet kényszeríteni – folytatta, egyúttal azt javasolta mindenkinek, hogy helyben és országosan is „bombázzák” a hatalmat népi kezdeményezésekkel.

Az MTI tudósítása egy emlékezetes félrefogalmazással zárul. Alighanem azt akarták írni, hogy Gyurcsányt újraválasztották a DK elnökének, de helyette ez sikerült:

„A párt korábban már közölte, hogy Gyurcsány Ferencet újraválasztották miniszterelnökké, szombat délután viszont a további tisztviselőket is megválasztják a Millenárison tartott rendezvényen.”

Figyelmébe ajánljuk