„Ha Orbánnak nem tetszik az EU, akkor ki lehet lépni”

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. jan. 14., 16:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egyre többeknek lesz elegük abból, hogy a magyar kormány csak tartja a markát, híznak az oligarchái, de közben semmilyen együttműködésre nem hajlandó. Erre mind ráfizethetünk.

Az Európai Bizottság korábbi alelnöke, Viviane Reding már tavaly szeptemberben azt követelte, hogy az Európai Néppárt – amelynek Reding és Orbán is tagja – zárja ki soraiból a Fideszt. Most azt írja a Die Weltben közölt cikkében – amelyet a 168 Óra szemlézett –, hogy áldatlan szövetség formálódik az uszító Orbán Viktor és Kaczyński között, akik a szlovák és a cseh kormánnyal együtt az unió alapjait igyekeznek kikezdeni. Ezek a kormányok haszonelvű módon csak arra hivatkoznak, ami nekik közvetlenül előnyös. Ezt az önzést azután nacionalista lármával hirdetik. Reding rámutat, hogy akinek nem fontos az emberi méltóság, a szabadság, egyenlőség és testvériség, annak érdemes elgondolkodnia azon, hogy valóban Európához akar-e tartozni. Ha úgy dönt, hogy megy, senki sem fogja marasztalni. Európának csapatjátékosok kellenek, és nem kerékkötők. (A további részleteket lásd itt!)

Reding (balra) a magyar parlamentben, 2011-ben

Reding (balra) a magyar parlamentben, 2011-ben

Fotó: MTI

Reding befolyásos politikus, de már nem tartozik az EU vezetői közé. A baj az, hogy nem csak ő gondolkodik így. Decemberi interjúnkban Jávor Benedek EP-képviselő magyarázta el részletesen és meggyőzően azt a folyamatot, amely akár Magyarország unióból való kirekesztéséhez is vezethet. Ezt idézzük most, a teljes interjút itt olvashatják.

„A nagy veszély az, hogy erősödnek az európai integráció szétesése felé mutató folyamatok. A magállamokban egyre szélesebb körben alakul ki az a meggyőződés társadalmi, politikai, de akár kormányzati szinten is, hogy az új perifériaországok kihasználják az uniós intézményrendszert. A kelet-közép-európai országok csak addig ragaszkodnak az európai szolidaritáshoz, amíg az a pénzek lehívásáról szól, amíg lehetőség van arra, hogy a német és holland adófizetők pénzét eljuttassák a helyi oligarcháikhoz. Ám ha a szolidaritás számukra kényelmetlen vagy politikailag nem kívánatos lépéseket igényelne, azonnal felmondják az együttműködést. Nem pusztán morális kételyről van szó; az európai döntéshozók azzal néznek szembe, hogy a tervezett integrációs lépéseik rendre elbuknak a kelet-európai tagállamok ellenállásán – és ebben Magyarország az élen jár. Amit a magyar kormány a menekültügyben képvisel, az elsősorban nem azért kellemetlen, mert Magyarország mást mond, mint amit Brüsszel. De az unió vezetői azt látják: míg ők a közös megoldást keresik, addig a végrehajtást néhány tagállam megakadályozza – erre tökéletes példa a kvótarendszer bíróság előtti megtámadása. Hosszú távon ez ahhoz a meggyőződéshez vezethet, hogy Európát nem lehet egységesen továbbvinni az integráció útján, mert néhány tagállam e folyamatot aktívan gátolja. Innen már csak egy lépés, hogy kialakuljon egy olyan általános nézet, hogy akkor el kell engedni ezeket az országokat, járják a saját útjukat. Ez nem az unióból kizárást jelenti, hanem a kétsebességes Európa létrejöttét, ahol a magországok egyre jobban elmélyítik az integrációt, a periférián lévők viszont nagyobb szabadságot kapnak akár a jelenlegi keretek lazítására is – csak ne akadályozzák a többieket a haladásban.

false

 

Fotó: MTI

A folyamat könnyen önerősítővé válhat, mert mindkét rész elfogadja, hogy nem kell erőltetni bizonyos országok integrációját, Magyarország és a hozzá hasonlóan gondolkodó országok nyugodtan erősíthetik az általuk kívánatosnak tartott nemzeti szuverenitást. A kétsebességes Európa felé tett fontos lépés a 2020 utáni költségvetés tervezése lehet, amely legkésőbb 2017-ben elkezdődik. Ha addig maradnak a jelenlegi politikai frontvonalak, akkor az unió olyan költségvetést hoz létre, amely jelentősen visszavágja a kohéziós politika forrásait. A nyugat-európai vezetők joggal mondhatják, hogy minek finanszírozzák ezeket – a sokszor ráadásul korrupt – országokat, amikor cserébe nem kapnak támogatást a nekik fontos lépé­sek meghozatalához. Orbán rendre kifejti: Magyarországnak azért nem érdeke kilépni az ­unió­ból, mert közvetlen anyagi haszna származik a tagságból. Ha tehát a 2020 utáni kohéziós politika a támogatást számottevően mérsékli, az az uniós tagság vonzerejét is jelentősen csök­kenti az Orbánhoz hasonlóan gondolkodó politikusok szemében. A végén aztán mindkét fél azon dolgozik majd, hogy megszabaduljon a másiktól. És amekkora balszerencséje van Magyarországnak, ez még sikerülhet is.”

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. jan. 14., 16:44
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15 toportyán
  toportyán
  2016. január 17., 07:09
  Unijó impotensen hagyja hogy ezek minden választást elcsaljanak,ráadásul még a lengyel félázsiaiak győzelmének is megágyaztak volt kormánypárt vezetőjét választás előtt Brüsszelbe vive?!
 2. 14
  Elek Meck
  2016. január 15., péntek 20:56
  @interceptor: Egyetértek. Ha ilyen vezetőt választunk magunknak, nem egyszer, de háromszor, ha ennyire nem állunk ellen ennek a sok gazságnak, megérdemeljük. Ez van.
 3. 13 grrr
  grrr
  2016. január 15., péntek 12:37
  Az újságírók Horn Gyula dögunalmas, közhelyes, semmitmondó sajtótájékoztatóit baromira utálták.

  Ezekben az időkben voltam én maszop szimpatizáns, de én sem bírtam a Gyulát, ha megjelent a képernyőn már iszkoltam is kifelé a szobából.

  Rettenetesen utálom a közhelyeket.
 4. 12 grrr
  grrr
  2016. január 15., péntek 12:33
  Aki megnézi a videóban a szóban forgó részt az világosan látja, hogy a kérdést föltevő újságíróhölgy zavarban van és szégyelli magát. Nagyon kínossá vált neki a Lázár toszogatása, gondolom nem ilyen eredményre számított.
  Hanem arra, hogy Lázár netán összeomlik, megsemmisül, ilyesmi.

  De nem. Lázár, noha baromira meg van bántva, nyílt és őszinte, olyan amilyen egyébként is szokott lenni - ha nem ilyen lenne a hetente megjelenő újságírók - ellenzékiek is, Népszabadság, Népszava - már fasírtot csináltak volna belőle.

  De eddig nem csináltak és felettébb valószínűtlen, hogy ezután majd valamikor fognak.
  Nincs is hozzá ingerenciájuk.

  Ez az egyetlen hely ahol békés és barátságos légkör van, ami a világ hetedik csodája. Pont itt kéne szikrázni a levegőnek, ahol a kormány képviselője és az újságírók csörtéje zajlik...és mit ád az ég, béke van, nyugalom, barátságosság.

  Ez az a hely ahol az újságírók ha hazudozással, képmutatással, közhelyes zagyvaságokkal találkoznának akkor látszana rajtuk, hogy mennyire utálják ezt az egészet....de nem utálják, nem fészkelődnek, nem vágnak pofákat, nem sóhajtoznak, nem néznek össze sokatmondóan, nogy na ugye megmondtam, már megint hazudik, mellébeszél, terel, stb.

  Nem.
  Nem teher nekik az összejövetel, nem unják, nem szenvednek, nem tartják a munkájukkal együttjáró rémségnek.

  Ha rosszak lennének ezek a kormányinfók akkor nyilván én sem nézném őket mániákusan, a képernyő elé telepedve, olvasni akarván Lázár arckifejezéseiből, gesztusaiból, mimikájából és persze a szavaiból is.
  Ha ez nem lenne érdekes, ha a pasas nem lenne értékes és tehetséges személyiség akkor miért lenne ez nekem állandó és fix program?

  Nem mindig értek vele egyet, de ez bele van kalkulálva a dologba. Nem ugyanazon az oldalon állunk.

  De erről sokszor hajlamos vagyok elfelejtkezni.

 5. 11 interceptor
  interceptor
  2016. január 15., péntek 10:48
  Magyarország egy seggfej....
 6. 10 Cyrano
  Cyrano
  2016. január 15., péntek 08:16
  A bajok itt kezdődnek, grr. Hogy magának ez simán "toszogatás" és nem a mocskos valóság.
  Ami arról, szól, hogy velejéig rohadt ez az egész.:(
 7. 9 grrr
  grrr
  2016. január 15., péntek 06:31
  http://www.mediaklikk.hu/video/kormanyinfo-2016-januar-14/


  1 óra, 38 perc 18 másodpercnél kezdődik Lázár személyes toszogatása - előtte egy kis L.Simon toszogatás van - a videó legvégén van ez a rész.

 8. 8 grrr
  grrr
  2016. január 14., csütörtök 19:00
  Igen, ezt én is úgy hallottam ámbár ő ilyenkor unfair-t - ejtve - enfer-t szokott mondani.

  Viszont láthatólag meg volt bántva, illetőleg nem akarta, hogy látszódjék rajta, de aki annyira bedolgozta már magát a Lázár arckifejezéseibe mint és az pontosan tudja mikor van megbántva.
  Az újságíróhölgy zavarba is jött és ez látszott is rajta.
 9. 7 Cyrano
  Cyrano
  2016. január 14., csütörtök 18:50
  grrr, télleg nagyon üdítő volt. Láttam az rtl-en, amint azt mondja a nagybátyja földvásárlása kapcsán: "A fair eljárás kérdése fel sem merülhet."
  Freud Zsiga ugyanúgy fetrengett a röhögéstől, ahogy én.
  És akkor a cuki tweed zakóról egy szót sem ejtettem. Pedig minimum egy mérettel nagyobb, mint Lézer János.
 10. 6 grrr
  grrr
  2016. január 14., csütörtök 18:39
  Axxtro kissé élesen fogalmaz, de azért mintha igaza lenne.

  Az EU vezetői migráns ügyben felettébb hülyék.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország