Krusovszky Dénes: Kedves fiatal író, ne hagyd magad!

szerző
Krusovszky Dénes
publikálva
2016. jan. 14., 14:27
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kormánypárti írók területfoglalása zajlik, természetesen a mi pénzünkből.

Minél több információ szivárog ki erről az ügyről, annál hátborzongatóbb az egész.

Lényegében itt területfoglalásról van szó, semmi másról. Két szebb (legalábbis irodalmi szempontból szebb) napokat látott erdélyi költő igyekszik a politikai széljárást legjobban kihasználva helyet szerezni magának/egymásnak. Orbán János Dénest mestere, Szőcs, átejtőernyőztette a kolozsvári kocsmapult mögül „a kormánypárti napilap” kultúrarovatának élére, de itt sem álltak meg. Most a fiatal irodalom terepét kívánják szépen ledózerolni.

OJD átveszi a Babérkoszorú-díjat, 2014

OJD átveszi a Babérkoszorú-díjat, 2014

Fotó: MTI

Vári Gyuri higgadt és (talán túlságosan is) finom cikke csak a felszínt kapargatja. Párhuzamként pedig az NKA-t és a Móricz Ösztöndíjat említi. De hát nem ezekről van szó! Ha én lennék a József Attila Kör meg a Fiatal Írók Szövetsége, nagyon gyorsan elkezdenék tiltakozni, összefogni, lobbizni ez ellen, ugyanis itt az ő pozícióikra tör ez az új brancs. Csak gondoljunk bele, hogy 150 millából mi mindenre lenne képes a két fiatal szervezet, akik ennek a pénznek a töredékéből dolgozzák ki a belüket. Bevált módszer lett az utóbbi években a fizetésekről való lemondás, az ingyenmunka, az állandósult önkénteskedés, mert a fogyó állami támogatások és eleve gyér magánmecenatúra mellett nem volt már fenntartható az a programstruktúra, amit a fiatal szervezetek a fiatal szerzők számára előremutatónak és minimálisan elégségesnek láttak.

Erre jönnek a levitézlett, Előretolt Helyőrség-es, „kormányközelivé” avanzsált és angazsált költők, és mesterük segítségével alapból több pénzzel indulnak, mint amit a másik két, kipróbált, sokszínű, bizonyított szervezet valaha is látott.

Minden, amit mondanak, arra utal, hogy itt irodalmi szervezet szintű működést képzeltek el: fiatalok támogatása programokkal (íróiskola, írótábor – ez így nem hangzott el konkrétan, de hát nyilván ilyen is lesz), könyvkiadással, jogi segítéssel (jogkereskedelemmel, akármit is jelentsen ez). Márpedig a másik két szervezet is ugyanezt csinálja már évek, évtizedek óta, magas színvonalon, alacsony költségvetéssel.

Ráadásul itt egy érdekkör, egy ízlésvilág kerül kizárólagos helyzetbe. A JAK és a FISZ ereje, hogy egyszerre képvisel többféle fiatal irodalmat, többféle ízlés- és véleménykört. Amikor OJD azt mondja, hogy az Előretolt Helyőrség ebben mennyire járatos, épp az irodalom sokszínűségéből űz gúnyt, és a JAK és a FISZ munkáját alázza le.

Ennyi erővel miért nem kap 150 milliót (plusz még a többit, ugye) a Sárkányfű köre, a Telep, az Előszezon, a Műút Szöveggyár, a Gömbhalmaz, meg még a többi, szintén bizonyított irodalmi csoport?!

Látható, hogy valami hasonló történik itt kicsiben, mint az MMA betörésével nagyobban pár éve. A két „klasszikus” szervezet helyett egy harmadikba folynak be a pénzek, és hamarosan majd jön az a retorika is, hogy de hát ők mindenkit szívesen látnak, arról nem is beszélve, hogy ilyen méretű bürokráciához, amit egy ilyen szervezetnek vinnie kell, iroda, irodák – ha nem egyenesen székház is – dukálna.

Kedves könyvkiadók (akikkel állítólag máris tárgyalásokba kezdtek), ne menjetek bele a könnyű nyereség érdekében ebbe a rossz játszmába, amiben nyerni nem lehet, viszont a lassan felépített renomét elveszíteni nagyon könnyű!

Kedves fiatal író, ne hagyd magad, legyél autonóm, ne rendeld alá magad kalandoroknak, politikai játékosoknak, és főleg ne váltsd apró (vagy kevésbé apró) pénzre a tehetségedet. Nem éri meg!

Krusovszky Dénes József Attila-díjas író, a Narancs külső munkatársa. Fenti szövege írói Facebook-oldalán jelent meg, az engedélyével közöljük itt is.

szerző
Krusovszky Dénes
publikálva
2016. jan. 14., 14:27
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3 vrgl80
  vrgl80
  2016. január 17., 11:49
  Lényeg. Vannak ezek a komcsi-libsi bandák, úgymint Fiatal Írók József Attila Köre (JAK) és Fiatal Írók Szövetsége (Fisz). Ők évtizedek óta csinálják, amit csinálnak. De az nem jó, mert komcsi-libsi. Jön tehát Szőcs Géza Zavaros a miniszterelnök személyi környezetéből (úgyis mint a miniszterelnökné barátja és nagy sikerű "szakácskönyvének" mentora, és az ő valagából OJD író, aki megbízást kap arra 1050 millióból, hogy fedezzen fel tehetségeket, akiket, az említett szervezetek az elmúlt évtizedekben nem bírtak felfedezni. Mert. Mert nyilván hülyék. De szőcs Géza és Orbán János szimatában totál meg lehet bízni. Nem úgy, mint ebben a köcsög JAK-ban meg FISZ-ben. Jól értem?
 2. 2
  Laszlo Benko
  2016. január 17., 10:27
  Ez a komcsi-libero banda uralja az egész magyar kulturális életet 1945 óta. És még van pofájuk megnyikkani, ha más is helyet kap a nap alatt, nem csak ők. És persze nem csak az irodalomról van itt szó, hanem a színházról, csakis Alföldi, zenéről, csakis Fischer Iván stb. Felmarkolják az állami támogatást, majd telefasisztázzák velünk a világot. Minél többet kapnak, annál hagosabban. Nem kellene már ennek véget vetni, kedves Balog Zoltán?
 3. 1 Egyvilág
  Egyvilág
  2016. január 16., szombat 13:54
  Jó, nem hagyom. Itt egy abszolút pártsemleges alkotás, amelynek kizárólag az a célja, hogy objektív módon leírja, hogy működik a világ:

  http://egyvilag.hu

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország