Hadházy Ákos szerint 2022-ben már nem lehet elküldeni Orbánékat

  • narancs.hu
  • 2018. január 25.

Belpol

Lapunk mától kapható, legfrissebb számában interjút olvashatnak Hadházy Ákos LMP-s politikussal, aki szerint, ha most nem fékezik meg a Fideszt, 2022-ben a pártoknak már nem lesz lehetőségük erre. A politikus beszélt arról is, hogy pártja bizonyos helyzetekben hajlandó lehet a választási együttműködésre, és elmondta, hogy mit lép, ha a közelgő választásokon elsöprő többséget szereznek Orbánék. Ízelítő Magyar Krisztián interjújából:

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Magyar Narancs: Alig néhány hónappal a választások előtt ön még bízik abban, hogy leváltják az Orbán-kormányt?

Hadházy Ákos: Nincs más választásom, hinnem kell benne. A Fidesz most még leváltható, ha ez nem jön össze, vagy legalább nem sikerül azt elérni, hogy a parlamenti helyek kevesebb mint ötven százalékát szerezzék meg, akkor az esély 2022-ben lehet, hogy a mostaninál jóval kisebb lesz. Egy újabb hatalmas fideszes választási siker után az emberek elégedetlensége minden bizonnyal nem csökkenne, ezért logikus, hogy Orbán Viktorék tovább szűkíthetik a demokratikus kereteket azért, hogy megtartsák a hatalmukat. Egy demokrácia és diktatúra közötti átmenet nem egy nap alatt megy végbe, mert sajnos a határok sem egyértelműek, mindig van egy pont, amely nincs ugyan kijelölve, de ha ezen átlépünk, azután már csinálhat bármit az ellenzék, választásokon nem lehet felülkerekedni a Fideszen.

MN: Honnan tudják, hogy ezen a ponton még nem lépett át a Fidesz–KDNP?

HÁ: Pontosan ez a nagy kérdés. Ez nem a déli határzár, hogy tudjuk és látjuk, ha odaértünk – attól tartok, erre csak utólag fogunk rádöbbenni. Egy ellenzéki politikusnak ez nagyon nyomasztó helyzet, hiszen ha kilépek a határ előtt, akkor nem teszek meg mindent azért, hogy egy diktatórikus hatalom eltakarodjon végre, és nehéz lenne a tükörbe néznem. De ha maradok olyan keretek között, hogy semmi eszköz nincs a kezemben, azzal hozzájárulok a nemzetellenes állapot fenntartásához, mert engem felhasználva a Fidesz eljátszhatja, hogy van ellenzéke, és Magyarországon még lehet szabad választásokat tartani. Utóbbi esetben hiába jöttem el a rendelőmből, hiába vagyok távol a családomtól, és hiába viszem vásárra a bőröm. De remélem, nem léptük még át azt a pontot, amiről az imént beszéltem, és még le tudjuk váltani a kormányt.

Figyelmébe ajánljuk