Holnap kerül az Országgyűlés elé a szigorított „Stop Soros” törvénytervezet

  • narancs.hu
  • 2018. május 28.

Belpol

Kocsis Máté elárult néhány részletet is.

Gulyás Gergely múlt heti első kormányinfóján jelentette be, hogy miután a kormány már első ülésén megtárgyalta a Stop Soros törvénycsomagot, valamint a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítási javaslatot, az kedden az Országgyűlés elé is kerül.

Ma délelőtti sajtótájékoztatóján Kocsis Máté, a Fidesz frakciójának újonnan megválasztott elnöke biztosított is mindenkit a frakcióelnökség támogatásáról, valamint elárult néhány részletet a tervezetről, miszerint:

  • önálló büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás szervezése,
  • a jogellenes bevándorlás elősegítését az követi el, aki szervezett tevékenységet folytat azért, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyasvalakinek, aki nincs üldözésnek kitéve, illetve aki egy Magyarországra jogellenesen belépő vagy itt jogszerűtlenül tartózkodó embernek tartózkodási jogcímet szerez – ez 50–90 nap elzárással büntetendő,
  • ha valaki anyagi eszközöket szolgáltat a jogellenes bevándorlás elősegítéséhez vagy azt rendszeresen folytatja, illetve vagyoni haszonszerzés miatt vagy többeknek nyújt segítséget, továbbá ha a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül teszi, akkor egy év szabadságvesztéssel büntetendő,
  • a szervező tevékenység – definíciója szerint – megvalósulhat úgy, hogy határmegfigyelést szervez valaki, információs anyagot készít, terjeszt vagy erre megbízást ad, illetve a jogellenes bevándorlás szervezésére irányuló hálózatot épít vagy működtet. Ezen esetekben kitiltásnak is helye van a javaslat szerint.

Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint a német CDU két feltételhez – a „Stop Sorosról” szóló velencei bizottsági vélemény megvárásához, valamint a CEU-megállapodás megszületéséhez – kötné a Fidesz néppárti tagságát, Kocsis Máté úgy reagált: nem kaptak semmilyen ultimátumot az Európai Néppárttól.

Még a múlt héten írtunk arról, hogy a világ egyik legismertebb emberi jogvédő szervezete, a Human Rights Watch szerint Orbán miatt sérül az európai demokrácia, mivel a kormány idegengyűlölő kampányokat szervez, az emberi jogok megsértését és korrupciót feltáró újságírókat, a civil szervezeteket megfélemlítik, közellenségnek állítják be Soros Györgyöt; a szervezet ezért a Fidesz kizárása miatt kampányt indított. Kocsis Máté a sajtótájékoztatón erre annyit reagál, hogy a pártcsalád komoly nyomás alá került a „Soros-hálózat” miatt, hiszen a Fidesz néppártból kizárását szorgalmazó Human Rights Watch Soros-pénzből működik. Szavai szerint Magyarországot és a Fideszt el akarják távolítani az illegális bevándorlás útjából.
A frakcióvezető ugyanakkor jelezte, hogy természetesen figyelembe fogják venni a Velencei Bizottság véleményét. A héten benyújtják a „Stop Soros”-hoz kapcsolódó alaptörvény-módosítási javaslatot is, szándékaik szerint az Országgyűlésben párhuzamosan tárgyalják majd a két indítványt.

Hogy mi is a baj a szigorított törvénytervezettel, arról részletesen írtunk még februárban:

Totális zagyvaság, mégis tönkreteheti a civil szervezeteket a Stop Soros

Bár csak a választások után szavaznának róla, a Fidesz valószínűleg nem fogja elengedni. „Beláthatatlan következményei lehetnek, nemcsak minket, de a többi civil szervezetet is elég komoly veszély fenyegeti" - mondta lapunknak Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője, amikor a kormány Stop Soros névre keresztelt törvénycsomagjáról kérdeztük.

Az Amnesty International Magyarország is reagált a tervezetre:

Amnesty: „A Stop Soros-csomag a létezésünket fenyegeti"

A megszüntetést is kockáztatja az a civil szervezet, amelyik nem tesz eleget az előírásoknak. Feltéve, hogy elfogadják a kétharmados törvényt. „A tegnap éjjel az Országgyűlés elé terjesztett három törvényjavaslatból álló Stop Soros-csomag életveszélyes, valójában a magyar civil szervezetek elleni nyílt, jogellenes támadásról van szó” – írja közleményében az Amnesty International Magyarország.

 

 

Figyelmébe ajánljuk