Idén is luxusjachttal szeli a horvát vizeket Mészáros Lőrinc családja – Fotók

szerző
Magyar Krisztián, Németh Dánie
publikálva
2017. aug. 09., 00:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A felcsúti milliárdos lánya és újdonsült férje is használja a rejtélyes csodahajót.

Az Artemy névre keresztelt fehér luxusjacht – amelyre elsőként a magyarnarancs.hu talált rá tavaly nyáron – az elmúlt két hétben többször is kikötött a horvátországi Cres szigetén, de nem Mészáros Lőrinc, hanem egyik lánya és az ő vendégei voltak a fedélzeten. Az első alkalommal csak Homlok-Mészáros Ágnest látták forrásaink a hajóról leszállni és több ismeretlen vendéget, de egy néhány nappal későbbi kikötéskor ott volt az újdonsült férj, Homlok Zsolt is, aki korábban a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezető igazgatójaként dolgozott.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

Fontos láncszem

Homlok-Mészáros Ágnesnek kiemelt szerep jut apja cégbirodalmának működtetésében, a családhoz köthető vállalkozások közül többen is feltűnik: egyebek között az építőiparban szárnyaló Fejér B.Á.L. Zrt. egyik résztulajdonosa, és – ha csak a leglényegesebbeket soroljuk fel – jelenleg ügyvezetője az ásványvíz-előállítással és palackozással foglalkozó Vivienvíz Kft.-nek, illetve igazgatósági tag a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt.-ben, az Aranykorona Zrt.-ben és a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-ben is.

Érdekes, hogy a nagyjából két héttel ezelőtti első megérkezésük során a kikötőben Mészárosék letakarták az Artemy nevét, vélhetően azért, hogy ne vegyék észre olyan magyarok, akiknek ismerős lehet a hajónév. A második alkalommal már nem voltak ennyire elővigyázatosak.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

Az Artemy útját tavaly egy AIS (Automatic Identification System) nevű navigációs rendszer – amely egyebek közt a hajó pozícióját és sebességét, valamint annak statikus adatait rögzíti és jeleníti meg egy arra alkalmas eszközön – adatait felhasználó egyik nyilvános hajókövető oldal, a www.vesselfinder.com adatai alapján tudtuk követni, de sem ezen, sem pedig a hasonló oldalakon idén júliustól már nem találtuk nyomát a hajó mozgásának. Mészárosék minden bizonnyal kikapcsolt műholdas azonosítóval szelik nappal a hullámokat – nyilván nem véletlenül, hiszen a nemzet nagytőkése és a család aligha szereti a nyilvánosság előtt élvezni a közbeszerzések útján elnyert százmilliárdok gyümölcsét. (Az AIS-t kikapcsolni kb. olyan, mintha valaki este fényszóró nélkül közlekedne az autópályán.)

A jacht tavaly szeptember közepe óta sokáig Zadarban vesztegelt, idén áprilisban került át ideiglenesen a Zadartól nagyjából 80 kilométerre lévő Murter szigetén lévő Marina Betina kikötőbe, ahol az Artemy tavaszi karbantartását végezhették. Ezután június végén mentek egy kis kört a hajóval, az ezt követő utakról nincs látható rögzített adat a fentebb említett rendszerben. Mindez azért is érdekes, mert a tengeri élet biztonságáról szóló S.O.L.A.S. (Safety of Life at Sea) nemzetközi tengeri egyezmény elvileg kötelezővé tenné az AIS meglétét és annak használatát azokon a 2002. július 1. után épült hajókon – azok méretétől függetlenül –, amelyek nemzetközi vizeken hajóznak. (A máltai felségjelzés alatt közlekedő Artemynek a horvát partok nemzetközinek számítanak.) Az AIS ki nem kapcsolható, útközben és horgonyzáskor is működnie kell. Egy esetben lehet szüneteltetni a működését, ha a kapitány úgy ítéli meg, hogy használata – például kalóztámadás esetén – veszélyezteti a hajó biztonságát. (Érdekességként megjegyeznénk, hogy a Daily Mail márciusi cikke szerint 2017 első két hónapjában több száz, Szíria és Líbia felől érkező hajó közelítette meg kikapcsolt AIS-szel az európai vizeket. A feltevések szerint többnek köze lehet terroristákhoz és embercsempészekhez.)

A tavaszi karbantartás

A tavaszi karbantartás

Fotó: magyarnarancs.hu

A most már az egész család szolgálatában álló Artemy egy több mint 35 méter hosszú luxusjacht, amelyet 2008-ban építettek. A fedélzeten 12 vendég és egy maximum 6 fős legénység fér el kényelmesen. A hajó középső szintjén 12 személyes étkező található, az ott elhelyezett 5 kabin mindegyikének külön fürdőszobája van. A középső szinten még egy fitneszteremben is rágyúrhat a következő kivitelezésre Mészáros Lőrinc, a felső, napozószinten pedig bbq, bárpult, egy másik étkező és egy jakuzzi is gondoskodik a milliárdosoknak kijáró kényelemről.

Jó nagy hajó

Jó nagy hajó

Fotó: magyarnarancs.hu

Azt még mindig nem lehet tudni, hogy az idén is máltai zászló alatt hajózó Artemyt miként használhatja Mészáros Lőrinc és családja, hiszen papíron a tulajdonos egy L&L Charter Ltd. nevű máltai bejegyzésű cég, amely elvileg bérbe is adhatja a luxusjachtot, ám – ahogy arra korábbi cikkünkben is rávilágítottunk – a máltai regisztráció szerint az Artemyt „pleasure yacht”-ként vették nyilvántartásba. Információink szerint a máltai szabályozás kétféle besorolást ismer: magán- és kereskedelmi célú hajó, és a „pleasure yacht” egyértelműen az elsőbe tartozik. Ez azért fontos, mert a máltai rendelkezések szerint a magánhajókat kizárólag a tulajdonosok és/vagy vendégeik használhatják.

Találtunk egy rejtélyes luxusjachtot – Mészáros Lőrinccel a fedélzetén

Képeken és videón is megmutatjuk, hogyan élvezi munkája gyümölcsét a nemzeti nagytőke. Fehér szuperjacht siklik ki a zadari kikötőből, mögötte egy fekete gumicsónakban Mészáros Lőrinc figyeli, ahogyan a négyfős legénység teszi a dolgát. A kormányos a móló mellett elhaladva enyhén balra veszi az irányt.

szerző
Magyar Krisztián, Németh Dánie
publikálva
2017. aug. 09., 00:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5 commandante
  commandante
  2017. augusztus 09., szerda 16:51
  És ezeknek a Mészáros ivadékoknak vajon miért kell ennyire titkolózniuk, ha annyira becsületes úton szerezték a vagyonkájukat, ahogyan azt állítják? Aki tisztességes munkával, vagy a piacon helytálló vállalkozásával szerezte a vagyonát, az büszkén vállalhatja is azt, és a jól végzett munka örömével büszkén, és mosolyogva üdvözölheti a nézelődőket.
  Ami pedig a jeladót illeti, azzal majd a horvát parti őrségnek és a kikötői kapitányságoknak kell elszámolniuk, mert a külföldiekkel cseppet sem szívbajosak a helyi hatóságok.
 2. 4 Valakicske
  Valakicske
  2017. augusztus 09., szerda 15:44
  Pénztáros Lőre egy nagyranőtt MŰbőr buxtárca, aminek (!!!) a tulajdonosa időnként megengedi, hogy ne csak papíron, hanem a valóságban úgy érezhesse: ő egy Valaki.
  Osztán pedig nem ....

  (Hogy a narancsnak mi tetszik és mi nem, az abból a szempontból tökéletesen mellékes, hogy a feladata a nagyközönség tájékoztatása, aminek igen szépen eleget tesz.
  Igaz, a szolgamédián edződő fideszrabszolgáknak ez nem feltétlenül tetszik - de ki nem .... tojja le a nyígásukat?)
 3. 3 galambocskám
  galambocskám
  2017. augusztus 09., szerda 06:49
  Mészároslőre a magyar self made man aki egy élet munkájának gyümölcsét aratja le az Adrián.
  Esetleg másutt.

  Nem tetszik valami, Narancs?
 4. 2 rworse
  rworse
  2017. augusztus 09., szerda 06:44
  Kár, hogy a nagy sportbarát, G.Ph. már csak az örök vitorlásmezőkről kísérheti figyelemmel Artemisz-alkatú sporttársa szeleit.
  "Ó nézz le rám,
  segíts hát nekem!
  Élni szeretnék,
  vigyázz rám!
  Előtted állok én
  fordulj felém.
  Adj erőt, adj új időt!"
 5. 1 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. augusztus 09., szerda 06:19
  Ki az Adria vizét issza, vágyik annak szíve vissza.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra