Idén is luxusjachttal szeli a horvát vizeket Mészáros Lőrinc családja – Fotók

szerző
Magyar Krisztián, Németh Dánie
publikálva
2017. aug. 09., 00:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A felcsúti milliárdos lánya és újdonsült férje is használja a rejtélyes csodahajót.

Az Artemy névre keresztelt fehér luxusjacht – amelyre elsőként a magyarnarancs.hu talált rá tavaly nyáron – az elmúlt két hétben többször is kikötött a horvátországi Cres szigetén, de nem Mészáros Lőrinc, hanem egyik lánya és az ő vendégei voltak a fedélzeten. Az első alkalommal csak Homlok-Mészáros Ágnest látták forrásaink a hajóról leszállni és több ismeretlen vendéget, de egy néhány nappal későbbi kikötéskor ott volt az újdonsült férj, Homlok Zsolt is, aki korábban a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezető igazgatójaként dolgozott.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

Fontos láncszem

Homlok-Mészáros Ágnesnek kiemelt szerep jut apja cégbirodalmának működtetésében, a családhoz köthető vállalkozások közül többen is feltűnik: egyebek között az építőiparban szárnyaló Fejér B.Á.L. Zrt. egyik résztulajdonosa, és – ha csak a leglényegesebbeket soroljuk fel – jelenleg ügyvezetője az ásványvíz-előállítással és palackozással foglalkozó Vivienvíz Kft.-nek, illetve igazgatósági tag a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt.-ben, az Aranykorona Zrt.-ben és a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-ben is.

Érdekes, hogy a nagyjából két héttel ezelőtti első megérkezésük során a kikötőben Mészárosék letakarták az Artemy nevét, vélhetően azért, hogy ne vegyék észre olyan magyarok, akiknek ismerős lehet a hajónév. A második alkalommal már nem voltak ennyire elővigyázatosak.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

Az Artemy útját tavaly egy AIS (Automatic Identification System) nevű navigációs rendszer – amely egyebek közt a hajó pozícióját és sebességét, valamint annak statikus adatait rögzíti és jeleníti meg egy arra alkalmas eszközön – adatait felhasználó egyik nyilvános hajókövető oldal, a www.vesselfinder.com adatai alapján tudtuk követni, de sem ezen, sem pedig a hasonló oldalakon idén júliustól már nem találtuk nyomát a hajó mozgásának. Mészárosék minden bizonnyal kikapcsolt műholdas azonosítóval szelik nappal a hullámokat – nyilván nem véletlenül, hiszen a nemzet nagytőkése és a család aligha szereti a nyilvánosság előtt élvezni a közbeszerzések útján elnyert százmilliárdok gyümölcsét. (Az AIS-t kikapcsolni kb. olyan, mintha valaki este fényszóró nélkül közlekedne az autópályán.)

A jacht tavaly szeptember közepe óta sokáig Zadarban vesztegelt, idén áprilisban került át ideiglenesen a Zadartól nagyjából 80 kilométerre lévő Murter szigetén lévő Marina Betina kikötőbe, ahol az Artemy tavaszi karbantartását végezhették. Ezután június végén mentek egy kis kört a hajóval, az ezt követő utakról nincs látható rögzített adat a fentebb említett rendszerben. Mindez azért is érdekes, mert a tengeri élet biztonságáról szóló S.O.L.A.S. (Safety of Life at Sea) nemzetközi tengeri egyezmény elvileg kötelezővé tenné az AIS meglétét és annak használatát azokon a 2002. július 1. után épült hajókon – azok méretétől függetlenül –, amelyek nemzetközi vizeken hajóznak. (A máltai felségjelzés alatt közlekedő Artemynek a horvát partok nemzetközinek számítanak.) Az AIS ki nem kapcsolható, útközben és horgonyzáskor is működnie kell. Egy esetben lehet szüneteltetni a működését, ha a kapitány úgy ítéli meg, hogy használata – például kalóztámadás esetén – veszélyezteti a hajó biztonságát. (Érdekességként megjegyeznénk, hogy a Daily Mail márciusi cikke szerint 2017 első két hónapjában több száz, Szíria és Líbia felől érkező hajó közelítette meg kikapcsolt AIS-szel az európai vizeket. A feltevések szerint többnek köze lehet terroristákhoz és embercsempészekhez.)

A tavaszi karbantartás

A tavaszi karbantartás

Fotó: magyarnarancs.hu

A most már az egész család szolgálatában álló Artemy egy több mint 35 méter hosszú luxusjacht, amelyet 2008-ban építettek. A fedélzeten 12 vendég és egy maximum 6 fős legénység fér el kényelmesen. A hajó középső szintjén 12 személyes étkező található, az ott elhelyezett 5 kabin mindegyikének külön fürdőszobája van. A középső szinten még egy fitneszteremben is rágyúrhat a következő kivitelezésre Mészáros Lőrinc, a felső, napozószinten pedig bbq, bárpult, egy másik étkező és egy jakuzzi is gondoskodik a milliárdosoknak kijáró kényelemről.

Jó nagy hajó

Jó nagy hajó

Fotó: magyarnarancs.hu

Azt még mindig nem lehet tudni, hogy az idén is máltai zászló alatt hajózó Artemyt miként használhatja Mészáros Lőrinc és családja, hiszen papíron a tulajdonos egy L&L Charter Ltd. nevű máltai bejegyzésű cég, amely elvileg bérbe is adhatja a luxusjachtot, ám – ahogy arra korábbi cikkünkben is rávilágítottunk – a máltai regisztráció szerint az Artemyt „pleasure yacht”-ként vették nyilvántartásba. Információink szerint a máltai szabályozás kétféle besorolást ismer: magán- és kereskedelmi célú hajó, és a „pleasure yacht” egyértelműen az elsőbe tartozik. Ez azért fontos, mert a máltai rendelkezések szerint a magánhajókat kizárólag a tulajdonosok és/vagy vendégeik használhatják.

Találtunk egy rejtélyes luxusjachtot – Mészáros Lőrinccel a fedélzetén

Képeken és videón is megmutatjuk, hogyan élvezi munkája gyümölcsét a nemzeti nagytőke. Fehér szuperjacht siklik ki a zadari kikötőből, mögötte egy fekete gumicsónakban Mészáros Lőrinc figyeli, ahogyan a négyfős legénység teszi a dolgát. A kormányos a móló mellett elhaladva enyhén balra veszi az irányt.

szerző
Magyar Krisztián, Németh Dánie
publikálva
2017. aug. 09., 00:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  commandante
  2017. augusztus 09., szerda 16:51
  És ezeknek a Mészáros ivadékoknak vajon miért kell ennyire titkolózniuk, ha annyira becsületes úton szerezték a vagyonkájukat, ahogyan azt állítják? Aki tisztességes munkával, vagy a piacon helytálló vállalkozásával szerezte a vagyonát, az büszkén vállalhatja is azt, és a jól végzett munka örömével büszkén, és mosolyogva üdvözölheti a nézelődőket.
  Ami pedig a jeladót illeti, azzal majd a horvát parti őrségnek és a kikötői kapitányságoknak kell elszámolniuk, mert a külföldiekkel cseppet sem szívbajosak a helyi hatóságok.
 2. 4
  Valakicske
  2017. augusztus 09., szerda 15:44
  Pénztáros Lőre egy nagyranőtt MŰbőr buxtárca, aminek (!!!) a tulajdonosa időnként megengedi, hogy ne csak papíron, hanem a valóságban úgy érezhesse: ő egy Valaki.
  Osztán pedig nem ....

  (Hogy a narancsnak mi tetszik és mi nem, az abból a szempontból tökéletesen mellékes, hogy a feladata a nagyközönség tájékoztatása, aminek igen szépen eleget tesz.
  Igaz, a szolgamédián edződő fideszrabszolgáknak ez nem feltétlenül tetszik - de ki nem .... tojja le a nyígásukat?)
 3. 3
  galambocskám
  2017. augusztus 09., szerda 06:49
  Mészároslőre a magyar self made man aki egy élet munkájának gyümölcsét aratja le az Adrián.
  Esetleg másutt.

  Nem tetszik valami, Narancs?
 4. 2
  rworse
  2017. augusztus 09., szerda 06:44
  Kár, hogy a nagy sportbarát, G.Ph. már csak az örök vitorlásmezőkről kísérheti figyelemmel Artemisz-alkatú sporttársa szeleit.
  "Ó nézz le rám,
  segíts hát nekem!
  Élni szeretnék,
  vigyázz rám!
  Előtted állok én
  fordulj felém.
  Adj erőt, adj új időt!"
 5. 1
  tiszapolgári
  2017. augusztus 09., szerda 06:19
  Ki az Adria vizét issza, vágyik annak szíve vissza.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra