Idén már nem akar kordonok közt vonulni a Pride

  • narancs.hu
  • 2017. június 27.

Belpol

Ha a rendőrség mégis kordonozna, arra is van tervük.

„Fontos hangsúlyoznom és üzenem is minden résztvevőnek, hogy úgy jöjjön ki, idén nem fogunk kordonok közt vonulni, bármit is tegyenek a hatóságok” – mondta a 24.hu-nak adott interjújában Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője. A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek egyenjogúságáért szervezett felvonulás jövő szombaton, június 8-án lesz Budapesten.

A korábbi években a menet elmaradhatatlan részét képező kordonról Karlik azt mondta, hogy „egy elképzelt biztonságot jelképez, de megfoszt a szabadságtól. Attól, amivel leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek egyébként a hétköznapokban is találkoznak. A biztonság és a szabadság között választanak, amikor azon gondolkodnak, megfoghatják-e egymás kezét, megcsókolhatják-e egymást, kitehetik-e a párjuk fotóját a munkahelyükön, előbújhat-e a családjuk előtt.”

A szervezők már az elmúlt pár évben is arra kérték a rendőrséget, próbálja meg hermetikus lezárás nélkül biztosítani az eseményt, a rendőrök végül mégis a kordon mellett döntöttek. Idén konstruktívabb volt a hatóság hozzáállása, de ettől függetlenül az utolsó pillanatban még bevethetik a kordont. A szervezők erre az eshetőségre is felkészültek, hogy pontosan mit fognak csinálni, az nem derül ki az interjúból, de a szóvivő idézte Orbán Viktor 2007-es kordonbontáskor elmondott szavait: „vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa.”

A Pride mellett idén 250 menetkísérő és 50 kamerás jogi megfigyelő vonul majd. A szervezők egyes szélsőjobboldali csoportosulások fogadkozásai ellenére nem számítanak atrocitásokra.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?