Megvan az ellenzéki együttműködés alapdokumentuma: így módosítaná a választási törvényt a nyolc párt

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 24., 13:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Bevezetnék a női kvótát.

A Közös Ország Mozgalom koordinálásával tegnap végre aláírták azt a törvénymódosító javaslatot, amely nagyban megváltoztatná a jelenleg hatályos választási rendszert, ezzel igazságosabbá téve az egész eljárást.

A nyolc ellenzéki párt (a Demokratikus Koalíció, az Együtt – a Korszakváltók Pártja, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt) a következőkben egyezett meg:

Olyan törvénymódosító javaslatcsomagot terjesztenek be az Országgyűlésnek, amely

megszünteti a túlhatalmat biztosító győzteskompenzációt, a manipulált választókerületeket, a határon túli és a külföldön tartózkodó magyarok szavazási lehetőségeiben mutatkozó diszkriminatív különbséget és az egyenlőtlen média hozzáférést és a korrupt kampányfinanszírozási feltételeket.

Ezen felül az említett pártok szeretnének változást hozni a nők politikai szerepvállalásának arányában is, ezért bevezetnék a női kvóta intézményét. Megváltoztatnák a magyarországi nemzetiségekhez tartozó polgárokra vonatkozó szabályokat is, azaz nekik nem kellene kényszerválasztást hozniuk a jövőben nemzetiségi és politikai hovatartozásuk között, mert szavazhatnának pártlistákra és egyéni jelöltekre is s közben egyidejűleg ezzel, saját nemzetiségük jelöltjére is voksolhatnának.

A javaslat kitér a kampányfinanszírozásra is: meghatározza az átláthatóság feltételeit, előírja a független választási szervek elszámoltatási kötelezettségeit és szankcionálási lehetőségeit, megtiltja a bújtatott pártreklámot és harmadik fél bújtatott kampánytevékenységét. Eredménytelenség vagy szabálytalanság esetén visszafizetési kötelezettséget ró a pártokra, továbbá minden párt számára azonos hirdetési árakat ír elő.

„A törvénymódosító csomag minden korábbinál progresszívabb választási rendszert eredményez, és kiigazítja a jelenleg hatályos, törvényileg manipulált mandátumkiosztáshoz vezető elemeket, ezzel helyreállítva a közbizalmat a képviseleti rendszerben és a demokratikus választások eszméjében” – áll a Közös Ország Mozgalom közleményében.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 24., 13:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 11
  galambocskám
  2017. szeptember 25., hétfő 08:37
  Népszavaztál ma este, Desdemona....?
 2. 10
  rworse
  2017. szeptember 24., 20:16
  Vajúdtak az egerek és szültek egy hegyet. Amennyit jelen pillanatban látok ebből a törvénytervezetből, az minden ízében értelmesnek és az ország számára fontosnak látszik, női kvótástól, nemzetiségi pozitív diszkriminációstól. Hajrá. Ellenzéki kerekasztal v2.0, hehe.
  Lehet, hogy népszavazási kezdeményezéssel meg kéne nyomatékosítani az ügyet, vagy a törvénytervezetet egyben, vagy a lényegi pontjait külön-külön kérdezve.
 3. 9
  galambocskám
  2017. szeptember 24., 18:59
  "Valódi képviselet: kizárólag csak egyéni jelöltként közvetlenül választott, visszahívható képviselők legyenek a parlamentben. Amíg ez nem valósul meg, addig a képviselők nem az ország, hanem csupán a pártjaik érdekeit képviselik a parlamentben."

  Angliában tudtommal nincs pártlista csak egyéni jelöltek vannak, de pártok egyéni jelöltjei. Nem tudom hogy ott lehet-e függetlenként indulni.

  Az angliai módszer jó, mert tényleg mindenkinek meg kell küzdenie azért hogy képviselő legyen, ott nem lehet a pártelnök táncoslábú tántikáját bépasszírozni a pártlista révén. De éppen ezért nálunk ez nem fog meghonosodni, sajna.

  A visszahívhatóság viszont nem jó ötlet, mert akkor nem lehet pl. adóemelést és egyéb dévajságokat megszavaznia a képviselőnek mert a hátába vághatják a kést a saját választói és politikai ellenfelei.

  "A parlamenti képviselő a megbízását és a fizetését nem a pártjától, hanem az ország népétől kapja, tehát a parlamentben nem a pártja álláspontját, hanem kizárólag az ország érdekeit köteles képviselni, és a parlamenti tevékenységével nem a pártjának, hanem kizárólag csak a választóinak tartozik elszámolással."

  Ezzel óvatosan kell bánni - a parlamentben frakciók vannak amelyeket pártok irányítanak. A pártokat nem lehet kivonni az országirányításból - azt kell forszírozni hogy normális és tisztességes és tehetséges pártjaink legyenek és ne azt hogy szinte ne is legyenek.

  A kormány a saját frakciója révén szavazza meg a szükséges törvényeket, ehhez kell a frakciófegyelem, azaz a párt álláspontjának a képviselete. Jól is néznénk ki ha egy-egy frakciótag azt mondaná hogy ezt vagy azt ő nem hajlandó megszavazni mert ő nem a pártnak hanem a választóinak tartozik elszámolással....és ezért semmi kényelmetlen és népszerűtlen dolgot nem hajlandó megszavazni.

  Ne hülyéskedjünk és ne essünk át a ló túlsó oldalára, kedves Rumata!

 4. 8
  Kovacs
  2017. szeptember 24., 18:55
  "Az idióta "ellenzéki együttműködés" viszont úgy próbálja beállítani, mintha a választási rendszer célja nem az országos érdekek, hanem csupán a pártok "arányos képviselete" volna."
  Igen, mert egy plurális társadalmat "arányosan képviselnek". Képviseleti demokráciában.
  Ha meg nem, akkor az van, ami most van.
  Amikor a kommentelők vajúdnak... szavazati jog adófizetéshez kötve, meg iskolai végzettséghez... meg zöld szemhez...esetleg kobraformához?
 5. 7
  Rumata
  2017. szeptember 24., 18:25
  Vajúdtak a hegyek és szültek egy egeret.

  Az "ellenzéki együttműködés" által megcélzott módosító javaslat az antidemokratikus magyar választási rendszer összes problémáját megoldatlanul hagyja.

  A magyar törvényhozás vérlázító arroganciája, felelőtlensége és korruptsága az antidemokratikus választási és parlamenti rendszer, nevezetesen a listás mandátumok és a parlamenti pártfrakciók létének köszönhető, amely a parlamenti döntéseket formális bohóckodássá degradálja, és a valódi döntési jogot a pártok ellenőrizhetetlen háttéralkuinak engedi át.

  A jelenlegi választási rendszerünk egy antidemokratikus, nyílt párturalmi rendszer, amely a képviseleti demokrácia egyik alapfeltételét sem teljesíti.

  A képviseleti demokrácia három alapfeltétele a következő:

  1. Valódi képviselet: kizárólag csak egyéni jelöltként közvetlenül választott, visszahívható képviselők legyenek a parlamentben. Amíg ez nem valósul meg, addig a képviselők nem az ország, hanem csupán a pártjaik érdekeit képviselik a parlamentben.

  2. Nyilvánosság: a közügyek, a közvagyonra vonatkozó adatok és a közhatalom gyakorlásával hozott döntések korlátozás nélküli teljes nyilvánossága, és szabad hozzáférhetősége. Amíg ez nem valósul meg, addig a közhatalmat gyakorlók tevékenysége ellenőrizhetetlen, tehát a demokrácia működésképtelen.

  3. Elszámoltathatóság: a közhatalom gyakorlásával hozott döntések kötelező nyilvános szakmai indoklása. Amíg ez nem valósul meg, addig a közhatalmat gyakorlókat csak nagy késedelemmel lehet a hibás döntésekért felelősségre vonni, amikor a károkozás már megtörtént.

  Az "ellenzéki együttműködés" még csak kísérletet sem tesz a rendszerváltás kudarcát eredményező antidemokratikus választási rendszerünk hibáinak felszámolása.

  A választási rendszer célja nem a pártok arányos képviselete, hanem a hiteles személyek törvényhozásba juttatása.

  A parlamenti képviselő a megbízását és a fizetését nem a pártjától, hanem az ország népétől kapja, tehát a parlamentben nem a pártja álláspontját, hanem kizárólag az ország érdekeit köteles képviselni, és a parlamenti tevékenységével nem a pártjának, hanem kizárólag csak a választóinak tartozik elszámolással.

  Az idióta "ellenzéki együttműködés" viszont úgy próbálja beállítani, mintha a választási rendszer célja nem az országos érdekek, hanem csupán a pártok "arányos képviselete" volna.

  Azt már csak hab a tortán, hogy - a DK-tól eltekintve - az "ellenzéki együttműködés" gyáva és töketlen pártjaiban még annyi bátorság sem volt, hogy a javaslatukban magyarországi adókötelezettséghez - tehát magyarországi adóügyi illetőséghez - kössék a szavazati jogot.
 6. 6
  yoyo
  2017. szeptember 24., 16:55
  Az aláírók se gondolják véresen komolyan, hogy a parlamenti többség majd megszavazza a javaslatot (annyit tartok esetleg lehetségesnek, hogy ha érezhetően nagy lesz a társadalmi várakozás, a fidesz bizonyos jelentéktelen részeket kiemel és beilleszti a meglévő választási törvénybe, ezzel kifejezve, mennyire érdekli az emberek véleménye.

  A külső moderációt már sok éve kitalálhatta volna valaki. Hogy ne valamelyik önjelölt bohóc próbálja eljátszani a nemzetegyesítőt, hanem egy a leendő választásokban nem érdekelt személyre vagy közösségre bízzák a folyamat lebonyolítását.

  Vajon eljutnak-e az ellenzéki pártok egyszer arra a felismerésre, hogy a jelenlegi felállásban nem elsősorban a fidesz képezi számukra a legfőbb politikai ellenfelet, hanem a fidesz leváltásában érdekelt valamennyi párt. Viszont számukra ennek az egész lábtörlőcibálásnak semmi értelme, hiszen pontosan ez az állapot a fidesz szempontjából a legkényelmesebb, amíg ők nevetséges módon egy képzeletbeli kormányalakításon veszekszenek, addig Orbán teljes nyugalomban azt csinál, amit csak akar.

 7. 5
  harcolj
  2017. szeptember 24., 15:42
  szerintem így sem lesz változás, ha esetleg az ellenzék győz , akkor sem. Ez az ország nem érett meg a demokráciára, de vszleg nem is fog soha. Ez a galambocskák országa, itt ők mindig a melegtomporpártokra szavaznak csak. Itt a többségnek nem rátermett vezető , csak egy gőzőlgő hátsó a vonzerő.
 8. 4
  Kovacs
  2017. szeptember 24., 15:31
  Igen, a nemzetiségeknek vissza kell adni a politikai szavazati jogot, amit aljas módon elkoboztak tőlük.
 9. 3
  galambocskám
  2017. szeptember 24., 14:31
  Nekem is lenne egy ötletem, már csak azért is mert szintén érintett vagyok a Lapos Föld Párt képviseletében.

  Szóval azt is be kéne venni az alapdokumentumba hogy az ellenzék a választások megnyerése
  helyett, ennek mellőzésével kormányozzon. Szépen kiosztjuk egymás között a miniszteri posztokat, kisorsoljuk tombolán a kormányfői állást - esetleg rotációs módszerrel, felváltva lehetne mindenki miniszterelnök egy hétig. 10. 2
  galambocskám
  2017. szeptember 24., 14:22
  Nagyon szép elképzelések. Nincs is semmi akadálya annak hogy megvalósuljanak, mindössze csak előzőleg kétharmaddal meg kell nyerni a választást az ellenzéknek.

  Utána megy minden mint a karikacsapás.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Tarlós megszüntetné
Mi lesz a BKK-val?
Borsodi riport
Egy kegyetlen gyilkosság háttere
Interjúk
Parragh László, René Jacobs, Rob Brydon
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország