„Ingyenes alapdiplomát biztosítunk” – Interjú Bajnai Gordonnal

  • narancs.hu
  • 2014. január 8.

Belpol

Számos konkrétumot árul el Bajnai Gordon a holnap megjelenő Narancsban arról, mi történne, ha pártjával kormányra kerülnének. Ebből adunk most egy kis ízelítőt.

„A rezsihazugság helyett pedig önköltségmentes lakásszigetelési programot valósítunk meg, amely évente tízezres nagyságrendben teremt alacsony képzettséget igénylő piaci munkahelyeket. Ami az oktatást illeti, visszaadjuk az iskolák és a pedagógusok önállóságát, és vonzó karrierré tesszük a pedagóguspályát. A felsőoktatásban pedig a mostani tandíjámokfutás helyett – és ezt ebben az interjúban mondom el először – ingyenes alapdiplomát biztosítunk, mert ez nemzeti érdek, ugyanakkor a mesterképzést ösztöndíjjal támogatott tandíjas képzéssé tesszük” – nyilatkozott a Magyar Narancsnak Bajnai Gordon, az Együtt–PM vezetője, amikor a konkrét elképzeléseikről kérdeztük.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A volt kormányfő az interjúban beszél a DK-ról és az ellenzéki összefogásról alkotott nézeteiről is. Az elkövetkező kampányról pedig azt mondja: „Azokra a kérdésekre kell koncentrálni, amelyek napi szinten érintik a polgárokat, és amelyek a legnagyobb csalódást okozták a társadalomban: a munkahelyekről és az elérhető jövedelmekről. Olyan kétkulcsos adórendszert ajánlunk, amely serkenti a munkahelyteremtést, és lehetővé teszi a középosztály kiszélesítését és stabilizálását. A kormány ugyanis jól láthatóan lemondott a középosztályról: a Fidesz adóreformja a felső 10-12 százaléknak kedvezett, mindenki más rosszabbul járt vele. A középosztályba bekerülést az adórendszer átalakításával, az oktatáspolitika centralizálásával és a munkahelyteremtés befagyasztásával egyszerre fojtja meg. Mi az ellenkezőjére készülünk: stabilizálni, kiszélesíteni és gyarapítani szeretnénk a magyar középosztályt.”

Az interjú teljes terjedelemben a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvasható.

Figyelmébe ajánljuk