Itt vannak a Közös Ország Mozgalom első felmérései: Szél, Niedermüller és Ungár is esélyes kihívó lehet

  • narancs.hu
  • 2018. március 2.

Belpol

A vizsgált két választókerületben azonban visszalépésekkel együtt is a Fidesz vezet.

A Közös Ország Mozgalom 18 egyéni választókerületben közvélemény-kutatásokkal méri fel, hogy ki lehet a legesélyesebb ellenzéki jelölt. A budapesti 4-es és a Pest megyei 2-es választókerület eredményeit publikálták először.

A főváros II. kerületét és a III. kerület egy részét magában foglaló körzetben a Fidesz Varga Mihályt indítja. A KOM felmérése Vargát 35,7 százalékra mérte, az eséllyel induló két ellenzéki jelölt a DK-s Niedermüller Péter (18,7 százalék) és az LMP-s Ungár Péter (10,3) százalék lehet. A bizonytalanok aránya 26,2 százalék.

Niedermüller tehát az elsődleges preferenciák alapján erősebb kihívónak tűnik, mint Ungár. De amikor a kutatók azt próbálták megbecsülni, mi lenne az ellenzéki visszalépések hatása, egy hajszállal már Ungár szerepelt jobban. Ám 44 százalékos eredményével még így is kikapna Varga Mihálytól.

false

A budakeszi központú Pest megyei körzetben a Fidesz Csenger-Zalán Zsoltot indítja, ő jelenleg 35,4 százalékon áll. A legerősebb ellenzéki kihívó itt egyértelműen Szél Bernadett 15,5 százalékos támogatottsággal. Ha csak az LMP társelnöke indulna a fideszes ellen, várhatóan 43 százalékot szerezne.

false

A kutatásból úgy tűnik, hogy a jelenlegi erőviszonyok alapján ebben a két körzetben az ellenzék akkor sem győzne, ha egyetlen jelölt mögé sorakozna fel. Meg kell azonban jegyezni, hogy a felmérések még a hódmezővásárhelyi időközi előtt készültek, és nem az ellenzék legerősebb körzeteiről van szó.

Az is bizonyos, hogy nehéz modellezni egy esetleges széles körű ellenzéki koordináció kiváltotta hangulatot. Ugyanakkor ez a két kutatás inkább azokat erősíti, akik szerint (legalábbis a Jobbikkal) nyíltan nem kellene koordinálni, mert az sok szavazót elijeszt. Elég abban bízni, hogy a választók maguktól kiválasztják a legesélyesebb jelöltet, akár épp az ilyen kutatások segítségével.

Figyelmébe ajánljuk