Két újabb egyetem fenntartóváltása jöhet hamarosan

  • narancs.hu
  • 2021. február 11.

Belpol

A Jelen szerint erről tárgyaltak az Információs és Technológiai Minisztériumban.

„Megbízható információink szerint a napokban az Információs és Technológiai Minisztériumban, közigazgatási államtitkári értekezleten tárgyalták két újabb egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és az Óbudai Egyetem fenntartóváltásának kérdését” – írta meg csütörtökön a Jelen. Ahogy fogalmaznak, „mindkét intézménynél az uniós források óriási mértéke volt a legmeggyőzőbb érv a modellváltás mellett”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyének kapcsán nagy nyilvánosságot kapó modellváltási koncepció az elmúlt hónapokban végigsöpört a teljes magyar felsőoktatási szférán. Mint köztudott, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem is alapítványi fenntartásúvá válik rövidesen. Bár a szegedi helyzet azt is megmutatta, hogy nem mindenhol megy zökkenőmentesen a modellváltás áterőltetése.

A Jelen következtetése szerint:

„Ha az Óbudai Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem is bekerül az alapítványi fenntartású intézmények közé, akkor mindössze két, széles képzési körrel rendelkező állami egyetem marad a magyar felsőoktatásban, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.”

Szintén csütörtöki hír volt, hogy Stumpf István, akit Orbán Viktor néhány napja bízott meg „a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációjával”, a kormányközeli Magyar Nemzetnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „fel kell kavarni az állóvizet a felsőoktatásban”.

Ahogy beszámoltunk róla, néhány napja az Oktatói Hálózat jelentetett meg egy közleményt a közösségi oldalán, melyben azt írják, az Orbán-rezsim „statáriális eljárásban öt állami egyetemet hajszolt bele az alapítványi átalakulásba, maradék autonómiájának teljes feladásába”. A közleményben felszólítják a parlamenti képviselőket, hogy akadályozzák meg az állami egyetemek privatizálásának törvénybe foglalását, valamint szolidáritást vállalnak a tiltakozó egyetemi polgárokkal, és felkérnek minden felelős állampolgárt és szervezetet, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel támogassa harcukat és lépjen fel az alapítványosítás ellen.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.