Felháborodtak a szegedi egyetem polgárai a szenátusi döntés miatt

  • narancs.hu
  • 2021. február 3.

Belpol

Különösen a karuk álláspontjával ellentétesen szavazó szenátusi tagokra vannak kiakadva.

Narancs.hu múlt pénteken számolt be arról hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szenátusa hosszú vita után 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodás mellett a kormány által szorgalmazott alapítványi fenntartás mellett döntött. Ez azt jelenti, hogy az egyetem legfőbb irányító testülete felhatalmazta az intézmény legfelső vezetését, ennek jegyében kezdje meg a tárgyalásokat a működtetővel, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. 

A karok állláspontjával ellentétesen szavaztak

Korábban úgy tűnt, hogy nem lesz ilyen sima a szavazás eredménye; az egyetem sorsáról négy karon előzetes ülést tartottak csütörtökön, ami azért fontos, mert a dékánok vállalták, hogy a kari tanács szavazatának megfelelően fognak voksolni a szenátusi ülésen. 

Elutasította a modellváltást az Állam- és Jogtudományi Kar, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK).

Nem támogatta az alapítványi fenntartást a Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) tanácsa sem; itt ugyan 18-an voksoltak igennel, ám a nem szavazatok (8) és a tartózkodások (12) száma együttvéve több volt. Ennek ellenére egyes szenátorok a kötött mandátummal ellentétesen szavaztak a fenntartóváltásról. Az egyetemi karok két szenátort (köztük a dékánokat) delegálják a szenátusba, de a hallgatóknak, doktori tanácsoknak és nem oktató dolgozóknak is van képviselete.

A Szeged.hu összegzése szerint az egyértelmű kari elutasítás ellenére igennel szavazott például a JGYPK-ról Jancsák Csaba, rajta kívül Horváth Dezső, a TTIK dékánja és a kar másik delegáltja, Gácser Attila, továbbá Pál József, az Egyetemi Doktori Tanács bölcsészettudományi képviselője (ez a testület is elutasította a modellváltást). Pál egyébként a szegedi Fidesz alelnöke. A szenátusi szavazás nem volt mentes a botrányos esetektől. Többek között erről beszélt lapunknak a napokban adott interjújában Szajbély Mihály, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék professzora, aki egyben azt is kezdeményezte, hogy a szenátus ismételje meg a szavazást.

Eljátszották a becsületüket

„Egyszerűen nem hiszem el, hogy valaki így szembe köpi azt a közösséget, amelyik őt delegálta”

– ezt már a fenntartóváltást ellenző egyik kar egy névtelenséget kérő vezető oktatója mondta lapunknak. Hozzáfűzte, a kari tanácsi döntéssel szembeni állásfoglalás óriási felháborodás váltott ki a karon dolgozók körében. „Remélhetőleg lesz következménye” – fűzte hozzá az oktató. Forrásunk azt is mondta, legalább hat olyan szenátort be lehet azonosítani, akik nem a mandátumuknak megfelelően szavaztak. „Ők szembe mentek a közösség akaratával – hangsúlyozta. 

Az érintett szenátorok közül Pál József lemondott, Horváth Dezsőt a TTIK volt dékánja nyílt levélben szólította fel lemondásra, amire még nem érkezett tőle válasz, Jancsák Csaba hivatalos visszahívási procedúrája pedig értesüléseink szerint elindult.

Pál József kedden este a Szeged Televízió adásában magyarázta a biztonyítványát. "A nagyobb része a doktori tanácsnak azt az üzenetet adta felém, hogy szavazzak nemmel" - mondta. "A többség azt akarta, hogy nemmel szavazzon. De igennel szavazott" - vetette közbe a műsorvezető. "És? Amikor a történelem előtt ezek a listák előjönnek, nem mutogatok hátra, hogy X, Y, Z, aki meg se jelenik a történetben, azt súgta nekem, hogy. Csakis egyféle módon tudom ezt a munkát elképzelni: az egyetem többi részével együtt. (...)

A doktori képzés érdeke azt diktálja, hogy éljünk azokkal a könnyebbségekkel, lehetőségekkel, amelyet az új rendszer kínál"

- mondta a fideszes oktató. Lemondásáról némileg zavarosan úgy fogalmazott, azért tette, mert számos kollégájával nem értett egyet.

Az is igaz ugyanakkor, hogy a szenátori visszahívásukon, lemondásukon kívül más szankció nem érheti a mandátumukkal ellentétesen szavazókat. Ahogy forrásunk fogalmazott, a döntésük rendszeridegen, szembe mentek a szokásjoggal, de „csak” a becsületüket játszották el, a tudományos karrierjük nem került veszélybe. Sőt, tanúbizonyságot tettek az együttmüködő készségükről, ami a modellváltást követően pozíciót jelenthet a számukra az intézményben. Érdemes megjegyezni azért azt is, hogyha mind a hat érintett szenátor a közösségük álláspontja szerint, tehát nemmel voksol, akkor a 23 igen, a 22 nem és a 7 tartózkodás már nem lett volna elég a modellváltás megszavazásához. 

Szirmai Éva, a JGYPK docense ugyancsak a Szeged Televíziónak nyilatkozva arról beszélt, értetlenséggel állnak a hat, a mandátumához képest másképpen szavazó szenátor döntése előtt. Az ülés lefolyásával és magával a szavazással pedig, ahogy hozzátette, nem tudnak mit kezdeni.

Stumpf Szegedre megy

A karok dolgozói mellett a hallgatók is hangot adtak felháborodásuknak. A Tilos Rádió kedd esti műsorában Papp Bence, a Veritas Virtus Libertas nevű hallgatói csoport képviselője úgy fogalmazott: "Mi még nem nyugodtunk bele abba, hogy modellváltás lesz, és küzdünk az ellen, hogy bedarálják az egyetemünket, és pártemberek irányítsák ezt az egyetemet is." Az adásban elhangzott: szerdán Stumpf István, a felsőoktatási modellváltást koordináló kormánybiztos részt vesz az SZTE dékáni kollégiumának 15 órakor kezdődő ülésén. 

Időközben a Szabad aHang elnevezésű oldalon petíciót indított több mint 50 hazai civil szervezet Civilek az egyetemi autonómiáért néven az egyetemek függetlensége mellett.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.