OHA: Az egyetemi modellváltás az ötvenes éveket idézi

  • narancs.hu
  • 2021. február 5.

Belpol

Az Oktatói Hálózat szerint "statáriális eljárással" hajszolta bele az egyetemeket az alapítványi átalakulásba az Orbán-kormány.

A közösségi oldalukon megjelentetett közleményben tiltakozik az Oktatói Hálózat az egyetemek modellváltása ellen. Emellett felszólítják a parlamenti képviselőket, hogy akadályozzák meg az állami egyetemek privatizálásának törvénybe foglalását; szolidáritást vállalnak a tiltakozó egyetemi polgárokkal, és felkérnek minden felelős állampolgárt és szervezetet, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel támogassa harcukat és lépjen fel az alapítványosítás ellen.

A közleményben azt írják: "Az Orbán-rezsim ... statáriális eljárásban öt állami egyetemet hajszolt bele az alapítványi átalakulásba, maradék autonómiájának teljes feladásába."

A szervezet szerint a kormány illegitim eljárások sorát követte el az átalakítás során. Ahogy írják, a kormány "megzsarolta az egyetemeket azzal, hogy csak az alapítványosítás elfogadása esetén jutnak további forrásokhoz."

Emlékeztetnek arra is, hogy a döntő szavazás napján még maga a miniszterelnök is melegen ajánlotta az elköteleződést az egyetemeknek a “modellváltás” mellett. Ráadásul az MTVA a szenátusi szavazásokat napokkal megelőzően már kész tényként tálalta az egyetemek átalakítását, teszik hozzá.

A kormány emellett végig bizonytalanságban tartotta az érintettek. Hozzáteszik: "2021. január elején az alapítványosításba most bevont intézmények vezetői még azt sem tudták, hogy ők is sorra kerülnek, a hónap végén pedig már ügydöntő szavazásokat kellett lezavarniuk a szenátusokban. [...] Az érintett egyetemek vezetői végrehajtották a rájuk kiszignált feladatot, meg sem kísérelték elérni, hogy időt kapjanak alapos hatástanulmányok készítésére, érdemi viták lefolytatására. Az erőltetett ütemű folyamat nem tette lehetővé, hogy az egyetemi polgárok érdemben megvitassák az átalakítás kérdését."

"A magyar kormányzat szégyene, hogy az ötvenes éveket idéző módszerekkel hajtanak végre alapvető szerkezeti és tulajdoni változtatásokat a magyar felsőoktatásban."

-írják. Hozzáteszik, hogy az alapítványosítás a hűtlen kezelés gyanúját is felveti, hiszen fideszes oligarchák kezébe kerülnek az óriási fejlesztési források és értékes ingatlanok, amelyek így “elveszítik közvagyon jellegüket”. A tervezett átalakítások pedig  megszüntetik az oktatás és a kutatás szabadságát, veszélybe sodorják a diákok továbbtanulását, a képzések tandíjmentességét, és szűkítik az egyetemre való bejutás lehetőségét.

Tiltakozunk az egyetemek elrablása ellen! Az Orbán-rezsim az egyetemek elrablásának folyamatában fokozatot váltott az...

Posted by Oktatói Hálózat - OHA on Friday, February 5, 2021

Figyelmébe ajánljuk