Kiállt-e az LMP a Jobbik mellett?

szerző
narancs.hu
publikálva
2012. szept. 10., 10:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Felhívás szövegelemzésre. Két LMP-közleményt hasonlítunk össze, és még szavazni is lehet.

Két LMP-közleményt teszünk egymás mellé. Az elsőt a párt veszprémi szervezete írta csütörtökön a Világos Veszprémért Mozgalom megkeresésére reagálva. A civilszervezet, amikor hírét vette, hogy a Jobbik országjárásának következő állomása Veszprém lesz, elhatározta, hogy ellendemonstrációt szervez: útzárral fogadja az érkező jobbikosokat. Megkereste a megyeszékhely összes pártját, egyházát és egyéb civilszervezeteket, hogy közös legyen a szélsőjobb elleni fellépés. Néhány párt, köztük az MSZP és a DK (az LMP közismert kedvencei) csatlakoztak a rendezvényhez, a helyi LMP-szervezet pedig az alábbi sajtóközleményt adta ki:

A Jobbik Magyarországért Mozgalom „Magyar élet menete” elnevezéssel felvonulást szervez Veszprémben. A Világos Veszprémért Mozgalom a Jobbik veszprémi elnökétől a menet lemondását kérte, illetve ellendemonstrációt – félpályás útlezárást a városba bevezető hat közút mentén – helyezett kilátásba. A Jobbik egy jogszerűen bejegyzett párt, parlamenti és helyi önkormányzati képviselettel. Jogállami keretek között, a jogszabályokat betartva joga van nyilvános rendezvényt szervezni, függetlenül attól, hogy a pártról, annak eddigi tevékenységéről ki mit gondol. Amíg nincs arra vonatkozó információ, hogy az adott rendezvény a jogszabályoknak nem felel meg, nehezen magyarázható annak lemondását kérni. Éppen ezért az ellentüntetést szervezők kiállását inkább feleslegesen feszültségkeltőnek tartjuk, mintsem a szélsőséges eszmék terjedését meggátlónak. Az elmúlt évek magyarországi tapasztalatai alapján a szeptember 8-ra Veszprémbe tervezettekhez hasonló demonstrációk és ellendemonstrációk nem a megoldások felé visznek. Azok csak a negatív jelenségek tüneteire reagálnak…

Az LMP a megoldásokat keresi, valós – elsősorban kormányzati – intézkedéseket sürget a társadalmi állapotok javítása, az ország szétszakítottságának csökkentése érdekében…

(A közlemény teljes szövegét itt találja.)

Az LMP tehát kiállt a demonstráció mellett. Mert nem ellene fordulni, az kiállás. („Cinkosok közt…”) A lépés többeket megdöbbentett, minket is. Ezért az ellendemonstrációról szóló tudósításunk publikálásával egyidőben írásban megkérdeztük az LMP vezetését, hogy ezt mégis hogyan gondolják. A választ – amelyet rögtön az MTI-nek is megküldtek – teljes terjedelmében közöljük, előre csak annyit bocsátunk, hogy már címében tagadja a tagadhatatlant.

Az LMP nem állt ki a Jobbik mellett

Tévesek azok a hírek, amelyek szerint az LMP Veszprémben kiállt volna a Jobbik „Magyar élet menete” elnevezésű vonulása mellett. Az LMP leghatározottabban elítél minden félelem- és gyűlöletkeltő megnyilvánulást és demonstrációt, és minden körülmények között kiáll az alapvető emberi jogok, illetve a jogállamiság védelmében. A veszprémi jobbikos felvonulást az LMP olyan provokatív lépésnek tartja, amelynek célja a feszültség keltése.  Az ellene szerveződő demonstráció a véleménykifejezés legitim formája.

Az ország szétszakítottsága, az elfogadhatatlan mértékű társadalmi egyenlőtlenségek, a növekvő szegénység és az ebből adódó konfliktusok gyakran roma–nem roma ellentétként jelennek meg. A foglalkoztatás növelése, közösségi rendőrség, az oktatás erősítése, ösztöndíjak és mentori szolgálat nélkül a Jobbik-jelenség fennmarad, s maradnak a vonulások, ellendemonstrációk. Az LMP azt követeli, hogy a kormány tartsa fenn a rendet, és végre számolja fel a szélsőségesek jelenlétét lehetővé tevő társadalmi válságot.

Budapest, 2012. szeptember 10.

Heltai László, Csiba Kata, az LMP szóvivői

szerző
narancs.hu
publikálva
2012. szept. 10., 10:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  2012. szeptember 10., hétfő 17:52
  Az LMP nem állt ki a Jobbik mellett. Rosszabbat mondok: az LMP a Fidesz politikája mellett állt ki. A veszprémi szervezet is, és most a központ is azzal, hogy nem határolódott el a veszprémi szervezetétől, sőt ... A Fidesz Jobbik-politikájának alapelvei:
  1. Egy kalap alá venni a jobbikosokat(gárdistákat-stb-stb) meg az ellentüntetőket, egy rendpárti rizsa alapján.
  2. A Jobbik akciói elleni hatósági fellépést szorgalmazókat a szólásszabadság korlátozásával vádolni, szemet hunyva afelett, hogy a szólás-, gyülekezési-, stb. szabadságok gyakorlásának vannak törvényes korlátai, melyek mások szabadságjogainak védelme alapoz meg, és a Jobbik(stb) akciói ezeket rendszeresen tudatosan megsértik.
  3. Folyamatosan keresni a Jobbik potenciális szavazóinak kegyét, és ezért bár időnként keményen versengve a Jobbikkal, de méfgis számos kérdésbene gy platformra helyezkedni vele.
  Az LMP politikájában és mostani állásfoglalásában a 3. nem lelhető fel, de az 1. és a 2. igen, és ez is elég durva
 2. 6 dollár
  dollár
  2012. szeptember 10., hétfő 17:07
  A veszprémi LMP-szervezet nem hogy kiállt, de csontig benyalt a Jobbiknak.Ez szerintem teljesen egyértelmű.Csodálom, hogy a szavazók számára nem.(kb. fele-fele )
 3. 5 daniel_katz
  daniel_katz
  2012. szeptember 10., hétfő 16:26
  1. A veszprémi LMP-szervezet közleményének első fele rendben van. Azonban abból, hogy a Jobbik minden szempontból jogszerűen vonul, nem következik sem a "nehezen magyarázható", sem pedig az "éppen ezért" kezdetű mondóka. Pontosabban utóbbi esetében stimmel a "feszültségkeltő", csak az meg nem felesleges. Ilyen esetekben lehet és legyen is feszültség (jogszerűen), nem árt az álmoskás Veszprémnek.
  2. A budapesti közleménynek semmi értelme, ha az elsőre vonatkozik, és ha valóban válasz a Mancsnak, ugyanis pont az ellenkezőjét mondja, mint a veszprémi, vagyis hirtelen a Jobbik provokál (feszültséget kelt), az ellentüntetés meg legitim :-)) Azt most hagyjuk, hogy eleve jó lett volna mindegyik esetben szétszálazni joszerűséget, értelmességet, kívánatosat, feszültségkeltőt stb.
  3. "kiállás valami/valaki mellett". Szerintem a következő értelmezések vannak:
  a) Abból, hogy az LMP (Vp.) jogszerűnek tartja a Jobbik rendezvényét (stb.), következik az is, hogy kiáll mellette.
  b) Mint a) eleje, csak nem következik belőle.

  Én b)-re szavazok, pontosítva: Nem az ügy maga ("Magyar Élet Menete") van rendben, és nem az ügy mellett áll ki az LMP, hanem azért, hogy vonulhat a Jobbik ez ügyben, és ezt el kell fogadnunk. Viszont, mint említettem, az ellenvonulás is rendben.
  Ennyi pontosítás elég is lett volna a LMP-vezetés részéről, ehelyett lett összevisszaság...

  Talán a legfontosabb pont lenne amúgy a szövegkörnyezet (a "Magyar Élet Menete" mindenképp az "Élet Menete" alapján értlemeződik), de ezt most hagyjuk, Vári György nagyon pontosan rá is mutatott már erre.
 4. 4 yoyo
  yoyo
  2012. szeptember 10., hétfő 14:08
  Az LMP bekaphatja. Ha engem felháborít egy bejegyzett, legitim parlamenti párt, ha számomra az általa képviselt politika elfogadhatatlan, igenis fenntartom a jogot arra, hogy ezt az álláspontomat kinyilvánítsam.
  Az LMP talán még mindig nem veszi észre, hogy beléptünk abba a korszakba, amikor az állampolgári engedetlenség minden tudatos civil számára kötelesség. A formálódó új Magyarországon egyre több olyan dolog válik törvényessé, ami elfogadhatatlan, mindenféle valódi legitimáció nélküli.
 5. 3 A szerk.
  A szerk.
  2012. szeptember 10., hétfő 12:43
  Kedves Kovács Orsi!

  Tegnap kora délután küldtünk egy kérdést az LMP sajtócímére a veszprémi LMP-közleménnyel kapcsolatban, ahonnan ígéretet kaptunk, hogy ma délelőtt meglesz a válasz. Meg is lett, ahhoz a kollégánkhoz érkezett, aki a kérdést küldte. Nem állt rajta, hogy sajtóközlemény vagy bármi. Ezt nehéz másként értelmezni, mint a Narancs kérésére küldött választ. Hogy az MTI-nek is elküldte ugyanezt a párt, azt ettől függetlenül vettük észre az MTI hírfolyamában.
 6. 2 macskafogo
  macskafogo
  2012. szeptember 10., hétfő 12:09
  Már az első se állt ki a Jobbik mellett, hanem a szólásszabadság mellett állt ki.

  A központi második pedig végképp, némileg szembemenve a helyiek véleményével is.
 7. 1
  2012. szeptember 10., hétfő 12:00
  Minden tisztelet mellett, a második közlemény NEM a Narancs kérdésére adott közvetlen válasz, hanem hivatalos közlemény, melyet a sajtó (közte a Narancs IS) megkapott.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra