Kiállt-e az LMP a Jobbik mellett?

szerző
narancs.hu
publikálva
2012. szept. 10., 10:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Felhívás szövegelemzésre. Két LMP-közleményt hasonlítunk össze, és még szavazni is lehet.

Két LMP-közleményt teszünk egymás mellé. Az elsőt a párt veszprémi szervezete írta csütörtökön a Világos Veszprémért Mozgalom megkeresésére reagálva. A civilszervezet, amikor hírét vette, hogy a Jobbik országjárásának következő állomása Veszprém lesz, elhatározta, hogy ellendemonstrációt szervez: útzárral fogadja az érkező jobbikosokat. Megkereste a megyeszékhely összes pártját, egyházát és egyéb civilszervezeteket, hogy közös legyen a szélsőjobb elleni fellépés. Néhány párt, köztük az MSZP és a DK (az LMP közismert kedvencei) csatlakoztak a rendezvényhez, a helyi LMP-szervezet pedig az alábbi sajtóközleményt adta ki:

A Jobbik Magyarországért Mozgalom „Magyar élet menete” elnevezéssel felvonulást szervez Veszprémben. A Világos Veszprémért Mozgalom a Jobbik veszprémi elnökétől a menet lemondását kérte, illetve ellendemonstrációt – félpályás útlezárást a városba bevezető hat közút mentén – helyezett kilátásba. A Jobbik egy jogszerűen bejegyzett párt, parlamenti és helyi önkormányzati képviselettel. Jogállami keretek között, a jogszabályokat betartva joga van nyilvános rendezvényt szervezni, függetlenül attól, hogy a pártról, annak eddigi tevékenységéről ki mit gondol. Amíg nincs arra vonatkozó információ, hogy az adott rendezvény a jogszabályoknak nem felel meg, nehezen magyarázható annak lemondását kérni. Éppen ezért az ellentüntetést szervezők kiállását inkább feleslegesen feszültségkeltőnek tartjuk, mintsem a szélsőséges eszmék terjedését meggátlónak. Az elmúlt évek magyarországi tapasztalatai alapján a szeptember 8-ra Veszprémbe tervezettekhez hasonló demonstrációk és ellendemonstrációk nem a megoldások felé visznek. Azok csak a negatív jelenségek tüneteire reagálnak…

Az LMP a megoldásokat keresi, valós – elsősorban kormányzati – intézkedéseket sürget a társadalmi állapotok javítása, az ország szétszakítottságának csökkentése érdekében…

(A közlemény teljes szövegét itt találja.)

Az LMP tehát kiállt a demonstráció mellett. Mert nem ellene fordulni, az kiállás. („Cinkosok közt…”) A lépés többeket megdöbbentett, minket is. Ezért az ellendemonstrációról szóló tudósításunk publikálásával egyidőben írásban megkérdeztük az LMP vezetését, hogy ezt mégis hogyan gondolják. A választ – amelyet rögtön az MTI-nek is megküldtek – teljes terjedelmében közöljük, előre csak annyit bocsátunk, hogy már címében tagadja a tagadhatatlant.

Az LMP nem állt ki a Jobbik mellett

Tévesek azok a hírek, amelyek szerint az LMP Veszprémben kiállt volna a Jobbik „Magyar élet menete” elnevezésű vonulása mellett. Az LMP leghatározottabban elítél minden félelem- és gyűlöletkeltő megnyilvánulást és demonstrációt, és minden körülmények között kiáll az alapvető emberi jogok, illetve a jogállamiság védelmében. A veszprémi jobbikos felvonulást az LMP olyan provokatív lépésnek tartja, amelynek célja a feszültség keltése.  Az ellene szerveződő demonstráció a véleménykifejezés legitim formája.

Az ország szétszakítottsága, az elfogadhatatlan mértékű társadalmi egyenlőtlenségek, a növekvő szegénység és az ebből adódó konfliktusok gyakran roma–nem roma ellentétként jelennek meg. A foglalkoztatás növelése, közösségi rendőrség, az oktatás erősítése, ösztöndíjak és mentori szolgálat nélkül a Jobbik-jelenség fennmarad, s maradnak a vonulások, ellendemonstrációk. Az LMP azt követeli, hogy a kormány tartsa fenn a rendet, és végre számolja fel a szélsőségesek jelenlétét lehetővé tevő társadalmi válságot.

Budapest, 2012. szeptember 10.

Heltai László, Csiba Kata, az LMP szóvivői

szerző
narancs.hu
publikálva
2012. szept. 10., 10:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 7
  Máté András
  2012. szeptember 10., hétfő 17:52
  Az LMP nem állt ki a Jobbik mellett. Rosszabbat mondok: az LMP a Fidesz politikája mellett állt ki. A veszprémi szervezet is, és most a központ is azzal, hogy nem határolódott el a veszprémi szervezetétől, sőt ... A Fidesz Jobbik-politikájának alapelvei:
  1. Egy kalap alá venni a jobbikosokat(gárdistákat-stb-stb) meg az ellentüntetőket, egy rendpárti rizsa alapján.
  2. A Jobbik akciói elleni hatósági fellépést szorgalmazókat a szólásszabadság korlátozásával vádolni, szemet hunyva afelett, hogy a szólás-, gyülekezési-, stb. szabadságok gyakorlásának vannak törvényes korlátai, melyek mások szabadságjogainak védelme alapoz meg, és a Jobbik(stb) akciói ezeket rendszeresen tudatosan megsértik.
  3. Folyamatosan keresni a Jobbik potenciális szavazóinak kegyét, és ezért bár időnként keményen versengve a Jobbikkal, de méfgis számos kérdésbene gy platformra helyezkedni vele.
  Az LMP politikájában és mostani állásfoglalásában a 3. nem lelhető fel, de az 1. és a 2. igen, és ez is elég durva
 2. 6
  dollár
  2012. szeptember 10., hétfő 17:07
  A veszprémi LMP-szervezet nem hogy kiállt, de csontig benyalt a Jobbiknak.Ez szerintem teljesen egyértelmű.Csodálom, hogy a szavazók számára nem.(kb. fele-fele )
 3. 5
  daniel_katz
  2012. szeptember 10., hétfő 16:26
  1. A veszprémi LMP-szervezet közleményének első fele rendben van. Azonban abból, hogy a Jobbik minden szempontból jogszerűen vonul, nem következik sem a "nehezen magyarázható", sem pedig az "éppen ezért" kezdetű mondóka. Pontosabban utóbbi esetében stimmel a "feszültségkeltő", csak az meg nem felesleges. Ilyen esetekben lehet és legyen is feszültség (jogszerűen), nem árt az álmoskás Veszprémnek.
  2. A budapesti közleménynek semmi értelme, ha az elsőre vonatkozik, és ha valóban válasz a Mancsnak, ugyanis pont az ellenkezőjét mondja, mint a veszprémi, vagyis hirtelen a Jobbik provokál (feszültséget kelt), az ellentüntetés meg legitim :-)) Azt most hagyjuk, hogy eleve jó lett volna mindegyik esetben szétszálazni joszerűséget, értelmességet, kívánatosat, feszültségkeltőt stb.
  3. "kiállás valami/valaki mellett". Szerintem a következő értelmezések vannak:
  a) Abból, hogy az LMP (Vp.) jogszerűnek tartja a Jobbik rendezvényét (stb.), következik az is, hogy kiáll mellette.
  b) Mint a) eleje, csak nem következik belőle.

  Én b)-re szavazok, pontosítva: Nem az ügy maga ("Magyar Élet Menete") van rendben, és nem az ügy mellett áll ki az LMP, hanem azért, hogy vonulhat a Jobbik ez ügyben, és ezt el kell fogadnunk. Viszont, mint említettem, az ellenvonulás is rendben.
  Ennyi pontosítás elég is lett volna a LMP-vezetés részéről, ehelyett lett összevisszaság...

  Talán a legfontosabb pont lenne amúgy a szövegkörnyezet (a "Magyar Élet Menete" mindenképp az "Élet Menete" alapján értlemeződik), de ezt most hagyjuk, Vári György nagyon pontosan rá is mutatott már erre.
 4. 4
  yoyo
  2012. szeptember 10., hétfő 14:08
  Az LMP bekaphatja. Ha engem felháborít egy bejegyzett, legitim parlamenti párt, ha számomra az általa képviselt politika elfogadhatatlan, igenis fenntartom a jogot arra, hogy ezt az álláspontomat kinyilvánítsam.
  Az LMP talán még mindig nem veszi észre, hogy beléptünk abba a korszakba, amikor az állampolgári engedetlenség minden tudatos civil számára kötelesség. A formálódó új Magyarországon egyre több olyan dolog válik törvényessé, ami elfogadhatatlan, mindenféle valódi legitimáció nélküli.
 5. 3
  A szerk.
  2012. szeptember 10., hétfő 12:43
  Kedves Kovács Orsi!

  Tegnap kora délután küldtünk egy kérdést az LMP sajtócímére a veszprémi LMP-közleménnyel kapcsolatban, ahonnan ígéretet kaptunk, hogy ma délelőtt meglesz a válasz. Meg is lett, ahhoz a kollégánkhoz érkezett, aki a kérdést küldte. Nem állt rajta, hogy sajtóközlemény vagy bármi. Ezt nehéz másként értelmezni, mint a Narancs kérésére küldött választ. Hogy az MTI-nek is elküldte ugyanezt a párt, azt ettől függetlenül vettük észre az MTI hírfolyamában.
 6. 2
  macskafogo
  2012. szeptember 10., hétfő 12:09
  Már az első se állt ki a Jobbik mellett, hanem a szólásszabadság mellett állt ki.

  A központi második pedig végképp, némileg szembemenve a helyiek véleményével is.
 7. 1
  Kovács Orsi
  2012. szeptember 10., hétfő 12:00
  Minden tisztelet mellett, a második közlemény NEM a Narancs kérdésére adott közvetlen válasz, hanem hivatalos közlemény, melyet a sajtó (közte a Narancs IS) megkapott.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország