Megszüntették a Műemléki Tanácsadó Testületet

szerző
- vgy -
publikálva
2012. szept. 11., 17:19
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A felszámolásra ítélt Kulturális Örökségvédelmi Hivatal értesüléseink szerint még tegnap megszüntette a saját keretein belül működő Műemléki Tanácsadó Testületet.

A testület munkáját jól ismerő forrásból úgy értesült a narancs.hu, hogy a hamarosan megszűnő Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) felszámolja a Műemléki Tanácsadó Testületet (MTT). Utóbbi működését egy 2010. decemberi, jelenleg is hatályban lévő kormányhatározat szabályozza, melynek előírásai szerint a grémium „a műemlékekkel kapcsolatos hatósági, illetve egyéb szakmai döntések előkészítésében segíti a hivatal (mármint a KÖH-t – a szerk.) és a szakigazgatási szervek munkáját”.
Az MTT-nek a műemlékekkel vagy műemléki területeken végzett jelentős beavatkozásokkal kapcsolatos hatósági döntésekhez (például építési engedélyek kiadásával) kellett szakvéleményeket megfogalmazni, amelyet az eljáró hatóság köteles volt figyelembe venni vagy kimerítően indokolni, ha a javaslatban foglaltaktól eltérő döntést hozott. Vagyis a tervezett megszüntetése előtt súlyosan meggyengített KÖH maradék fontos jogosítványai jórészt e testület tagjainak a kezében voltak. A grémium ülését ma már meg sem tartották.
Úgy tudjuk, a döntést a jelenlegi KÖH-igazgató, Cselovszki Zoltán hozta meg annak ellenére, hogy a testület működését a jelenleg még érvényben lévő jogszabály írja elő. Próbáltuk őt vagy Róna Katalin sajtófőnököt elérni, de mindketten házon kívül tartózkodtak.

A KÖH vége
Múlt hét csütörtökön írta meg az index.hu és a Népszava, hogy döntés született: megszüntetik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt. Később L. Simon László kulturális államtitkár úgy fogalmazott: nem szüntetik meg a hivatal feladatköreit, csak átszervezik, és jogosultságai főképp a kormányhivatalokhoz kerülnek.
A KÖH-nek többrétű feladata volt: egyrészt műemlékek felkutatása, valamint a műemlékeket érintő beruházások esetén annak ellenőrzése, hogy minden az örökségvédelmi törvények betartásával zajlik. Az index.hu azt írta: „Információink szerint (a KÖH) ezen tevékenysége szúrta a szemét ingatlanbefektetőknek és az önkormányzatok vezetőinek, amely a szervezet két éve tartó leépítéséhez, majd mostani megszüntetéséhez vezetett.”
szerző
- vgy -
publikálva
2012. szept. 11., 17:19
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra