Megszüntették a Műemléki Tanácsadó Testületet

szerző
- vgy -
publikálva
2012. szept. 11., 17:19
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A felszámolásra ítélt Kulturális Örökségvédelmi Hivatal értesüléseink szerint még tegnap megszüntette a saját keretein belül működő Műemléki Tanácsadó Testületet.

A testület munkáját jól ismerő forrásból úgy értesült a narancs.hu, hogy a hamarosan megszűnő Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) felszámolja a Műemléki Tanácsadó Testületet (MTT). Utóbbi működését egy 2010. decemberi, jelenleg is hatályban lévő kormányhatározat szabályozza, melynek előírásai szerint a grémium „a műemlékekkel kapcsolatos hatósági, illetve egyéb szakmai döntések előkészítésében segíti a hivatal (mármint a KÖH-t – a szerk.) és a szakigazgatási szervek munkáját”.
Az MTT-nek a műemlékekkel vagy műemléki területeken végzett jelentős beavatkozásokkal kapcsolatos hatósági döntésekhez (például építési engedélyek kiadásával) kellett szakvéleményeket megfogalmazni, amelyet az eljáró hatóság köteles volt figyelembe venni vagy kimerítően indokolni, ha a javaslatban foglaltaktól eltérő döntést hozott. Vagyis a tervezett megszüntetése előtt súlyosan meggyengített KÖH maradék fontos jogosítványai jórészt e testület tagjainak a kezében voltak. A grémium ülését ma már meg sem tartották.
Úgy tudjuk, a döntést a jelenlegi KÖH-igazgató, Cselovszki Zoltán hozta meg annak ellenére, hogy a testület működését a jelenleg még érvényben lévő jogszabály írja elő. Próbáltuk őt vagy Róna Katalin sajtófőnököt elérni, de mindketten házon kívül tartózkodtak.

A KÖH vége
Múlt hét csütörtökön írta meg az index.hu és a Népszava, hogy döntés született: megszüntetik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt. Később L. Simon László kulturális államtitkár úgy fogalmazott: nem szüntetik meg a hivatal feladatköreit, csak átszervezik, és jogosultságai főképp a kormányhivatalokhoz kerülnek.
A KÖH-nek többrétű feladata volt: egyrészt műemlékek felkutatása, valamint a műemlékeket érintő beruházások esetén annak ellenőrzése, hogy minden az örökségvédelmi törvények betartásával zajlik. Az index.hu azt írta: „Információink szerint (a KÖH) ezen tevékenysége szúrta a szemét ingatlanbefektetőknek és az önkormányzatok vezetőinek, amely a szervezet két éve tartó leépítéséhez, majd mostani megszüntetéséhez vezetett.”
szerző
- vgy -
publikálva
2012. szept. 11., 17:19
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra