„Kirekesztőből kirekesztett lettem” – Interjú Szegedi Csanáddal

szerző
narancs.hu
publikálva
2013. júl. 03., 18:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A volt Jobbik-alelnökkel szélsőjobbos múltjáról és zsidó származásáról beszélgettünk. Ízelítő a holnap megjelenő Narancs-interjúból.

Szegedi Csanád zsidó származásának napvilágra kerülése óta most nyilatkozott a sajtónak először új életéről, hitéről és szélsőjobboldali múltjának teljes felszámolásáról – Vári György interjúját a holnap megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

Ebben a korábbi jobbikos politikus beszél arról az útról, ami őt a szélsőjobboldali pártba vitte. „Visszagondolva, világosnak tűnik, hogy a zsidósággal kapcsolatos ellenérzésekre való hajlamot Csurka írásai alapozták meg nálam. Hozzátenném, hogy sokkal több embernek van zsidó vagy roma felmenője a Jobbikon belül, mint gondolnánk.”

false

 

Fotó: Lengyel Zsolt

Miután szembesült saját zsidó származásával, Szegedi Csanád lassan kezdte átalakítani addigi világnézetét. „A saját történetem megtapasztalása persze azt is megtanította velem, hogy mennyire abszurd embereket a származásuk alapján megítélni.”

A Jobbikból kilépett politikus beszélt arról is, hogy a pártban hogyan fogadták a vele történteket: neki „kellett volna lenni a párt díszzsidajának”, legalábbis vezetői szinten így gondolták. Ebbe azonban Szegedi nem ment bele, és helyette komolyan elkezdett foglalkozni a zsidó hagyományokkal, miközben régi emberi kapcsolatai szinte mind megszakadtak. „Most már tudom, hogy vannak olyanok, akiknek életükben kell újjászületniük. Én ezen a folyamaton megyek most keresztül, annak minden vajúdásával együtt. Valamilyen katarzis mindig szükséges az ember életében, hogy gyökeresen megváltozzon. Ez a legtöbb embernél valami nagy betegség szokott lenni, nálam a zsidóságom, ebben szerencsés vagyok.”


Az interjút teljes terjedelmében a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

szerző
narancs.hu
publikálva
2013. júl. 03., 18:25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:
 1. 6 Corralito
  Corralito
  2013. július 04., csütörtök 23:05
  Nem lehet tudni, hogy ezek a magyar jobboldaliak akkor gusztustalanabbak-e mikor gyülölködő fenevadakként ölnék a zsidókat, vagy mikor megtérőt játszanak bűnbánattal.
 2. 5 hakohen
  hakohen
  2013. július 04., csütörtök 23:00
  Nahát, ideszabadultak a kurucinfós trollok? Ez azért eddig nem nagyon volt a MaNcsra jellemző.

  Azt persze gyakran látjuk, hogy tömegesen vannak, akiknek elég egy-két vezérszó, és máris osztják az észt és mondják a tutit. Tkp. az a baj velük, hogy el sem olvassák, amihez hozzászólnak - amint jelen esetben is. Bocs, hozzátrollkodnak. (És akár kifordított kurucinfósok is lehetnek.)
 3. 4 Agressor
  Agressor
  2013. július 04., csütörtök 17:03
  Arról is fog beszélni ez a véglény, hogy azért rakták ki a Jobbikból, mert EU-s pénzekkel akart visszaélni?? Erről gyakran megfeledkezik. Nem ő lépett ki a Jobbikból, hanem korrupció miatt kirakták, és vissza akarták léptetni...

  Ő lett volna a Jobbik díszzsidaja? Igen. Vona úgy volt vele, hogy őt nem érdekli a származása, és legalább majd a közvélemény is belátja, hogy nem antiszemiták. Ezt valóban lehet "díszzsidajozás"-ként kommunikálni, de ettől még teljesen érthető és szimpatikus hozzáállás.
  Ha Csanádról nem derül ki, hogy csaló, akkor a mai napig a Jobbik tagja lehetne. Ez csak rajta múlott.

  Mellesleg ha tényleg ekkora az antiszemitizmus a Jobbikban, akkor hogy lehet egy Neturei Karta nevű zsidó testvérszervezetük? Mesélje el nekem valaki?

  Zárójelben megjegyzem, a Jobbikba nem tilos zsidóként vagy romaként belépni! Utóbbi van is sok közöttük! Ennyi a rasszizmusról, ami a Jobbikban van.
 4. 3
  2013. július 04., csütörtök 14:36
  radikális politikusok mindig örülnek a nagy tömegtámogatásnak de ha közelebbről megvizsgáljuk kiderül, hogy minden szimpatizánsra jut egy- egy provokátor, besúgó, bomlasztó, időzített bomba- csanád is ilyen figura, "küldött ember" volt- viszonylag hosszú és nagy karriert sikerült befutnia
 5. 2
  2013. július 04., csütörtök 14:08
  Már az rossz indítás, hogy "miután szembesült zsidó múltjával". Addig is tudott róla, hogy az...
 6. 1
  2013. július 04., csütörtök 05:37
  Az "igazi magyar" politikus díszpéldánya: megélhetési köpönyegforgató. Nem díszzsidó, hanem trójai faló. :-((((

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra