Kulturális hírek

  • 1996. október 17.

Belpol

Hungarocarrot Három estén át a Fonó Budai Zeneház adott otthont a Hungarocarrot idei sorozatának: a Budapesti Õszi Fesztivál keretében megrendezett fesztiválról bővebben a 35. oldalon.Kulturális Alap: aggódás Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának tagja sajtótájékoztatón jelentette be: a biztonság kedvéért a jövő évi költségvetésben - szemben a Pénzügyminisztérium elképzelésével - egyelőre szükség lenne a Nemzeti Kulturális Alap támogatására, ha az eddiginél kisebb mértékben is: a gyakorlatban ugyanis még nem volt mód annak a kipróbálására, hogy bejön-e az NKA feladatainak ellátására elegendő összeg a korábbinál szélesebb körből beszedendő kulturális járulék után.A KFT visszatért Bál az Interneten című, a hálózaton élőben is közvetített koncertjére, egy alkalomra újra összeállt a KFT, amely tíz munkás év után, 1991-ben függesztette fel tevékenységét.
A Budapest Sportcsarnokban tartott koncert legjobb részei várhatóan lemezen is megjelennek. Szerettünk volna külön írásban beszámolni az első magyar internetes koncertről, ám riporterünket - aki a helyszínen már nem tudott belépőt venni, merthogy minden jegy elkelt - nem engedték be: a beígért tiszteletjegy nem volt sehol, a portások meg nem voltak hajlandók előkeríteni a jegyet ígérő főszervezőt, Molnár Csabát. A KFT Internet-site-ja egyébként már este kilenckor éppoly zsúfolt (= megközelíthetetlen) volt, mint maga a Sportcsarnok.

Virgin Megastore, Budapest Kelet-Európa legnagyobbjaként hirdetett zeneboltja nyílt meg lapzártánk hétfőjén Budapesten, a Váci út 178. alatti, több mint száz üzlethelyiséget magában foglaló Duna Plaza bevásárló- és szórakoztató központban: a Virgin Megastore ezer négyzetméteren eddig errefelé szokatlan választékot ígér. "Próbáljon meg lehetetlent kérni" - provokál a reklám, de ha az ember túl tudja ordítani a technót, azért tehet egy kísérletet.

Tavaly augusztusban beszámoltunk róla: miközben a brit Virgin hálózat több mint hatvan óriási lemezboltja (köztük a londoni, párizsi, bécsi) szépen prosperál, Németországban bezárták a berlini, frankfurti és hamburgi üzletet, mert a magas működési költségek és a törvényileg korlátozott nyitvatartási idő miatt nem hoztak elég bevételt. A Duna Plaza többi üzletéhez hasonlóan a budapesti Virgin Megastore is hétköznaponként 9-21, szombat-vasárnap 9-15 óráig tart nyitva, erre tehát nem lehet panasz.

Baltikum Londonban A Baltic Arts ´96 és a vele párhuzamosan, október 26-ig futó Altered States című fesztiválon mutatkozik be Londonban ezekben a hetekben Észtország, Lettország és Litvánia művészete, kulturális élete.

Díj, díj A cseh Jan Sverák Kolja című műve nyerte a 9. Nemzetközi Tokiói Filmfesztivál fődíját, a zsűri különdíját a lengyel Krzysztof Zanussi (Galopp) és a spanyol Vicente Aranda (Libertaria) kapta, a legjobb fiatal rendező aranyérmével és a következő filmjére fordítható 20 millió jennel a kazah Amir Karakulovot jutalmazták.

A Budapesti Õszi Fesztivál keretében tartott Soros Stúdiószínházi Napok zsűrije a Budapesti Kamaraszínház Ruszt József rendezte Othellójának ítélte az egymillió forintos fődíjat.

FIAC-mérleg Öt nap alatt a tavalyinál harminc százalékkal több, legalább százezer látogatót vonzott a FIAC, a 23. párizsi nemzetközi képzőművészeti vásár, amelynek díszvendége ezúttal Dél-Korea volt, amelyet tizenöt galéria képviselt. A 142 kiállító - első alkalommal fordult elő, hogy több mint hatvan százalékuk külföldi galéria - háromezer tranzakcióról számolt be; a Lahumiere galéria Victor Vasarely 1950-1974 közötti műveit mutatta be.

Népstadioni szobrok: helyben Hiába szerették volna az 1998-as budapesti atlétikai Európa-bajnokság szervezői elérni, hogy egy edzőpálya kialakítása érdekében a Népstadionhoz vezető úgynevezett dromosz (szoborsorral szegélyezett út) szocreál szobrait máshová helyezzék át, a Fővárosi Közgyűlés Tervtanácsa a sokadik menet és hosszú vita után úgy döntött: a több mint negyvenéves építészeti kompozíció a helyén marad. Az immár végleg mozdíthatatlannak látszó szoborcsoport helyett máshol kell majd felépíteni az edzőpályát.

Clinton: 500 millió $ az Internetre "Célom, hogy a 21. század elejére minden egyes otthon össze legyen kötve az Internettel" - jelentette ki Bill Clinton, aki választási kampányában azt hangsúlyozza, hogy programja a jövő felé vezet, szemben a múltba visszanyúlni kívánó republikánus elnökjelölt, Bob Dole elképzeléseivel. Clinton három fronton támad: egyrészt a távközlési vállalatok hozzájárulásával külön alapot képezne, hogy minden iskola és könyvtár számára tegyék ingyenessé az Internet-szolgáltatást, másrészt, hogy szintén a kormányzati és magánszektor együttműködésével az évezred végére az összes iskolát lássák el számítógépekkel, harmadrészt pedig, hogy 100 millió dollárból építsék ki az információs szupersztráda-technika új nemzedékét, amely a jelenlegi rendszernél százszor-ezerszer nagyobb sebességgel működne. Az újraválasztásáért kampányoló elnök öt év alatt 500 millió dollárt szánna az Internet bővítésére és korszerűsítésére.

Egyetemi: csak a Liget Tavasszal még úgy tűnt (MaNcs, május 9. és 23.), szeptember közepén újra működni kezdhet az Egyetemi Színpad, amelynek vezetését pályázaton nyerte el az Egyetemi Színpad Baráti Köre, élén Hídvégi Andrással. Akkor arról volt szó, hogy az ELTE a helyiségek biztosításán túl 440 ezer forint dologi költséggel és másfél státusznyi fizetéssel támogatja a teljes művészeti és szervezési autonómiát élvező társaságot. Mindebből azonban egyelőre semmi sem valósult meg, egyedül a Liget Akadémia ingyenes előadásai zajlanak itt szerda délutánonként, hat órakor Búcsú a 19. századtól címmel. A program:

Okt. 16.: Ludassy Mária: Téveszméink eredete

Okt. 30.: Lipp Tamás: Millenniumi sajtótükör

Nov. 6.: Gyáni Gábor: Elnyomás, szolgasors

Nov. 13.: Németh G. Béla: Álmok, álmodók, realisták

Nov. 20.: Levendel Júlia: "A szellemharcok tiszta súgaránál"

Nov. 27.: Vekerdi Tamás: Széchenyi István

Dec. 4.: Márton László: A Nemzet Színháza

Dec. 11.: Lányi András: A jövő század regénye

Francia ´56 Lapunk megjelenésének napján, október 16-án kiállítás nyílik a budapesti Francia Intézetben "A szabadság győzelemre vezeti a népet!..." címmel, amely a magyar-francia kapcsolatok és a nyugat-európai visszhang szempontjából mutatja be az 1956-os eseményeket. A kiállítás csak egyike a forradalom negyvenedik évfordulójára emlékező rendezvényeknek: október 17-19. között konferencia lesz, 18-án 20.30-kor a La Sept-ARTE francia-német televíziós csatorna filmjeit mutatják be (1956 a világban; Sorskereszteződések - Kádár/Nagy; Nyomozás egy emberrablás ügyében; Leszállt az éjszaka), október 21-24. között 1956-ot érintő magyar játékfilmek, a Műcsarnokban Jean Fautrier francia festő 1956-hoz kapcsolódó kiállítása; és egy kétnyelvű könyv: Guy Turbet-Delof, a Francia Intézet akkori igazgatójának 1956-57-ben Magyarországon és Bécsben írt naplója.

Tivoli: kiadva Négy induló közül a Traub Pál vezette Intent Befektetési és Vagyonkezelő Rt. nyerte azt a pályázatot, amelyet augusztus közepén írt ki a Budapest Bábszínház és a Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága a Tivoli Színház hangsúlyozottan "színházi célú, nem költségvetési intézményként történő, költségvetési támogatás nélküli működtetésére", öt évre. Az Intent kulturális szolgáltató vállalkozás Princz Gábor, a Postabank vezérigazgatója magánvagyonából jött létre; a pályázati kiírás értelmében évente legalább százhúsz színházi előadást kell itt tartani, továbbá térítési díj ellenében otthont kell adni a Budapesti Õszi Fesztivál rendezvényeinek.

Metafórum 3. A hét végén zajlott a Metafórum konferenciasorozat harmadik, befejező része a Media Research Alapítvány és a Képzőművészeti Főiskola szervezésében, a Budapesti Õszi Fesztivál részeként. Az 1994-ben a CD-ROM-nak, 1995-ben az Internetnek (Határok nélkül), idén pedig a tartalomszolgáltatásnak (Építés alatt) szentelt konferenciasorozat a digitális médium művészeti-filozófiai aspektusait járta körül, számos rangos külföldi előadóval és kerekasztal-beszélgetéssel. Idén többek között előadást tartott Mark Stahlmann, Richard Barbrook és Eric Davis, régi tudományos ismeretterjesztő filmeket vetítettek a Cirko-gejzír moziban, s bemutatkozott a Magyar.Net című, volt narancsos kollégáink által szerkesztett Internet-magazin.

3 Gitár A rendezők szerencséjére ugyanúgy péntekre esett Paco De Lucia, John McLaughlin és Al Di Meola fellépése a Budapest Sportcsarnokban, mint azon a bizonyos, 1980-as lemezen is megörökített, San Franciscó-i éjjelen, így Friday Night In Budapest felirattal lehetett reklámozni a gitártrió koncertjét. A nagy érdeklődésre való tekintettel kettő is lett belőle egyetlen este; az éjfélkor kezdődött második után a szervezők jóvoltából ingyenbuszok vitték a Sportcsarnokból a város különböző pontjaira a telt ház gyalogos felét. A koncertek első részében a gitárosok szólóban, illetve duókban játszottak, aztán jött a várva várt triózás, az első előadáson rövidebb, a másodikon hosszabb improvizációkkal.

Angol porgyűjtő Pesten Jason Coburn angol képzőművész egy kulturális csereprogram keretében Budapesten dolgozik, az eredményt jövőre szeretné az itteni közönség elé tárni. Azzal a kérdéssel fordult körülbelül száz magyar művészhez, közéleti személyiséghez, üzletemberhez, hogy nevezzék meg kedvenc festményüket, ő pedig majd úgy rendezi be a tárlatot, mintha a megnevezett képeket már kiállították volna, csak pillanatnyilag éppen porcsík jelezné hiányukat a falon. A porcsík mérete milliméterre azonos lenne a megnevezett festmények eredeti méretével, magát a csíkot alkotó port pedig a festményt választó személyiség lakásában porszívózná össze a művész, előzetes egyeztetés alapján természetesen.

Jason Coburn a Narancs kérdésére elmondta, az itteni projekt nagyobb szabású lesz, mint amit korábban Londonban és Torinóban csinált (ott a galériákban gyűjtötte össze a port). Felhívására eddig tíz-egynéhányan reagáltak, köztük, mások mellett, Pető Iván és Csurka István: az SZDSZ elnöke egy Albrecht Dürer-önarcképet jelölt meg kedvenceként, a MIÉP elnöke pedig Tornyai János Búsmagyar sors című festményét.

Glastonbury: a film Robin Mahoney, Matthew Salkeld és William Beaton filmet állított össze az egyik legnagyobb brit rockfesztiválról, pontosabban az 1970-ben indult eseménysorozat 1989-1993 közötti éveiről, természetesen rengeteg zenével.

Cyberia

Veszélyben a budapesti egyetemi hálózat Az iNteRNeTTo jelentése szerint figyelmeztető felirat jelent meg a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem Ursus nevű, IBM 3090 típusú központi szerverének bejelentkező képernyőjén, miszerint a gépet október végéig lehet használni, azután leszerelik. A gép - amelyet kábé négyezren használnak, a közgázosokon kívül az ELTE, a BME és a szegedi JATE hallgatói és oktatói is - az IBM és a BKE között 1991-ben kötött, azóta többször is meghosszabbított támogatási szerződés keretében üzemel. A szerződés újabb meghosszabbítása októberben esedékes; az IBM immár piaci áron kívánja nyújtani az eddig térítésmentes szervizt, és erre az egyetem költségvetésében, jelenleg úgy tűnik, nincs fedezet.

Net & Roll; Netzharisnya Két új magyar online magazin született: a Hetesi Péter Pál szerkesztésében Net & Roll címmel induló "zenei lap, feeling-figyelő és cyberszócső" megtalálható a http://www.irisz.hu/net&roll címen, a Csikós Magdolna szerkesztésében Netzharisnya néven formálódó női magazin pedig, "nem csak nőknek, természetesen", elérhető a http://www.irisz.hu/netzharisnya címen.

Az örökbefogadásról Az iNteRNeTTo értesülése szerint Majtényi László adatvédelmi biztos hamarosan állásfoglalást ad ki arról az Internet-kiadványról, amelyen magyar gyerekeket kínálnak örökbefogadásra. A vizsgálat kiderítette, hogy az adatokat a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Intézet adta ki annak a vállalkozónak, aki többségében fogyatékos gyerekek kiközvetítésére ajánlkozott, megsértve a kiskorúak személyes adataik fölötti önrendelkezési jogát.

Heureka Október 14-től működik a Hungary.Network által indított nagy teljesítményű keresőrendszer, a Heureka, amelynek segítségével az összes magyar vonatkozású web-anyagban a felhasználó által megadott szavak, szótöredékek és ezek logikai kombinációjával alkotott kifejezések kereshetők. A legismertebb amerikai keresőrendszerekhez (Alta Vista, Yahoo, Lycos) hasonló Heureka a magyar web-szerverek 95 százalékát eléri, a kereshető anyagba integrálták a csaknem hétéves HIX (Hollósi Information eXchange) teljes archívumát, s a terv szerint átjárhatóságot építenek ki a másik nagy - tematikus - keresőrendszerhez, a HuDir-hoz. A Heureka kereső-mezőt bárki saját honlapjára is kiteheti, a rendszer a http://heureka.hungary.com/ vagy a http://heureka.net.hu/ címen érhető el.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.