Kulturális hírek

  • 1997. augusztus 28.

Belpol

Pepsi Sziget: GyorsmérlegSajnos - akárcsak néhány évvel ezelőtt - idén is akadt egy halálos áldozata a Szigetnek, idén is egy Dunán átúszni próbáló fiú. A számokat illető legfontosabb adat, hogy a Sziget Kft.
az első összesítés szerint épp akkora nyereséggel zárta az idei fesztivált, hogy ki tudja fizetni az évről évre maga előtt görgetett tartozásokat. (Bővebben minderről a 32-33. oldalon.)

Rolling Stones: lemez, turné A New York-i Brooklyn hídon keresztülautózva jelentette be új albuma (Bridges To Babylon) megjelenését és szeptember 22-én Chicagóban induló turnéját a Rolling Stones. Az együttes tizenharmadik észak-amerikai körútját - melyen egyebek között a Blues Traveller, Sheryl Crow, a Smashing Pumpkins és a Foo Fighters fűti majd fel a hangulatot - közel-keleti, indiai és dél-amerikai fellépések követik, Európába a jövő nyárra érnek. Mick Jagger és társai szeretnék megdönteni az 1994-ben a Népstadionba is eljutott Voodoo Lounge-turné rekordnak számító 121,2 millió dolláros bevételét. A Bridges To Babylont idén tavasszal Los Angelesben vették fel három producer, Danny Saber (Black Grape), a Dust Brothers (vagyis Mike Simpson és John King) és Don Was közreműködésével (a Babyface-szel készített számot ejtették, Jagger elégedetlen volt vele), a vendégzenészek között szerepelt Jim Keltner (dob), Me´shell Ndegéocello (basszus), Wayne Shorter (szaxofon) és Lili Haydn (hegedű).

Guggenheim Bilbao Október 3-án a baszk fővárosban, Bilbaóban nyílik meg a New York-i Guggenheim Alapítvány negyedik múzeuma (kettő működik New Yorkban, egy Velencében, s már épül az ötödik Dél-Korea fővárosában, Szöulban). A Nervion folyó partján álló, közel 24 ezer négyzetméter alapterületű múzeumot Frank O. Gehry amerikai sztárépítész tervezte.

Heves vitákat követően (másra kéne a pénz, de ha már, akkor legyen hazai a tervező), a baszkföldi kormányzat merészen belevágott: vállalták a beruházás összesen 170 millió dolláros költségét, a Guggenheim Alapítványnak fizetendő egyszeri 20 millió dollárt és a múzeum 12 millió dolláros évi költségvetésének fedezését, minek fejében egy 75 évre szóló szerződés keretében a Guggenheim vállalta az intézmény menedzselését, s hogy állandó gyűjteményének darabjait, ideiglenes kiállítások formájában, Bilbaóban állomásoztatja. A beruházás - akárcsak az 1992-es olimpiát, illetve expót rendező Barcelona és Sevilla esetében - fejlesztések sorát vonzotta magával, két új híd épült a Nerván, metró javítja a város közlekedését, új életre kel a rakpart halódó ipari/raktár övezete. A város évi 500 ezer kulturistára számít a jövőben.

A Bilbaóban kiállítandó művek körülbelül 80 százaléka az Alapítvány tulajdonát képezi majd, a múzeum pedig hozzálátott saját gyűjteménye létrehozásához, vásároltak többek között Willem de Kooning- és Mark Rothko-festményeket, új műveket rendeltek Anselm Kiefertől, Jenny Holzertől és Richard Serrától és a két leghíresebb ma élő spanyol művésztől, Antoni Tapiestől és Eduardo Chillidától.

Bilbao nagy álma természetesen Picasso Guernicájának megszerzése. Baszkföldnek minden erkölcsi alapja meglenne a mű birtoklására, a múzeumban ki is alakítottak számára egy külön részt, de pillanatnyilag úgy fest, a kép Madridban marad, a Reina Sofia művészeti központban: a spanyol kormány külön kérése ellenére szakértők úgy találták, az ötvenéves, számos költözést megélt festmény nincs szállítható állapotban.

A nyitó kiállítás a Guggenheim-gyűjtemény mintegy háromszáz műtárgyának segítségével vezet majd végig e század művészetén a kubizmustól napjainkig.

Sárga istenség India függetlenné válásának 50. évfordulója alkalmából, az újdelhi National Gallery of Modern Art gyűjteményéből válogatott kiállításon hét művész - Manjit Bawa, Amitava Das, Nasree Mohamedi, Jeram Patel, Nagji Patel, Himmat Shah és J. Swaminathan - mutatkozik be az utóbbi három évtizedben készült alkotásaival.

Velencei Filmfesztivál: kiegészítés Az augusztus 27. és szeptember 6. között rendezendő 54. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválról szóló múlt heti hírünkben csak egy - igaz, német produkcióban készült - magyar alkotásról tettünk említést, Petényi Katalin és Kabay Barna egykori munkatársuk emlékére készített, In memoriam Imre Gyöngyössy című filmjéről, pedig lesz még egy magyar bemutató, Enyedi Ildikó Tamás és Juli című filmje, melyet az ARTE francia-német tévécsatorna felkérésére készített, s amelyet szintén nem a versenyprogramban vetítenek majd.

Ars Electronica: eredmények Bár maga az elektronikus-művészeti fesztivál csak egy hónap múlva kezdődik Linzben, már közzétették az Ars Electronica pályázatán díjazottak névsorát. Az összesen 1,25 millió schillinggel dotált versenyre 34 országból több mint 900 pályamű érkezett. A website-tervezésre meghirdetett .net kategória fődíját egy japán csapat, a Sensorium érdemelte ki (site-juk neve is ez), megelőzvén az amerikai Rolf Schmidtet (Make Money Fast - The Hall Of Humiliation) és a brit Rycharde Hawkest (Technosphere). A komputerzenei fődíjat az amerikai Matt Heckert kapja (Munich Samba), az interaktív művészeti fődíjat pedig a japán Toshio Iwai és Ryuichi Sakamoto duójának ítélte a zsűri: Images x Images Play Music című munkájukban az Internet-felhasználók játszhatnak közös zongora-kettőst Sakamotóval, a világhírű zenésszel és komponistával. A díjátadást szeptember 30-án élőben közvetíti az ORF és a 3Sat.

Derkovits-ösztöndíjasok Mint minden évben, idén is közös kiállításon adnak számot tevékenységükről a Művelődési és Közoktatási Minisztérium és a Képző- és Iparművészeti Lektorátus Derkovits-ösztöndíjasai. Az 1995- 97-es évfolyamok ösztöndíjasainak bemutatkozása augusztus 31-ig látható az Ernst Múzeumban - köztük van az idei Velencei Biennálén is kiállító El-Hassan Róza, akivel lapunk 28. oldalán olvasható interjú.

Õsrégi Elvis Elvis Presley halálának huszadik évfordulója (augusztus 16.) alkalmat adott az énekes legrégibbnek tudott hang- és filmfelvételei publikálására: egy houstoni család megjelentette azt a színes filmet, amelyet 1955. augusztus 7-én, egy Houston közelében lévő parkban vettek fel, ahol az ifjú Elvis (nyolc nappal az RCA Recordshoz történt szerződése előtt) körülbelül huszonöt ember előtt énekel. Ugyanebből az időből származik az a koncertfelvétel is, melynek piacra dobását októberre tervezi az Outwest Records, az ötszámos CD címe Raw Elvis (Nyers Elvis): a houstoni Eagle Hall kétszáz nézője előtt adott koncert dokumentuma korlátozott példányszámú bakelitlemezen 1980-ban már napvilágot látott, s pillanatok alatt el is kelt - ezúttal korlátlan lesz a példányszám.

A Bonhams aukciós cégen keresztül árverésre bocsátotta közel 350 eredeti Presley-csecsebecséjét (fotókat, színpadi kosztümöket, ékszereket stb.) Paul Lichter, az Elvis Unique Records Club alapítója, tizenhárom Elvis-könyv szerzője, milliomos koncertszervező. Az Auction Channel műholdon keresztül közvetítette az eseményt.

Erdőmentő Pearl Jam Seattle világsztárjai, a nemrégiben feloszlott Soundgarden és a még aktív Pearl Jam tagjai 400 ezer dollárt adtak egy környezetvédelmi szervezetnek, hogy vásárolja meg a környékbeli Cascade hegység egy részét a United Cascade Mining bányatársaságtól, ily módon megakadályozva, hogy az erdő és élővilága ebek harmincadjára kerüljön.

Meghalt Nusrat Fateh Ali Khan A 49 éves korában elhunyt pakisztáni énekes a qawwali - a főként neki köszönhetően világszerte ismert szufi vallásos zene - legismertebb előadója volt. Üzleti ügyben s egyúttal máj- és súlyproblémái kezeltetése végett utazott Londonba, megérkezésekor rosszul lett, szívrohamot kapott, már a kórházban sem tudtak segíteni rajta.

Nusrat Fateh Ali Khan ősei évszázadokra visszamenően qawwali-énekesek voltak. E perzsa eredetű szó érzések megvallását, gondolatok kifejezését jelenti, a műfaj klasszikus nyelve a perzsa, ő leggyakrabban urdu nyelven (Pakisztán egyik hivatalos nyelvén) énekelt. Mágikus előadó volt, ennek először 1985-ben lehetett tanúja az angliai WOMAD fesztivál közönsége (képünk egy 1988-as fellépésén készült). Ettől kezdve rendszeresen szerepelt Európában, sorra jelentek meg lemezei (En Concert á Paris; Traditional Sufi Qawwalis Vol. 1 & 2; Qawwal And Party; Shahen Shah; Musst Musst; Shabaaz; The Last Prophet), felfedezték a filmzene-szerkesztők is, hallható a Született gyilkosokban és (Eddie Vedderrel duettet énekelve) a Halott emberben, egyik dalát a Massive Attack remixelte - a qawwali pakisztáni tradicionalistái bírálták is a nyugati zenéhez való közeledése miatt.

Cyberia

Felbomlott a DVD-konzorcium A Sony, a Philips és Hewlett-Packard bejelentette, nem tárgyal tovább a DVD-konzorciumban részt vevő másik hét céggel a DVD-RAM - a digitális videólemez írható változata - egységes szabványáról. A Sony szóvivője szerint a konzorciumban eredetileg részt vevő tíz cég ugyan áprilisban kialakított egy közös szabványt, az említett három ennek ellenére kiszállt, mert a közösnél jobbnak tartja saját szabványát, melyet már be is terjesztettek az Európai Számítógép-gyártók Szövetségéhez.

A szolgáltató felelőssége A hálózati szabadságjogokért küzdő, 17 nemzetközi szervezetet tömörítő Global Internet Liberty Campaign (GILC) nyilatkozatban ítélte el az Institute for Global Communications (IGC) nevű Internet-szolgáltató elleni szervezett számítógépes tiltakozást, melynek során az akciózók levélbombákkal árasztották el a cég szerverét, amiért a szolgáltató helyet adott a Baszkföld Spanyolországtól való elszakadását propagáló, Euskal Herria című folyóiratnak. A tiltakozók szerint ez a lap az ETA terrorszervezettel szimpatizál. A GILC - melynek tagja az Electronic Frontier Foundation és a Net Action is - nem kíván állást foglalni a baszk kérdésben, de hangsúlyozza, hogy az Internet-szolgáltatók nem tehetők felelőssé az ügyfeleik által közölt tartalomért, nem beszélve arról, hogy a szerver megbénítása a vétlen felhasználókat is sújtja.

Crack a Mac Miután tavasszal, február 10. és április 10. között 220 ezer próbálkozás dacára senkinek sem sikerült cáfolnia, hogy a Mac OS alapú web-szervere betörésbiztos, a Crack a Mac-verseny nyári fordulójában egy Starfire fedőnevű ausztrál hacker megtörte a jeget, s ezzel 100 ezer svéd koronát nyert. A gép, melyet legálisan szabad támadni, egy Apple Workgroup Server 9650/233, a Mac OS 8 verziója fut rajta standard kiegészítésekkel. A verseny folytatódik, október 15-ig lehet próbálkozni a http://hacke.infinit.se (195.198.39.111) címen.

Könyvet a Lycosról Az internetes keresőszolgáltatást működtető Lycos három évre szóló szerződést kötött a Barnes and Noble-lal: e szerint a Lycos web-helyein a Barnes lesz a kizárólagos könyvárus, a Lycos pedig százalékot kap az eladott példányok után. Két másik népszerű keresőszolgáltatás, a Yahoo és az Excite nemrég jelentette be, hogy hasonló megállapodást kötött az Amazon.commal, a Barnes legfőbb konkurensével. A bejelentés hírére 15 százalékkal nőtt a Lycos részvényeinek ára - adja hírül az Internetto heti hírlevél.

Figyelmébe ajánljuk