Kulturális hírek

  • 1997. november 6.

Belpol

Hangok, képek a LigetbenA Berlinben élő svájci Silvia Reichwein polaroid fotói, a szintén Berlinből érkezett ír Paul Mooney festményei, valamint a Svájcban élő brit Stephen Athanas nagybőgőre és elektronikára komponált installációja látható november 21-ig a Liget Galériában. Képünk a Pro Helvetia által támogatott kiállítás megnyitóján készült, a hangszer Athanas kezében.

Makk Károly Játékosa Londonban bemutatták Makk Károly amerikai-holland koprodukcióban készült filmjét, a Játékost, amelyet Dosztojevszkij regényének nyomán forgatott.

R.E.M.: dobos nélkül "Azt hiszem, egy háromlábú kutya is kutya" - nyilatkozta Michael Stipe, az R.E.M. énekese azután, hogy a zenekar athensi főhadiszállásán bejelentették: Bill Berry dobos tizenhét év után kiszállt. A válás a lehető legbékésebben zajlott, mint mondták, nem érinti a zenészek barátságát: Berry - akit 1995 márciusában Svájcban a színpadról szállítottak kórházba egy agyi ér megrepedése miatt - nem érez sem kedvet, sem erőt ahhoz, hogy mostantól két évet szenteljen egy új lemez elkészítésének és turnéztatásának. Michael Stipe, a gitáros Peter Buck és a basszusos Mike Mills ezután hármasban alkotják az R.E.M.-et, bár vendégzenészeket természetesen alkalmazni fognak; a legesélyesebb dobosjelölt Barrett Martin (Screaming Trees), akivel a Tuatara nevű laza formációban Peter Buck nemrég együtt dolgozott, s meghívást kapott Scott McCaughey gitáros (Young Fresh Fellows) is, aki az R.E.M. 1995-ös albumán játszott. A tervek szerint jövő február körül ülnek be a stúdióba, az új album egy év múlva várható. Valószínűleg Pat McCarthy lesz a producer: az R.E.M. két legutóbbi albumán (Monster, New Adventures In Hi-Fi) ő volt a hangmérnök, de dolgozott már a U2-val, a Counting Crowsszal és a Wallflowersszel is.

Díj, díj A Budapesti Kamaraszínház Othello című előadása nyerte a kritikusok díját a háború óta első ízben megrendezett Szarajevói Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

Londonban kiosztották a Gramophone című tekintélyes zenei lap idei díjait: elismerésben részesült Luciano Pavarotti, amiért 8 millió fontot segített gyűjteni a boszniai háború árvái számára, életműdíjat kapott Msztyiszlav Rosztropovics csellista, az év fiatal művésze a német Isabelle Faust lett első lemeze révén, amelyen Bartók zongoraszonátáit adja elő. A díjakat Paul McCartney adta át, aki Standing Stone című szimfonikus költeménye révén került e társaságba.

Elektroakusztikus zene November 7-10. között Budapest vendége Denis Smalley zeneszerző, a Londoni Egyetem Zenei Fakultásának professzora, a kortárs elektroakusztikus és akuzmatikus zene egyik vezető egyénisége. Előadásokat és gyakorlati foglalkozásokat tart a Zeneakadémián és a Műcsarnok Törley termében az elektroakusztikus zene születéséről, megértéséről és előadói gyakorlatáról, november 10-én pedig, szintén a Műcsarnokban, koncertet ad tanítványaival együtt.

Rilke és Rodin Ezzel a címmel szervezett kiállítást a Rilke Alapítvány: november 16-ig látható a Sidersben lévő Maison de Courten termeiben. Rainer Maria Rilke 27 éves volt 1902-ben, amikor megismerkedett a 62 éves Auguste Rodinnel, 1903-ban írott monográfiája jelentős részben hozzájárult a szobrász művészetének elismertetéséhez német nyelvterületen, 1905-1906-ban Rodin titkáraként dolgozott Párizsban, 1913-ig álltak egymással kapcsolatban. A kiállításon Rodin húsz szobrát és a vonatkozó Rilke-idézeteket fotók és Rodin rajzai egészítik ki.

Szarajevó újjáépítése A berni építészek fórumának a szervezésében nemzetközi szimpóziumot tartottak Szarajevó újjáépítésének kérdéseiről. A svájci tanácskozáson részt vettek a bosnyák fővárosból érkezett történészek, urbanisták, építészek és üzletemberek is.

Oliver Stone: régi könyv, új film A Child´s Night Dream (Egy gyermek éjszakai álma) címmel megjelent Oliver Stone regénye, melyet az 51 éves amerikai filmrendező 19 éves korában írt s most öntött végső formába. Annak idején több kiadó visszautasította, a kézirat egy részét Stone ezért az East Riverbe hajította, maga pedig elkeseredésében önkéntesnek jelentkezett Vietnamba. A könyv, melynek főhőse William Oliver Stone névre hallgat, az önéletrajzi vonatkozások mellett sok fikciós elemet is tartalmaz. Szülei válása után Stone mély depresszióban írta az öngyilkosságról szóló, búcsúlevél keretébe foglalt regényét - mai nyilatkozataiban azt állítja, az írás segítette a túlélésben. Oliver Stone legújabb filmje, a U-Turn (U-kanyar) egyébként tőle szokatlanul olcsó produkció, viszont olyan sztárok szereplenek benne, mint Sean Penn és Nick Nolte.

Residents San Franciscóban ismét színpadra lépett a Residents: hétévi szünet után újra koncertet adott a rejtélyes amerikai kollektíva, melynek tagjai már 25 éve őrzik inkognitójukat. A hét év azonban nem láblógázással telt, csináltak CD-ROM-okat (Gingerbread Man, Freak Show, Bad Day On The Midway), rendeztek egy prágai előadást, legutóbb a PopKomm Fesztivál alkalmából készítettek egy 40 perces műsort a német VIVA tévé részére, és kiadtak egy retrospektív dupla CD-t (Our Tired, Our Poor, Our Huddled Masses).

Péreli Zsuzsa, Váli Dezső Péreli Zsuzsa kárpitjaihoz kerti környezetet varázsolt az Ernst Múzeumba, Váli Dezső festményei a saját műtermét hozták el ugyanoda - mindkét kiállítás november 23-ig tart nyitva.

Gyász 86 éves korában elhunyt Sam Fuller amerikai filmrendező. A 30-as évektől forgatókönyveket írt, első filmjét (I Shot Jesse James - Lelőttem Jesse Jamest) 1949-ben rendezte, Pickup On South Street (Véletlen ismeretség a South Streeten) című filmje 1953-ban díjat nyert Velencében. Saját frontélményein alapuló művei - The Steel Helmet (Az acélsisak), 1950, Fixed Bayonets (Rögzített bajonettek), 1951, The Big Red One (A nagy vörös), 1980 - éppúgy a maga brutalitásában ábrázolták a háborút, ahogy a rasszizmus vagy a bűnözés világát sem romantizálta - Underworld USA (USA-alvilág), 1960, Shock Corridor (Sokk-folyosó), 1963. Sajátos világa az európai művészfilmesekre is hatott, Jean-Luc Godard a Bolond Pierrot-ban, Wim Wenders Az amerikai barátban, A dolgok állásában, legutóbb pedig a The End of Violence-ben (Az erőszak vége) szerepeltette színészként.

82 éves korában autóbalesetben meghalt Paul Jarrico forgatókönyvíró, aki - ötven évvel azután, hogy maga is feketelistára került Hollywoodban - a legutóbbi időkben azon fáradozott, hogy a hidegháborús boszorkányüldözés idején "négerként" dolgozó alkotók neve felkerülhessen a filmek stáblistájára. Jarricót - aki a 30-as évektől 1956-ig volt aktív tagja az Amerikai Kommunista Pártnak, s 1941-ben Oscar-díjra jelölték a Tom, Dick and Harry forgatókönyvéért - írótársa, Richard Collins súgta be az Amerika-ellenes tévekenységet vizsgáló bizottságnak; 1951 és 1968 között nem dolgozhatott saját nevén.

Opera

Budapest: 400 év Két éve a 16-18. század egyházi zenéje, tavaly az udvari muzsika, most, november 7-28. között pedig a barokk színpadi zenéje köré kerítették a budapesti Francia Intézet Közép-európai Régizenei Fesztiváljának programját. Az opera műfaj megteremtését Monteverdi nevéhez kötik; ennek 400. évfordulója alkalmából színpadra kerülnek többek között Haydn és a barokk opera francia mestere, Lully művei, Artur Stefanowicz lengyel kontratenor koncertet ad Farinelli, a filmben is megörökített emlékű, kasztrált énekes emlékére, a Budapesti Kamaraopera pedig Monteverdi és Jacopo Peri három kisoperáját mutatja be - közülük kettőben címszerep jut Gonzalez Mónika főiskolai hallgatónak (Peri: Euridice - az első ízben 1600-ban, Firenzében színre vitt darabnak ez lesz a magyarországi bemutatója -, illetve Monteverdi: Tancred és Clorinda párviadala - a Tasso versére írott műben Gonzalez Mónika partnere a szintén főiskolás Fekete András).

London: csőd Júliusban egy kölcsön mentette meg a csődtől a londoni Royal Opera House-t, az intézmény pénzügyi helyzete azonban tovább romlott - jelentették be a brit fővárosban. Ezúttal viszont, ha igaz, amit az illetékes parlamenti bizottság elnöke mondott, a balett- és operatársulatot működtető Királyi Opera nem kap több közpénzt, míg össze nem szedi magát. A 23,4 millió dollárnak megfelelő összegű éves támogatásból működő intézmény helyzetét nehezíti, hogy a hozzá tartozó Covent Garden színház felújítás miatt 1999-ig nem üzemel.

Tokió: az első A tervezés és az építkezés nyolc éve után Tokióban megnyílt a japán főváros első operaháza: a 234 méter magas felhőkarcolóban az 1810 nézőt befogadó opera mellett helyet kapott egy 1030 személyes nagy- és egy 468 személyes kis színházterem is. Az új intézménynek egyelőre nincs saját társulata, vendégelőadásokkal indul a műszak, novemberben például Wolfgang Wagner viszi színre a Lohengrint, majd Franco Zeffirelli az Aidát.

Cyberia

Online hirdetések Bár végre valódi bevételeket kezdenek termelni az online hirdetéseket tartalmazó web site-ok, a reklámbevételek szempontjából egyelőre jókora hátrányban vannak a nyomtatott sajtóhoz képest - közli az Investor´s Business Daily nyomán az Edupage. A New York-i Technologic Partners adatai szerint 1996-ban az online hirdetések jövedelme 100 millió dollár, az újságokban közölteké 16,6 milliárd dollár volt. A kutatóintézet szerint azonban a következő öt évben az online hirdetések jövedelme elérheti az 1,5 milliárd dollárt. Nem véletlen hát, hogy a Microsoft is nagyon odafigyel: kereskedelmi jellegű site-okat és online hirdetőszolgáltatásokat fejleszt, saját site-ja, a CarPoint heti 10 millió dollár hasznot hoz autóeladásokból, 1998 második negyedévében pedig egy ingatlanforgalmazással foglalkozó lap indítását tervezik.

Online könyvtár Teljes mértékben digitalizálja könyvtári rendszerét a University of California: számítógépen keresztül is elérhető lesz a könyvtár egész gyűjteménye. Első lépésben - mint a Chronicle of Higher Education beszámolójából kiderül - tudományos, technikai és ipari gyűjteményét építi ki a Kaliforniai Digitális Könyvtár. A digitális rendszerrel többek között azt is elő kívánják segíteni, hogy a professzorok online publikálják kutatási eredményeiket.

Irány a réz Az IBM januártól chip design-eszközkészletet kínál a számítógépeket gyártó cégeknek, amelyek ily módon felhasználhatják az IBM forradalmian új, szilícium helyett rezet alkalmazó chip-technológiáját. A rézzel készült chipek sokkal gyorsabbak és hatékonyabbak lesznek a mai chipeknél.

Gyermekek a hálón Csupán az Egyesült Államokban 10 millió gyermek, vagyis a 18 éven aluliak 14 százaléka használja az Internetet, illetve él más online szolgáltatás lehetőségeivel, közli a FIND/SVP és a Grunwald Associates felmérése nyomán az iNteRNeTTo. Az adatok egy 13 ezer amerikai háztartást érintő telefonos felmérésen alapulnak. Az érintettek 60 százaléka a 13-17 év közötti korosztályból kerül ki. Az előző, 1995-os kutatáshoz képest megduplázódott az otthonról internetező fiatalok száma, az igazi növekedés azonban az iskolákban tapasztalható: jelenleg több mint 4 millió iskolás használja az Internetet szemben az 1995-ös jelentéktelen adatokkal. A 16-17 évesek 32 százaléka lóg a hálón heti öt óránál többet.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.