Kulturális hírek

  • 1997. november 13.

Belpol

Doc´EstNovember 14-23. között több mint 60 magyar, francia és közép-kelet-európai dokumentumfilmmel telik meg a Francia Intézet, a Művész, az Örökmozgó és a Toldi mozi vetítőterme: immár második alkalommal rendezik meg a Doc´Est fesztivált.
A vetítéseken kívül - külön retrospektívje lesz Chris Markernek és az általa világhírre segített, 1989-ben elhunyt Alekszandr Medvegykinnek - nyilvános és szakmai vitákat is tartanak a Corpus Christi című filmhez kapcsolódóan az evangéliumokról a legújabb felfedezések tükrében, illetve a dokumentumfilm perspektíváiról. (Képünkön Patrice Chagnard Le convoi című filmjének egy részlete.)

Indul a Publikum November 18-tól minden kedden 21.30-kor jelentkezik az MTV 1-en a Publikum című új kulturális műsor 30 percben. Felelős szerkesztője a Médiamixből ismert Kopper Judit. Az első adás fő témája a film és a zene kapcsolata, megszólal benne Michael Nyman, Melis László, Dés László, Palotai Zsolt és Kovács Lajos.

London: az opera megmentése Egy új - és a nyilvánosság előtt eltitkolt kilétű - "donorcsoport" jóvoltából elhárult a veszély: nem zárják be a súlyosan eladósodott londoni Királyi Operaházat. Részleteket nem hoztak nyilvánosságra, csupán annyit: megoldották pillanatnyi pénzügyi problémáikat. A Royal Opera House így (egyelőre) megúszni látszik Chris Smith kultuszminiszter nemrég tett szentségtörő javaslatát, hogy az elitistának tartott intézményt vonják össze a pórnépet szolgáló English National Operával.

A Hitler-vicc ára A berlini munkaügyi bíróság jogosnak találta, hogy elbocsátották állásából Gerd Reinke csellistát, aki szimfonikus zenekara nyári izraeli turnéján tréfából, állítása szerint részegen és nyugtatók hatása alatt, Adolf Hitlerként írta alá a számlát a hotel bárjában. Az 54 éves muzsikus, aki felesége halála óta egyedül neveli két gyermekét, úgy érzi, túl nagy árat fizetett viccéért, pedig többször is nyilvánosan bocsánatot kért: nemcsak kirúgták a zenekar hírnevének okozott kár miatt és kivonták forgalomból a szólófelvételeit, hanem a sajtó is szörnyetegnek állította be.

Gyász 58 éves korában elhunyt Maria de Lourdes: Mexikó egyik legnépszerűbb ranchera-énekesnője, a "Mariachi Királynője", aki nemrég fejezte be 44. lemeze felvételét, az amszterdami repülőtéren kapott szívrohamot.

88 éves korában meghalt Isaiah Berlin filozófus, szellemtörténész; lett zsidó családban született, 1920 óta Angliában élt, 1957-ben lovagi címet kapott. Sokirányú tevékenységéből kiemelkedik a liberális és totalitárius eszmék vizsgálata, tanulmányt írt Marxról (Karl Marx. His Life and Environment, 1939), a történelmi szükségszerűségről (Historical Inevitability, 1955), jelentősebb kötetei: Four Essays on Liberty (Négy esszé a szabadságról, 1969), Russian Thinkers (Orosz gondolkodók, 1978), Against the Current (Ár ellen, 1979), The Crooked Timber of Humanity: Chapters in the History of Ideas (Az emberiség göcsörtös gerendái: fejezetek az eszmék történetéből, 1990).

Korai Rembrandt Az amszterdami Rijksmuseumban kiállították Rembrandt 26 éves korában festett önarcképét, amelyet 1970-ben vásárolt feleségének egy párizsi műkereskedő: a kisméretű kép egy évvel ezelőttig a hálószoba falán lógott, akkor megvette egy holland gyűjtő. A mű megtalálásának és eredetisége bizonyításának történetét Van de Wetering holland művészettörténész írja le a kiállításhoz időzítve megjelent könyvében. A festményt Rembrantként szignálta a művész, aki csak ezt követően kezdte dt-re végződve aláírni alkotásait.

Gonzo doktor a Time-nál Villa általi halállal fenyegette meg a Time szerkesztőit Hunter S. Thompson, a gonzo újságírás atyja, amennyiben változtatni merészelnek a Félelem és reszketés Las Vegasban című könyvéből készülő film forgatásáról írott riportján (az 1971-es mű magyarul a Narancs Könyvek sorozatban jelent meg). A tavasszal bemutatandó filmben Johnny Depp alakítja Thompsont, akit épp negyven évvel azután kért fel cikkírásra a Time, hogy a riporternek készülő ifjút elég viharos körülmények között kirúgták a laptól. A Fear and Loathing in Hollywood: Doomed Love at the Taco Stand (Félelem és reszketés Hollywoodban: gyászos végű szerelem a taco-bódénál) szerzői korrektúrája egyébként villa általi halál nélkül zajlott le.

Tibetért: lemezen, filmen Alig fejezte be amerikai látogatását Csiang Cö-min kínai elnök (aminek apropójából friss Tibet-tárgyú amerikai filmekről is szóltak hírek), megjelent az idevonatkozó tripla CD: a Tibetan Freedom Concerten a tavalyi San Franciscó-i Free Tibet fesztivál néhány felvétele és az idei New York-i jótékonysági koncert összes résztvevőjének egy-egy száma hallható (többek között Patti Smith, Radiohead, Björk, Blur, U2, Beck, Michael Stipe, Eddie Vedder, Lee Perry, Rage Against The Machine, KRS-1, Noel Gallagher, Fugees, Taj Mahal, buddhista szerzetesek). A Beastie Boys által szervezett koncerteket megörökítő CD bevétele a tibeti menekülteket támogató, illetve a témáról információt szóró Milarepa Alapot gyarapítja. November 6-án New Yorkban volt a premierje a San Franciscó-i koncertről szóló, 90 perces dokumentumfilmnek is, rendezte Sarah Pirozek.

Caligula A Pasztell Színházi Társulás a Szkéné Színházban mutatta be Albert Camus Caligula című darabját Balatoni Mónika rendezésében. Képünkön a címszereplő Õze Áron és Kelemen István. Az előadás legközelebb december 8-án látható ugyanott.

MTV Europe: csúcson a Prodigy Több mint félmillió MTV Europe-néző szavazata alapján három díjat söpört be a két hete nálunk járt Prodigy (közte a legjobb videóét a Breathe-ért), két díj jutott a Hanson családi együttesnek. Az Oasist is megelőzve a Spice Girls nyilváníttatott a világ legjobb zenekarának (a lányok Spiceworld című második albuma most jelent meg), az Oasis az év legjobb rockzenekara címével vigasztalódhatott. A taposóaknák túlélő áldozataiért tevékenykedő Landmine Survivors Network nyerte a társadalmi szervezetek kategóriájában kiírt Free Your Mind (kábé: Legyen Eszetek) díjat.

Frankfurt 1999: lemondás Az 1999-es Frankfurti Könyvvásáron való magyar részvétel állami finanszírozásának bizonytalanságai és a szervezéshez, a külső támogatások fogadásához szükséges önálló jogi személyiségű célszervezet létrejöttének késlekedése miatt lemondott a magyar kultúra bemutatkozásának koncepcióját kidolgozó bizottság két tagja, Radnóti Sándor és Miklós Tamás (a harmadik, Dalos György, a berlini Magyar Ház igazgatója helyén maradt, de korainak tartotta, hogy nyilatkozzon). A Narancs értesülése szerint a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban többször jelezték, hogy ezen alapvető problémák megoldása nélkül nem lehet továbblépni, bár lemondással soha nem fenyegetőztek. Felvetéseikre sosem kaptak nemleges választ, de - mint mondták - mégsem történt semmi. Az októberi Frankfurti Könyvvásáron is csak feltételes módban tárgyalhattak, nem nevezhettek meg felelős szervet és személy(eke)t, ráadásul azt sem tudják pontosan, mennyi pénz áll rendelkezésre. A kormány ugyan eredetileg 4 millió márka erejéig vállalta a magyar bemutatkozás finanszírozását, de ezt 2,3 millióra csökkentették (Portugália idén 13 milliót költött ugyanerre), sőt úgy hírlik, a Pénzügyminisztérium az állami kötelezettségvállalás egészét vitatja. Ezzel kapcsolatban Miklós Tamás a Narancsnak elmondta, nem látják át a kormányon belüli meccseket, viszont Frankfurt komoly szervezettséget igényelne, ideje lenne szerződéseket kötni. Értesülésünk szerint az MKM-ben sajnálják Radnótiék lemondását, bár furcsállják is, hiszen (elvileg évenként meghosszabbítandó) megbízatásuk az év végéig szólt, másrészt "csak" az adminisztrációs gépezet szokásos nehézkes működése késlelteti a hiányolt szervezet megalakítását.

Felix-jelöltek A Felix európai filmdíj operatőr kategóriájában a három jelölt közé került Máthé Tibor a Witman fiúk fotografálásáért, vetélytársai Ron Fortunato (Nil By Mouth) és John Seale (Az angol beteg). A legjobb film jelöltjei: Capitaine Conan és Az ötödik elem (francia), Savrseni krug (bosnyák), Az angol beteg és The Full Monty (brit), A tolvaj (orosz), a legjobb színésznő, illetve színész díját Juliette Binoche, Katrin Cartlidge, Brigitte Rouan és Emma Thompson, illetve Mario Adorf, Bob Hoskins, Jerzy Stuhr és Philippe Torreton nyerheti el december 6-án, Berlinben.

Díj A 10. Genfi Filmfesztiválon Kerekes Éva nyerte a legígéretesebb fiatal színésznőnek járó díjat Simó Sándor Franciska vasárnapjai című filmjében nyújtott alakításáért, megosztva a francia Charlotte Silverával; ugyanez férfiban: a holland Fedja van Huet.

Dalszövegvizsgáló szenátorok Washingtonban megkezdte működését az a szenátusi bizottság, amely az erőszakos bűncselekmények, öngyilkosságok és a "sokkrock"-dalszövegek közötti esetleges összefüggések kivizsgálását tekinti céljának. A bizottság meghallgatta Raymond Kuntz beszámolóját, akinek 15 éves fia, Richard az Antichrist Superstar című Marilyn Manson-album hallgatása közben vetett véget életének tavaly decemberben. Szakértők szerint nincs bizonyíték arra, hogy akár a legvadabb dalszövegeknek is közvetlen hatásuk lehet erőszakos cselekmények vagy öngyilkosság elkövetésében, de fontosnak tartják, hogy a kiadók még hathatósabb figyelmeztetéseket helyezzenek el az ilyen kiadványok borítóján.

Eközben Scott Putesky, aki Daisy Berkowitz néven a Marilyn Manson alapító tagjaként gitározott a zenekar két első albumán (Portrait Of An American Family; Smell Like Children) beperelte egykori társait, akik állítása szerint figyelmeztetés nélkül rúgták ki az üzleti áttörést hozó Antichrist Superstar album felvétele közben, s jogdíjakkal tartoznak neki.

Neki Yoko képeinek Egy 22 éves képzőművész hallgató piros filctollal vonalakat húzott Yoko Ono fekete-fehér képeire a Cincinnati Contemporary Arts Centerben: Jake Platt szó szerint vette a múzeumban kifüggesztett Yoko-idézetet: "Senki nem mondhatja neked, hogy ne érintsd meg a művészetet."

Pályázat a Nemzetire A Művelődési és Közoktatási Minisztérium nyílt pályázatot írt ki az épülő Nemzeti Színház igazgatói posztjára, de tíz jeles színházvezetőt külön is felkértek a részvételre (nem szerepel köztük az intézményt jelenleg vezető Ablonczy László). A névsor: Ascher Tamás, Babarczy László, Bálint András, Iglódi István, Kerényi Imre, Marton László, Schwajda György, Székely György, Tompa Gábor és Zsámbéki Gábor. A leendő igazgató megbízása 2003. július 31-ig szól, a pályázat nyertese már az építkezés alatt hozzálát a társulatépítéshez. Közben a beruházás kormánybiztosa bejelentette: további közadakozásra lenne szükség, hogy a legkorszerűbb színpadtechnikát lehessen megvalósítani.

Cyberia

NATO-szavazás Lapzártánk hétfőjéig mintegy 1300-an keresték fel az október 20. óta látogatható Internet-oldalakat, ahol november 16-án, a NATO-szavazás estéjén, a Központi Nyilvántartó és Választási Hivatal ígérete szerint ötpercenként frissítik fel a http://www.valasztas.hu címen elérhető információkat.

Intel kontra Digital: peren kívül Hosszú távú együttműködési megállapodással ért véget az Intel és a Digital szabadalmi vitája: az Intel mintegy 750 millió dollárért megvásárolja a Digital teljes félvezetőgyártó-kapacitását. Korábban a Digital azzal vádolta az Intelt, hogy a Pentium-processzorokban felhasznált a Digital által kifejlesztett, jogvédett technológiákat, az Intel tagadta ezt.

Ingyenes e-mail Az iNteRNeTTo értesülése szerint ingyenes e-mail-szolgáltatást indított a Drótposta Kft.: a DrotPostaGalamb (DPG) Internet-előfizetés nélkül biztosít modemen keresztül elérhető, ingyenes postafiókot, amit a rendszerhez tartozó, saját fejlesztésű levelezőprogrammal lehet használni angoltudás és internetes rutin nélkül is. A program - egyelőre csak Windows 95 változatban - letölthető az ftp://ftp.drotposta.hu/pub/dpg/telepit.exe címről.

Hamis Microsoft-egerek Az iNteRNeTTo értesülése szerint Magyarországon is egyre nagyobb számban árusítanak hamisított Microsoft-egeret, ezért a cég nyilvánosságra hozta a hamisítványok felismeréséhez szükséges gyártási adatokat. Az érvénytelen sorozatszámokról a hunoem.microsoft.com e-mail címen kérhető tájékoztatás.

Számítógép-használói EU-bizonyítvány Az EU-n kívüli országok közül elsőként Magyarországon is bevezetik a kontinens 13 országában elismert európai számítógép-használói bizonyítványt (ECDL). Még idén megkezdődik az ECDL-vizsgáztatás, a nemzetközi vizsgarendszer honosítását a Neumann társaság végzi.

Bajban a Silicon Graphics A cég üzleti eredményei két éve elmaradnak a várakozástól, ezért lemondott a Silicon Graphics elnök-vezérigazgatója, Ed McCracken és Gary Lauer elnökhelyettes. A 11 ezer alkalmazottat foglalkoztató cég decemberben nagyarányú szerkezetátalakításba kezd, 700-1000 munkahelyet megszüntetnek. Az elbocsátások várható költsége mintegy 50 millió dollár.

Nyugdíjszámítás Interneten is hozzáférhető a pénzügyi és a népjóléti tárca szakemberei által kidolgozott Egyéni Nyugdíjszámítási Program, amelyhez eddig csak az önkormányzatok ügyfélszolgálati irodáiban vagy nagyvállalatok személyzeti osztályán lehetett hozzáférni. A cím: http://www.meh.hu/pm/nyugdij/elet.html vagy www.nyugdijreform.hu vagy hvg.hu/plusz/nyugdij.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.