Kulturális hírek

  • 1998. június 11.

Belpol

CsókolomHosszabb szünet után koncertet adott a Csókolom együttes, s bár új lemezről egyelőre nem tudunk, a régiek mellett új számokat is bemutattak a Józsefvárosi Klubban az Emke Klub, az Ablakzsiráf és a Műszaki Hiba részvételével meghirdetett minifesztiválon.Berlini holocaust-emlékmű: visszalépés Az amerikai Richard Serra és német társa, Peter Eisenman hivatalosan visszavonta tervét az Európa meggyilkolt zsidóinak emlékére emelendő berlini holocaust-emlékmű pályázatáról, jóllehet a legesélyesebbek között emlegették őket, főleg, mióta Helmut Kohl kancellár is nyilvánosságra hozta, az általuk elképzelt "sírkert" a kedvenc terve - csak éppen kisebb méretben szeretné látni, mint azt a művészek kigondolták. Feltételezések szerint a visszalépés mögött Kohl változtatási szándéka húzódik meg.
A pályázat - amelyet egyébként már másodszor hirdettek meg, miután az első kör győztes munkáját végül mégsem tartották megfelelőnek - eredményhirdetése hónapok óta várat magára.

Világzene, aktuális Az európai rádióadók world music műsorainak szerkesztői által legjobbnak tartott albumok listája, a júniusi Folk Roots nyomán, az élen a Matáv WOMUFE fesztiválra Budapestre hivatalos Habib Koite:

1. Habib Koite: Ma Ya (Mali)

2. Rachid Taha: Diwan (Algéria/Franciaország)

3. Taraf de Haidouks: Dumbala Dumba (Románia)

4. Cheb Mami: Meli Meli (Algéria/Franciaország)

5. Rokia Traoré: Mouneissa

6. Válogatás: The Music In My Head

7. Malouma Mint Maideh: Desert Of Eden (Mauritánia)

8. Hijas del Sol: Kotto (Egyenlítői Guinea)

9. Trebunie Tutki/Kinior Orchestra: Goral-Ska Apo-Calypso (Lengyelország)

10. Maryam Mursal: The Journey (Szomália)

Digitális Akadémia Megtartotta első ülését az a 39 Kossuth-díjas és babérkoszorús magyar író és költő, akik a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Irodalom Háza kezdeményezésére a digitális halhatatlanok társaságát alkotják - pontosabban a Digitális Irodalmi Akadémia tagságát, mert az írók a szerényebbnek tűnő elnevezést alkalmasabbnak találták. A szerzők a minimálbér négyszeresének (kb. 80 ezer forintnak) megfelelő havi összeg ellenében átengedik összes művük Interneten - a Sulinet-programon keresztül - történő megjelentetésének a jogát. Illyés Gyula, Mándy Iván, Pilinszky János, Szabó Lőrinc és Weöres Sándor személyében megválasztották azt az öt posztumusz tagot, akiknek a művei szintén felkerülnek a hálózatra, irodalmi hagyatékukat pedig kétmillió forintért megveszi a Magyar Irodalmi Múzeum - arra az esetre, ha az örökösök nem mennének bele az üzletbe, elkészítettek egy szintén ötfős "tartalék" listát is: Nagy László, Nemes Nagy Ágnes, Németh László, Radnóti Miklós, Szilágyi Domokos. Az elképzelés szerint 1999 januárjában nyílna meg az internetes betűtenger, a Narancs értesülése szerint, szerzőnként egyelőre átlag 40 ívnyi szöveggel. Az Akadémia tagjai első ízben jövő ilyenkor emelik maguk közé egy élő kortársukat. Az előzetes híradásokban (a MaNcs április 16-i számában is) még 43 név szerepelt a leendő digitális halhatatlanok között, de mint kiderült, a kezdeményezők pontatlanul állították össze a listát, tévedésből szerepelt rajta Kossuth-díjasként vagy babérkoszorúsként a valójában állami díjas Fekete Sándor és a Szécheny-díjas Lengyel Balázs, Rába György és Nemeskürty István, akik - merthogy a bekerülés kritériuma Kossuth-díj vagy a babérkoszorú volt - kimaradtak a szórásból.

Eco Oroszországban Orosz kiadójának meghívására Moszkvában és Szentpétervárott tartott előadásokat Umberto Eco. Moszkvában többek között a szerzőség és interpretáció, illetve a számítógép és a könyv témájáról beszélt; a Lityeraturnaja Gazeta számára orosz fordítója, Jelena Kosztyukovics készített vele interjút.

Országos Színházi Találkozó Lapzártánkkal egy időben ért véget Veszprémben az idei Országos Színházi Találkozó, a díjakat lapunk megjelenésének napján osztják ki - bővebben a jövő héten.

Világatlasz - kék számra Néhány hete (MaNcs, május 21.) hírt adtunk a műholdas felvételek alapján készült új Világatlasz megjelenéséről, amelyet csak a Magyar Könyvklub tagjai rendelhetnek meg. Mivel azóta igen nagy kereslet nyilvánult meg iránta, de bolti forgalmazására jogi okok miatt nincs lehetőség, a Magyar Könyvklub egy helyi hívásnak számító kék számot állított csatasorba, ahol az érdeklődők beléphetnek a könyvklubba, és megrendelhetik a 7990 Ft-ba kerülő atlaszt: a kizálólag június 8-14. között élő szám: 06/40/400-400.

Berlinben a Mediawave Két napon keresztül vetítettek filmeket Berlinben a győri Mediawave szervezői, Vándorcirkusz címmel kiállították Kása Béla fotóit, koncertet adott a Dresch Quartet, a Grencsó Kollektíva és a Westminster Apu.

Stones: új rajt Június 13-án Nürnbergben indul a Rolling Stones Bridges To Babylon turnéja, amely elvileg május 22-én startolt volna, ha Keith Richardsra nem jön rá az olvashatnék, és nem potyog le connecticuti könyvtárszobájában a létráról szegény úgy, hogy két bordája megreped. A zenekar július 11-i bécsújhelyi fellépését nem érinti az elmaradt koncertek bepótlása miatti változás.

Német filmdíj Joseph Vilsmaier Comedian Harmonists című filmje nyerte az idei német filmdíjat - egy híres német zenekarról szól, amelynek zsidó származású tagjai Amerikában kerestek menedéket Hitler elől -, a legjobb színész a főszereplő Ulrich Noethen lett, a legjobb színésznő immár másodszor Katja Riemann. A rendezői díjat Wim Wenders kapta. A szervezők nagyon fukar kézzel mérték az akkreditációkat, így a Narancs olvasóit is megfosztották egy helyszíni riporttól.

Könyvhét ´98 A hőség és a gazdag kínálat mellett két kisebb "ügy" színezte az idei Ünnepi Könyvhét napjait: egyrészt az, hogy ugyanannak a Magritte-festménynek a felhasználásával készült két könyv, Bányai Miklós Malebox narcisticus című regénye és Lengyel László Pártházból palotába című politológiai írása a Palatinus, illetve a Helikon gondozásában, valamint az, hogy Hernádi Gyula a Magyar Nemzetnek nyilatkozva sérelmezte, hogy a Palatinusnál megjelent új Konrád György-regény címe (Hagyaték) azonos az ő 1986-ban a Magvetőnél megjelent Arisztotelész-drámájának a címével - Konrád "sajnálja, hogy így esett", de nem emlékezett Hernádi művére.

Újraképzelt riport Új felvételt jelentetett meg a BMG a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról dalaiból. A zene szerzője, Presser Gábor producerként Borlai Gergő dobossal dolgozott együtt, olyan előadókat választva - Ákost, Balázsovits Editet, Lovasi Andrást, Novák Pétert, Szinetár Dórát, többek közt -, akik Borlaihoz hasonlóan nem is éltek (vagy nagyon kicsik voltak) a musical 1973-as bemutatójakor. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint Lovasit az győzte meg, hogy a feldolgozás elrugaszkodott az eredetitől, Ákos pedig attól tette függővé a maga részvételét, hogy Lovasi elvállalja-e. A Narancs kérdésére Presser Gábor elmondta, ezúttal megvalósulhattak azon szándékai, melyek teljesülését a 25 évvel ezelőtti technika nem tette lehetővé. Déry Tibor művéből csak azt tekinti mai napig érvényes üzenetnek, hogy "az ember bárhová is menekül hazájából, magával viszi a rácsait" - egyébként nem foglalkozik a darabbal. Marton László, a Vígszínház igazgatója elmondta, nem várható a Popfesztivál újbóli színrevitele.

Gyász Elhunyt Uray György, az elmúlt negyedszázad alternatív színházi életének egyik legmarkánsabb egyénisége. Bár többször lett volna lehetősége a "profi" színházi világban tevékenykedni, ő inkább olyan helyeket választott, mint a Dunakeszi Pince, a Prológus Színiiskola, a Banán Klub, ahol az őt Papának szólító fiatalokkal foglalkozott, akik úgy érzik, nélküle másról szólt volna az életük.

Hetvenéves korában meghalt Helen Carter countryénekes, a Carter Family nevű családi zenekar tagja. 1939-ben lépett fel először együtt lánytestvéreivel, Anita és June Carterrel (Johnny Cash leendő feleségével) és édesanyjukkal, Maybelle Carterrel, bár maga az Original Carter Family már 1927 óta készített lemezeket.

Mínusz egy Spice Péntek este, a BBC Top Of The Pops című show-jában sugározták az utolsó - eredetileg júliusi bemutatásra szánt - tévéfelvételt, amelyen együtt lép fel a Spice Girls teljes csapata: a felvétel elkészülte után tíz nappal Ginger Spice (született Geri Halliwell) bejelentette, kilép az utóbbi két év legsikeresebb együtteséből (korábban kihagyott egy másik londoni tévészereplést és két oslói koncertet). A júliusban várható kislemez, a Viva Forever nézői - immár a történtek ismeretében - konstatálhatták, hogy miközben a másik négy lány mindent belead, Ginger mintha gondolatban máshol járna, ruházata is sokkal szürkébb a szokásosnál. A Spice World című filmet népszerűsítő turné keretében június 11-én szerepel(ne) a Spice Girls Torontóban, s a kanadai város polgármestere, Mel Lastman levélben kérte Gerit - aki közben műsorvezetésre szóló ajánlatot kapott a BBC-től -, változtassa meg döntését, és lépjen fel a többiekkel együtt. A bukmékerek a korábbi 100:1-től eltérően 33:1-re fogadják azt, hogy Gerinek karácsonyig lesz egy szóló Nr 1 kislemeze. A rajongókat letaglózó hír után a Spice Girls többi tagja, Emma Bunton, Melanie Brown, Melanie Chisholm és Victoria Adams közölte: a Ginger által felénekelt sávokat nem használják fel készülő albumukon. A Spice Girls, amelynek tagjait egy apróhirdetés nyomán szedték össze 1994-ben, 1996 óta több mint 30 millió albumot adott el világszerte Simon Fuller menedzser irányításával, akit egyébként tavaly kirúgtak. Geri távozásának hírére a londoni tőzsdén 1,9 százalékkal estek az EMI részvényei (az EMI-csoporthoz tartozik a Spice Girls lemezeit kiadó Virgin Records).

Agatha Christie: új tulaj A Chorion nevű brit társaság 16 millió dollárért megvette a Booker élelmiszer-ipari vállalkozástól az Agatha Christie Ltd. részvényeinek 64 százalékát. A világ legnépszerűbb detektívregény-írója mintegy 300 könyvének szerzői jogait birtokló cég részvényeinek 36 százaléka a Christie család tulajdonában marad. Az új tulajdonos szeretné felpörgetni az Agatha Christie-bizniszt - a legutóbbi hollywoodi Christie-megfilmesítésnek (Death on the Nile, Peter Ustinovval) épp húsz éve. A tavalyi évet 1,5 millió font adózás előtti nyereséggel zárta az Agatha Christie Ltd.

A Zene Ünnepe Idén sem múlhat el A Zene Ünnepe nélkül június 20-21., tizenkét vidéki városban és hét budapesti (ebből három csillaghegyi) színpadon kisebb-nagyobb fesztiválok köszöntik az év legrövidebb éjszakáit. Tavaly a Margit-szigeten volt a központi színpad, ezt most feltolják a Gellért-hegyre, a Citadella túloldalára, a Szabó Dezsőről elnevezett sétányra. Következő számunkban részletesebb előzetest tervezünk, most csak pár név ízelítőül: 20-án az amerikai Ween és az olasz Le Voci Atroci, 21-én Ifang Bondy (Gambia), Natacha Atlas és a Sebestyén Mártával és Alexander Balanescuval kiegészített Muzsikás lép fel a Gellért-hegyen; a Bahiás zenekarok, köztük két roma banda Csillaghegyen, a Tolnai Iparcikk Centrum parkolójában szerepelnek, de a közeli HÉV-megálló és a Banán Klub kerti színpadán is lesz műsor (Kispál és Quimby például).

Cyberia

Khomeini online Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint a néhai Khomeini ajatollah összes műveit fel fogják tenni az Internetre. A 210 perzsa nyelvű szöveg mellett 107 írás 16 nyelvre fordítva is elérhető lesz a hálózaton. A publikálás időpontját nem közölték.

Díj a web atyjának A John D and Catherine T MacArthur Foundation díjkiosztásán huszonkilencen részesültek összesen 8,5 millió dollárnyi jutalomban, köztük Tim Berners-Lee, a World Wide Web Consortium elnöke, a web kiagyalója. Õ tervezte az URL protokollt, amellyel az egyes oldalak megcímezhetők, és ő létesítette az első webszervert is. A chicagói alapítvány azokat díjazza, akik a társadalom érdekében használják kreativitásukat, 1981 óta 156 milló dollárt osztottak szét 531 díjazott között.

Netscape: okos böngésző A Netscape weblapjának és böngészőjének új verziói "okos" programok lesznek. Az America Online rendszeréhez hasonlóan a Netscape-pel is lehet majd kulcsszavakkal navigálni: a címsorba bármilyen szót be lehet írni, nem csak Internet-címet, a program értelmezi azt, jobb híján rá is keres a weben, és megadja a találatokat. A What´s Related, vagyis a Mi hasonló funkció felkínálja azokat a weblapokat, amelyek témában hasonlítanak az éppen nézetthez. A harmadik új szolgáltatás lehetővé teszi a szülők számára, hogy tartalom szerint szelektálva letiltsanak bizonyos weboldalakat.

Microsoft: 100 ezer a republikánusoknak Az amerikai választási hivatalhoz beadott iratok szerint a Microsoft a múlt hónapban 100 ezer dollárral támogatta a Republikánus Pártot. Az adományt azután adták át, hogy Bill Gates tanúvallomást tett a szenátus igazságügyi tanácsa előtt a Microsoft antitrösztperében, és tagadta, hogy cége kihasználná monopóliumát. A cég márciusban 100 ezer dollár értékben számítógépet adományozott a republikánus szenátorok tanácsának, s idén már összesen 400 ezer dollár körüli összeggel támogatta mind a Republikánus, mind a Demokrata Pártot - a papírok szerint egybként áprilisban a Sun is megsértette a republikánusokat: 2000 (kettőezer) dollárral.

Kábeltévés Internet-szolgáltatás Az iNteRNeTTo tudósítása szerint egységes szolgáltatási felület kialakításáról állapodott meg a három legnagyobb ügyfélkörrel és tapasztalattal rendelkező hazai kábeltelevíziós Internet-szolgáltató. A budapesti Tvnet Kft., a pécsi Drávanet Kft. és a nyíregyházi Szab-I-net Kht. egységesen a Terayon gyártmányú TeraPro kábelmodem használata mellett döntött. A kábeltévés Internet-szolgáltatás hazai terjedésének legnagyobb akadálya eddig az olcsón hozzáférhető, szabványos kábelmodem hiánya volt. A napi 24 órás, 64 Kbps és 8 Mbps közötti sávszélességű Internet-szolgáltatás havi díja 10 000 Ft, az egyszeri belépési költség 50 000, a szolgáltatás másfél hónapos kísérleti szakasz után, július 15-én indul.

Az új DOS és 2000 Az IBM útjára bocsátotta új PC DOS 2000 nevű operációs rendszert - adja hírül az Internet Week nyomán az Edupage -, ami automatikusan kijavítja a régi számítógéprendszerek megzavarodásával fenyegető kétjegyű dátumot, és ami még számos gondot megspórolhat az európai üzleti életben, mert támogatja az Európai Pénzügyi Unió új euro bankjegyének szimbólumát. Friss tanulmányok szerint még 120-150 millió ember használ DOS-t asztali számítógépén (s ebben a számban nincsenek benne a DOS fölött futó Windows 3.1 használói).

Figyelmébe ajánljuk

Mind idegenek vagyunk

  • SzSz

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.