Lázár szerint az USA és Szaúd-Arábia két éve nem válaszol a kormánynak Pharaon ügyében

  • narancs.hu
  • 2016. november 3.

Belpol

A kormányinfón csattanós pofont kaptak a fideszesek, akik arról hadováltak, hogy ez a Pharaon talán nem az a Pharaon.

Ghaith Pharaon vízumkérelme kapcsán a kormány hat uniós tagországot hívott fel és egyikük sem emelt kifogást – mondta újságírói kérdésre Lázár János a mai kormányinfón. Külön kiemelte, hogy a szaúdi üzletember hazájának kormányát és az ellene körözést kiadó Egyesült Államokat is megkérdezték, de ők két éve nem reagáltak.

false

 

Fotó: MTI

Miután viszont megjelentek az első magyar cikkek Pharaonról, a kormány konzultált az Interpollal, ezért ma már letartóztatnák Pharaont, ha belépne az országba – erősítette meg Lázár a Belügyminisztérium államtitkára, Kontrát Károly tegnapi nyilatkozatát. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a tegnapi Egyenes beszédben azt mondta, hogy a letartóztatás kilátásba helyezése figyelmeztetés is lehet Pharaon felé.

Kontrát Károly államtitkár, Németh Szilárd Fidesz-alelnök és Dömötör Csaba államtitkár korábban arról beszéltek, hogy a mai napig nem tudható, azonos-e a Magyarországon üzletelő Pharaon a nemzetközi körözés alatt álló Pharaonnal. Lázár János nyilatkozatából azonban egyértelműen kiderül, hogy a kormány legalább fél éve tudja: a Magyarországra beutazó, vízummal rendelkező Pharaoan azonos a körözött Pharaonnal. Kérdés, hogy miért kommunikál mást a Fidesz hónapok óta.

Lázár János elmondta azt is, hogy Pharaon 2014. október 27-én a bejrúti magyar külképviseleten kért C típusú vízumot. Ha a körözött csaló 2014-ben is járt nálunk, akkor a 2015. szeptemberi látogatása a seregélyesi szüreti bálon már a második alkalom volt, amikor megfordult Magyarországon.

Pharaonról bővebben a ma megjelent Magyar Narancsban olvashatnak. Címlapsztorinkban arról is írunk, hogy mit kezdett vele a magyar rendőrség, mit keresett az Adrián és miért nem csukták le eddig.

Figyelmébe ajánljuk